Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

NS Publieksprijs 2023 uitgereikt

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Boekenkast gevuld met boeken in winkel of bibliotheek
De thriller De Camino van Anya Niewierra heeft de NS Publieksprijs 2023 gewonnen. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in de uitzending van het programma EenVandaag. De Camino kreeg ruim 34 procent van de meer dan 106.000 stemmen die werden uitgebracht.

Het was de eerste keer dat de 59-jarige Niewierra voor de NS Publieksprijs was genomineerd. De andere titels die nog kans maakten op de prijs waren Alter ego van Esther Verhoef, Het Koninklijk Huis van Herman Koch, Koraalrif van Suzanne Vermeer, Wat stilte wil van Arthur Japin en Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten.

De thriller gaat over Lotte, wier man tijdens het wandelen van de Camino onverwacht zelfmoord pleegt. Zij gaat dezelfde route lopen om uit te zoeken wat er is gebeurd. Gaandeweg komt ze erachter dat haar man Emil, een vluchteling uit Bosnië en Herzegovina, helemaal niet was wie hij altijd beweerde te zijn.

Stemfraude

De boekenprijs werd vorig jaar niet uitgereikt omdat op grote schaal stemfraude was gepleegd. De problemen kwamen aan het licht nadat er valse stemmen waren binnengekomen voor het boek Het Coronabedrog van Thierry Baudet. Na onderzoek bleek dat de stemming "op grote schaal gemanipuleerd" was.

Voor dit jaar werden verschillende maatregelen getroffen om te zorgen voor een eerlijk verloop. Zo werd de vrije keuze geschrapt en kon er alleen gestemd worden op de zes boeken die tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023 het beste zijn verkocht.

Grootste publieksprijs

De NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken. De winnaar krijgt de eretitel Boek van het Jaar. De winnende auteur krijgt een sculptuur van kunstenaar Jeroen Henneman en een geldbedrag van 7500 euro. In 2021 ging de NS Publieksprijs naar Lale Gül voor haar boek Ik ga leven.

06 december '23 (13:18)

Pieten dit jaar minder geschminkt volgens KOZP

Bij sinterklaasvieringen worden pieten steeds minder geschminkt. Op scholen, in winkels en bij bedrijven komen bijna alleen nog roetveegpieten langs. Dat concludeert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) na een landelijke monitoring afgelopen sinterklaasperiode. Bij intochten valt volgens de groep nog de meeste vooruitgang te boeken.

06 december '23 ( 9:00)

Strengere handhaving geluidsoverlast Paradiso mogelijk einde van popzaal

Directeur Geert van Itallie vreest het einde van de Amsterdamse popzaal Paradiso als er door de gemeente strenger wordt gehandhaafd op geluidsoverlast rondom het pand. Dat bevestigt hij tegen het ANP nadat er dinsdag een rechtbankverslag was verschenen in Het Parool.

05 december '23 (13:31)

Film over Amy Winehouse april 2024 in Nederlandse bioscoop

De film Back to Black, over het leven van de overleden zangeres Amy Winehouse, is volgend jaar vanaf april in de bioscoop te zien. De première is in het Verenigd Koninkrijk en Polen op 12 april, vanaf 18 april draait de film ook in Nederland.

05 december '23 (10:35)

Brancheverenigingen klaar voor Dag van de Recreatie

Aankomende woensdag 6 december organiseert FNV Recreatie de Dag van de Recreatie. Dit jaar ni het Archeon in Alphen aan den Rijn. Daar wordt de dag gewijd aan de ontwikkeling van werknemers in de recreatiesector. Het is een vervolg op het congres ‘Recreatie terug op de kaart’ van afgelopen jaar, waarin werkgevers, onderwijs en medewerkers centraal stonden. Natuurlijk is iedereen welkom bij het middaggedeelte van de dag. Dat is van 12:30 tot 17:00 uur, meldt HISWA-RECRON. Onder andere zij staan er helemaal klaar voor. 

05 december '23 ( 9:02)

Marcel en Gijs solliciteren naar titel Mediapersoon van het Jaar

Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman zien zich volgende week wel uitgeroepen worden tot Mediapersoon van het Jaar. Het duo solliciteerde er maandagavond in hun NPO 3-talkshow Van Roosmalen & Groenteman nadrukkelijk naar.

04 december '23 (14:47)

Pinkpop maakt eerste namen bekend

De organisatie van Pinkpop heeft de eerste line-up bekendgemaakt. Het gaat om 27 namen, met als headliners onder andere Calvin Harris en Ed Sheeran, meldt Pinkpop.

04 december '23 (11:31)

Deel Zomercarnaval verdwijnt achter hekken en zonder sterke drank

De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.