€ 260 miljoen voor natuurnetwerk Zuid-Holland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en de regionale partners willen samen tot en met 2027 € 260 miljoen investeren in nieuwe natuur. Het meeste geld wordt geïnvesteerd in het Groene Hart en in Deltanatuur. Zo'n € 22 miljoen is bestemd voor ecologische verbindingen tussen natuurgebieden, waardoor de kwaliteit van die gebieden verbetert.

"Met dit besluit kan natuurontwikkeling door de provincie na een lange periode van onzekerheid en bezuinigingen van start", aldus gedeputeerde Han Weber. "We kunnen nu echt werk maken van het behoud en de versterking van de biodiversiteit in Zuid-Holland."

Provinciale Staten besluiten naar verwachting op 11 december 2013 over de planologische begrenzing van het natuurnetwerk. In januari 2014 besluiten ze over het investeringsprogramma.

 

Gebiedsproces
De planning van de investeringen in de veenweidegebieden Gouwe Wiericke, De Venen en Krimpenerwaard is tot stand gekomen in een intensief proces met de regio's. "Gemeenten, waterschappen, agrariërs en natuurorganisaties hebben in een zeer korte tijd een advies voor natuurontwikkeling in hun gebied opgesteld dat voldoet aan de internationale verplichtingen voor natuur en water", licht gedeputeerde Han Weber toe. "Daarin hebben gebiedspartijen onze wens van een belangrijke eigen bijdrage goed opgepakt." Uitgangspunt bij de investeringen is dat alleen gebieden worden aangelegd als ook het beheer is geregeld.

Laatste stap decentralisatie
De investeringen zijn onderdeel van de Uitvoeringsstrategie EHS (Ecologische Hoofdstructuur). In deze strategie heeft ook het agrarische natuurbeleid buiten de EHS een plek gekregen. Met het vaststellen van deze Uitvoeringsstrategie door PS, naar verwachting in januari 2014, is de laatste stap genomen in de decentralisatie van natuurtaken van het Rijk naar de provincie.

© Nationale Recreatiegids