Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Niet eerder gingen zoveel tegels de grond uit tijdens NK Tegelwippen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Niet eerder gingen zoveel tegels de grond uit tijdens NK Tegelwippen / Foto: NK Tegelwippen
De vierde editie van het NK Tegelwippen zit er weer op. Het evenement liep van maart tot en met oktober. In totaal werden er ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar: toen gingen er dik 2,8 miljoen tegels de grond uit. Ook nam een recordaantal gemeenten dit jaar mee. 173 gemeenten zetten zich in om hun steden en dorpen koeler, waterbesteding en biodiverser te maken. Dat meldt NK Tegelwippen.

Massaal pakten bewoners, ondernemers, scholieren en burgemeesters de schep op om hun steentje bij te dragen. De tegeltaxi’s reden af en aan, Maashorst zette een rappende wethouder in en in Zwartewaterland werd zelfs een heuse Tegelwipwagen ingezet.

Gouden tegel

De winnende gemeenten, Arnhem, Vlaardingen en Halderberge ontvangen een gouden schep. In deze gemeenten zijn de meeste tegels per persoon gewipt. Gemeente Arnhem valt nog meer in de prijzen: hier zijn de meeste tegels verwijderd, ruim 460.000. Dat is 10 procent van het totaal aantal gewipte tegels. Hier ontvangt de gemeente de gouden tegel voor.

Meer natuur

Het is inmiddels bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Klimaatverandering zorgde dit jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten in de Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd niet eerder zo heet was. Volgens de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI worden in de toekomst de zomers droger en de winters natter. Op het moment dat tegels worden ingeruild voor groen kan de grond als ‘spons’ functioneren. Dat kan wateroverlast door extreme neerslag voorkomen of verminderen. Ook zorgt groen voor verkoeling en leidt het tot meer biodiversiteit.

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.