Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Symposium: Kunst&spel (26 november)

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ter gelegenheid van de aanwerving van The Tournament, een installatie van Jaime Hayon die bestaat uit een levensgroot schaakspel, organiseren het onderzoekscentrum Arts in Society, de opleiding Kunsten, Cultuur en Media, studievereniging IK, en het Groninger Museum het symposium Kunst&spel.  Tijdens deze middag buigen filosofen, wetenschappers, kunsthistorici en kunstenaars zich over de relatie tussen kunst en spel, van filosofische theorieën en praktische toepassingen tot hedendaagse kunst en artistieke games.

“De mens is pas werkelijk mens als hij speelt”, schreef Friedrich Schiller eind achttiende eeuw. Alleen door te spelen – een activiteit die geen onmiddellijk doel dient en in zichzelf bevredigend is – is de mens in staat vrij te zijn. En juist de kunst kon volgens Schiller die speelruimte bieden, in een wereld die beheerst wordt door doelmatig denken.

Hoe staat het vandaag de dag met ons vermogen tot spelen? Wat heeft (hedendaagse) kunst met spel? Als kunst opgevat kan worden als een vorm van spel, betekent dat dan ook dat we spelletjes en videogames als kunstvormen moeten zien? Hoe kunnen kunst en spel ingezet worden in wetenschappelijke of maatschappelijke contexten?

Programma:
12:00
Zaal open, gelegenheid tot bezoeken van de tentoonstelling
12:30 Woord van welkom door Andreas Blühm (directeur Groninger Museum) en inleiding door dagvoorziiter Ronald Hünneman (KCM, RuG)
12:40 Sue-an van der Zijpp (curator Groninger Museum) over de tentoonstelling Funtastico van Jaime Hayon
13:00 Linda Nijenhof (kunsthistoricus, RuG) - "Please, don’t shoot me. I’m making an art performance "– kunst en games 
13:30 Jef Folkerts (kunsthistoricus, Hanzehogeschool en RuG) - "Games kunnen nooit kunst zijn" en andere perspectieven op de aard van kunst en spel 
14:00 Petran Kockelkoren (filosoof, UT) - Het haasje over van kunst en spel 
14:30 Pauze
15:00 Jan-Willem Romeijn (filosoof, RuG) - Museum en laboratorium 
15:30 Claudine Lamoth (bewegingswetenschapper, RuG) - Digitale games met een doel: stimuleren van beweging 
16:00 Dejo (woordvoerder van het kunstenaarscollectief Toyisten) - Ik speel, dus ik besta 
16:30 Afsluiting door de dagvoorzitter


Praktische informatie:
Datum en locatie:
Het symposium vindt plaats op dinsdag 26 november, van 12:45-16:30 in het Groninger Museum, in de Coop Himmelblau zaal. 
Kosten en aanmelden: De kosten voor het symposium zijn €7,50 voor studenten en €25 voor niet-studenten. Dit is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Funtastico van Jaime Hayon en een consumptie in de pauze. Aanmelden is mogelijk door dit formulier in te vullen. U machtigt de studievereniging IK dan om het bedrag van uw rekening af te schrijven. (Helaas kunnen wij geen korting geven voor mensen die in het bezit zijn van een museumjaarkaart)
Contact: Voor vragen over het symposium kunt u bellen met Ronald Hünneman (06-21395151) of Thijs Lijster (06-15228070, di-do)

 

© Nationale Recreatiegids

23 februari '24 (13:11)

Deelnemers marathon Rotterdam dragen rouwlintje voor Kiptum

De duizenden deelnemers aan de marathon van Rotterdam op 14 april ontvangen een rouwlintje ter nagedachtenis aan de overleden wereldrecordhouder Kelvin Kiptum. Ze kunnen het lintje bevestigen op hun loopshirt, meldde de organisatie, die ook heeft besloten het aan Kiptum toegekende startnummer 1 niet uit te geven aan een andere loper.

23 februari '24 ( 9:46)

Meer namen toegevoegd aan line-up Bospop: ook Racoon en Son Mieux naar festival

De bands DI-RECT, Racoon en Son Mieux zijn toegevoegd aan de line-up van het festival Bospop. Dat maakt de organisatie donderdag bekend.

23 februari '24 ( 8:56)

Justin Timberlake treedt in augustus op in Ziggo Dome

Justin Timberlake heeft het Europese deel van zijn wereldtour aangekondigd. Op donderdag 15 augustus van dit jaar staat de 43-jarige artiest in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.