Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

10 jaar Aviodome: een Turbulente Vlucht wordt steeds Stabieler

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Dinsdag 26 november is het precies 10 jaar geleden dat de eerste bezoekers incheckten bij Aviodrome in Lelystad. Terugkijkend op dit decennium kan Aviodrome concluderen dat het een turbulente vlucht was met ups en downs, maar dat nu de weg omhoog is ingezet.

Het concept van Aviodrome is met de overname in 2012 stevig aangepakt. Parkmanager Albert Kraai licht toe: “De beleving van families en dan voornamelijk kinderen staat nu volledig centraal. Welk kind wil nu geen piloot worden? Bij ons zijn ze voor een dag piloot en wie weet biedt het inspiratie en motivatie voor hun toekomst. We laten het 10 jarig jubileum voor hen dan ook niet ongevierd aan ons voorbij gaan.” Een kind dat in november 10 jaar wordt, krijgt tijdens de jubileumweek van dinsdag 26 november t/m zondag 1 december gratis entree. Dit op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en onder begeleiding van één betalende ouder per kind.

Nieuwe investeringen
Aviodrome blijft investeren. Zo is recentelijk het Schipholgebouw 1928 volledig aangepakt. De verschillende kamers zijn omgetoverd tot ‘schatkamers’. Van een unieke Postkamer tot een speciale ruimte die geheel in het teken staat van luchtvaartpionier Anthony Fokker en oprichter van KLM Albert Plesman. Bezoekers kunnen terug in de tijd door oude films terug te kijken in een klassiek theater of alles te weten komen over morse in de vernieuwde radiokamer. Ook in 2014 staat er weer een nieuwe attractie op de agenda. Daarnaast wordt een deel van het museum en de collectie uitgebreid. Potentiële bezoekers worden tegenwoordig steeds landelijker gezocht, wat zijn vruchten af begint te werpen. “Afgelopen herfstvakantie hadden we een recorddrukte met maar liefst 25.000 bezoekers in twee weken. We kijken dan ook zeer positief naar de toekomst”, aldus Kraai.

De verhuizing naar Lelystad
Op 26 november 2003 opende Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome officieel haar deuren op de nieuwe locatie Lelystad Airport. Voorheen was Aviodrome gevestigd op Schiphol onder de naam Aviodome, maar wegens ruimtegebrek verhuisde het museum naar Lelystad Airport. Het huidige Aviodrome is flink groter dan de oude Aviodome was. “Het 6.000 m² grote binnenmuseum en het buitenterrein van circa 4 hectare bieden veel meer ruimte om het verhaal van de Nederlandse luchtvaarthistorie te vertellen en het bezoekers mee te laten maken”, aldus Kraai. Ook kunnen er in de weekenden en schoolvakanties rondvluchten geboekt worden vanuit Aviodrome voor een complete vliegervaring.

Overname door Libéma
Helaas sloot Aviodrome vanwege een faillissement in december 2011 de deuren voor het publiek. Libéma kwam met een solide businessplan om Aviodrome weer te koersen richting zwarte cijfers. “Zoiets unieks als Aviodrome moest en zou wat ons betreft behouden blijven. Aviodrome is het enige themapark in Nederland met historie, heroïek en helden van de Nederlandse luchtvaart als thema”, aldus Dirk Lips, algemeen directeur van Libéma.  

Aviodrome is dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties is Aviodrome ook op maandag open.

© Nationale Recreatiegids

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.