Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Provincie draagt bij aan renovatie en herstel parkbos bij Jachtslot Mookerheide

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vereniging Natuurmonumenten, kan in het kader van de subsidieregeling Historische Buitenplaatsen rekenen op een bijdrage van de Provincie Limburg van maximaal € 209.737,17 voor het herstellen en renoveren van het parkbos bij het ‘Jachtslot Mookerheide’ in Mook en Middelaar. Met deze subsidie wordt het verwilderde parkbos rond het jachtslot hersteld. Hierdoor krijgt het bosdeel ten noorden van de beide oprijlanen, tussen het jachtslot en de Heumense Baan, haar authentieke karakter en allure terug.

Gedeputeerde Noël Lebens: “Limburg telt ruim vijftig historische buitenplaatsen. Stuk voor stuk plekken om tot rust te komen en van te genieten. In het kader van het landelijk jaar van de buitenplaatsen in 2012, hebben we als Provincie geld uitgetrokken om met name de groene en landschappelijke elementen van deze buitenplaatsen te herstellen en voor de toekomst te behouden. Met deze opknapbeurt komt het historisch ontwerp weer tot zijn recht en kunnen de mensen uit de omgeving blijven genieten van deze unieke historische plek. Het restauratiewerk levert bovendien een bijdrage aan de werkgelegenheid.”

Mensenwerk
Het ontwerp van het gehele complex Landgoed Mookerheide dateert vanaf 1901. In de kale woeste heide verrees een jachtslot met omliggende tuin, een parkbos en aangrenzend een uitgestrekt landgoed. Toen Natuurmonumenten het landgoed in 1985 verwierf was van een ‘landgoed’ nog nauwelijks sprake. Het parkbos en de tuinen waren in zeer vervallen staat en van enig ontwerp was dan ook weinig meer te herkennen. Door mensenwerk is dit cultuurhistorische erfgoed ontstaan en met respect voor de bedenkers van dit landgoed wil Natuurmonumenten en de Provincie Limburg dan ook werken aan het behoud ervan.

Buitenplaats
Een buitenplaats is een monumentaal huis of villa, vaak met bijgebouwen en omliggende tuin of park. Ze zijn tussen 1600 en 1900 gebouwd door welgestelde families, die bij tijd en wijle de drukte en stank van de stad ontvluchtten om op het platteland tot rust te komen. Thema van het jaar van de historische buitenplaatsen was om deze ‘buitens’ bij een breder publiek onder de aandacht te brengen ten behoeve van het behoud van dit cultureel erfgoed. De Provincie wil daarbij vooral een verbinding maken tussen de cultuurhistorische aspecten van een buitenplaats met de natuurlijke en landschappelijke elementen zoals lanen, hagen, tuinkamers, borders en zichtlijnen in de tuinen.

© Nationale Recreatiegids

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.

19 februari '24 (11:13)

The Waterboys en Birdy komen in mei naar Zuiderpark Live

The Waterboys en Birdy zijn toegevoegd aan de line-up van de Haagse festivalreeks Zuiderpark Live. De Britse rockband staat op zaterdag 18 mei in het park. De eveneens Britse singer-songwriter Birdy betreedt het podium op 11 juli. Kaarten voor de concertreeks gaan vrijdagochtend in de verkoop.

19 februari '24 (10:54)

Bryan Adams in oktober te zien in Rotterdam Ahoy

Bryan Adams geeft op vrijdag 4 oktober een concert in Rotterdam Ahoy. De Canadese zanger doet de havenstad aan met zijn So Happy It Hurts-tour, meldt concertorganisator MOJO maandag. Kaarten voor de show zijn vanaf vrijdagochtend te koop.

16 februari '24 ( 8:41)

Voorjaarsvakantie van start in noorden en midden van Nederland

De voorjaarsvakantie begint vrijdagmiddag voor scholen in het midden en het noorden van het land. Onder die regio's vallen de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, een groot deel van Gelderland en een enkele gemeente in Noord-Brabant.