Beekherstel: Elsbeek krijgt weer ruimte

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Het Twentse beekje de Elsbeek kan binnenkort weer buiten haar oevers treden. Voor het eerst sinds jaren. De bedding van deze beek was door het jarenlange stromen uitgesleten. Nu krijgt ze haar natuurlijke dynamiek terug.

Natte voeten voor bomen
De bedding van dit Twentse beekje bij Losser wordt opgehoogd. Na het ophogen van de beekbedding doet de beek de rest. De ondiepe beek kan weer buiten haar oevers treden. De aangrenzende bossen en weilanden kunnen af en toe onder water lopen. En daarmee komen hopelijk karakteristieke planten en dieren weer terug. Zoals bijzondere planten als goudveil en bosanemoon die een beekdal in het voorjaar kleur geven.

Samenwerking
Natuurmonumenten werkt samen met Waterschap Regge en Dinkel en Landschap Overijssel aan het herstel van de Elsbeek en de directe omgeving. Aangrenzende weides zijn geplagd, zodat daar nieuwe kansen voor bomen en planten ontstaan. En dammetjes zijn gebouwd om er voor te zorgen dat het water langer in het gebied blijft. De Elsbeek is een beekje dat ten zuiden van Losser uitmondt in de rivier de Dinkel. 

Foto: Maarten Olde Scholtenhuis

© Nationale Recreatiegids