Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Gesigneerde Mata Hari foto geschonken aan het Fries Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 2 min
location_on [xx]km
Een ontmoeting met Mata Hari en een gesigneerde foto van haar ontvangen, het zal je maar gebeuren! Het overkwam Amandus Franciscus Theodoor Smits (1878 -1955) in het jaar 1916, twee jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Smits werkte als commies (administratieve ambtenaar) bij de afdeling Paspoorten van de Gemeentesecretarie van Den Haag. De mooie Margaretha Zelle, oftewel Mata Hari, verscheen voor zijn balie voor het aanvragen van een paspoort. Ze had geen pasfoto bij zich, maar wel een portret dat Smits kon verknippen tot pasfoto. Smits bewonderde de foto en vond het zonde om er de schaar in te zetten. Toen Mata Hari enige tijd later haar paspoort bij hem kwam ophalen, schonk zij hem een gaaf exemplaar van de foto. Ze had het portret ondertekend met paarse inkt.

Sindsdien is de foto (formaat 22 x 28 cm) in het bezit van de familie.  Amandus Franciscus Theodoor Smits gaf de foto door aan zijn zoon A.G.F. Smits. Zijn weduwe A.M. Smits- Assink, nu 93 jaar, vond de opening van het nieuwe Fries Museum een goede aanleiding om de foto na 97 jaar uit de kast te halen en te schenken aan het museum. Op dinsdag 26 november kon haar dochter de foto overhandigen aan een medewerker van het museum.

De foto, waarop Mata Hari met een grote hoed met witte veren, oorbellen en parels is afgebeeld, lijkt sterk op een andere foto uit de collectie van het museum. Deze foto is ongetwijfeld bij dezelfde gelegenheid in een serie genomen. Op haar jurk draagt ze van dezelfde witte stof een shawlkraag (pellerine) en waarschijnlijk losse manchetten boven de elleboog. Ook de polsarmbanden zijn hetzelfde.

De foto wordt opgenomen in de collectie van het Fries Museum en waarschijnlijk getoond in de grote Mata Hari tentoonstelling die voor  2017 op het programma staat.

© Nationale Recreatiegids

23 februari '24 (13:11)

Deelnemers marathon Rotterdam dragen rouwlintje voor Kiptum

De duizenden deelnemers aan de marathon van Rotterdam op 14 april ontvangen een rouwlintje ter nagedachtenis aan de overleden wereldrecordhouder Kelvin Kiptum. Ze kunnen het lintje bevestigen op hun loopshirt, meldde de organisatie, die ook heeft besloten het aan Kiptum toegekende startnummer 1 niet uit te geven aan een andere loper.

23 februari '24 ( 9:46)

Meer namen toegevoegd aan line-up Bospop: ook Racoon en Son Mieux naar festival

De bands DI-RECT, Racoon en Son Mieux zijn toegevoegd aan de line-up van het festival Bospop. Dat maakt de organisatie donderdag bekend.

23 februari '24 ( 8:56)

Justin Timberlake treedt in augustus op in Ziggo Dome

Justin Timberlake heeft het Europese deel van zijn wereldtour aangekondigd. Op donderdag 15 augustus van dit jaar staat de 43-jarige artiest in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.