Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rijswijkse sinterklaasoptocht met Zwarte Piet gaat niet door vanwege veiligheid

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Rijswijkse sinterklaasoptocht met Zwarte Piet gaat niet door vanwege veiligheid
Op 25 november stond een tweede sinterklaasoptocht in het Zuid-Hollandse Rijswijk gepland. Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion waren van plan om daar te protesteren tegen Zwarte Piet. Vanwege de angst dat er ook tegendemonstranten zouden komen, is ervoor gekozen om de optocht niet door te laten gaan. De optocht op 18 november gaat wél door, meldt het NRC. 

De veiligheid kan niet worden gegarandeerd tijdens de sinterklaasoptocht van 25 november. Dat stelt de gemeente Rijswijk. De politie gaf een negatief advies omdat er een ‘reële kans’ is op ongeregeldheden. Daarom besloot de burgemeester om geen vergunning te verlenen aan de organisatie.

De actiegroepen Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion waren van plan om op 25 november te demonsteren bij de optocht. Dat zou een vreedzaam protest zijn, maar eerdere demonstraties hebben geleerd dat deze verstoord worden door tegendemonstranten.

Het bekende voorbeeld is Staphorts, waar het de afgelopen jaren flink uit de hand is gelopen. Er werd onder ander een auto van KOZP-demonstranten opengetrokken en brandstof naar binnen gegooid. Mensen gingen met fakkels om de auto heen staan. Dat leidde ertoe dat de demonstratie werd afgelast.

Druk op politie

Door de angst voor agressie zou de optocht een ‘onevenredige druk’ op de politie leggen. De politie in Rijswijk moet op 25 november bij meerdere optochten aanwezig zijn. Volgens de burgemeester van Rijswijk is het ook onwenselijk aangezien er veel kinderen aanwezig zijn en zou de organisator de veiligheidsmaatregelen onvoldoende hebben aangescherpt.

De optocht van 18 november, met roetveegpieten, gaat wel door. De gemeente organiseert de intocht volgens de richtlijnen van omroep NTR.

04 december '23 (14:47)

Pinkpop maakt eerste namen bekend

De organisatie van Pinkpop heeft de eerste line-up bekendgemaakt. Het gaat om 27 namen, met als headliners onder andere Calvin Harris en Ed Sheeran, meldt Pinkpop.

04 december '23 (11:31)

Deel Zomercarnaval verdwijnt achter hekken en zonder sterke drank

De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.