Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vijf plekken in Nederland waarvan je niet verwacht dat ze carnaval vieren

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Vijf plekken in Nederland waarvan je niet verwacht ze carnaval vieren / Foto: "Carnaval Weert 2009" door FaceMePls
Het is alweer bijna de 11e van november. Deze dag is de officiële startdatum van het traditionele feest. Van oorsprong is het een katholiek feest, dat de dagen voor de Aswoensdag wordt gevierd. Daarom is carnaval ook het meest vertegenwoordigd onder de rivieren. Maar op andere plekken in het land doen ze gezellig mee. Van sommige plaatsen zou je het niet zou verwachten. Precies die hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Ter Apel – Groningen

Ook carnavalsvereniging De Kloosterwiekers uit Ter Apel maken zich klaar voor de 11-11. Dan wordt Ter Apel omgedoopt tot Kloosterwieke. Die naam verwijst naar het 14-eeuwse kruisherenklooster waaraan Ter Apel is ontstaan. Het feest, met optocht, wordt al sinds 1956 in het Groningse dorp gevierd. Opmerkelijk is dat zij een Prins aan het hoofd staat die wordt geholpen door een Vorst. Normaal gesproken is dat namelijk een adjudant of prinses, zoals bij andere carnavalsverenigingen het geval is.

Barger-Compascuum – Drenthe

Drentenaren staan altijd open voor een feestje. In Barger-Compascuum hoort carnaval bij de grootste evenementen in het dorp. Daar organiseert ’t Stiekelzwijn de optocht en de bekroning van de nieuwe Prins. Ook aankomende zaterdag staan zij er weer helemaal klaar voor de inmiddels 59 editie van het carnavalsseizoen!

Sneek – Friesland

Ook in Friesland wordt carnaval gevierd. Velen kennen Sneek vanwege de Sneekweek, maar ze houden hier ook enorm van het carnavalsfeest. Het dorp krijgt dan de naam ‘Drabbelterp’, wat komt van de lokale lekkernij drabbelkoek. De organisatie van de carnavalsviering wordt verzorgd door de Oeletoeters. Zij trappen het seizoen op 11 november met de prinsenwissel af in Verenigingsgebouw De Hofnar. In februari is er ook een grote optocht. Daar later meer over.

Zwaag – Noord-Holland

Dat Zwaag geen speciale naam heeft tijdens carnaval betekent niet dat hier een halfbakken feestje wordt gegeven. Wat heet: de viering in het West-Friese dorp is de grootste boven de grote rivieren en trekt jaarlijks niet minder dan 50.000 bezoekers. Er wordt dan ook flink uitgepakt in Zwaag: van het Knapzakkenfeest tot de Dikke Dolle Dinsdag met Vieze Jack en van de Grote Zwaagse Carnavalsoptocht tot het Swaeghs Zottenbal, waar iedereen hélemaal los kan gaan.

Kudelstaart – Noord-Holland

Tijdens de 11-11 in Kudelstaart wordt de nieuwe Prins onthuld door De Pretpeurders. Niet alleen dat, de carnavalsvierders krijgen dan ook te horen wat het thema voor carnaval 2023-2024 wordt. Hun motto is in ieder geval wel al bekend: ‘Of je nou jong bent of hoogbejaard, het is weer carnaval in Kudelstaart!’

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.

28 november '23 (10:34)

De eerste Disney Markt van Noord-Nederland komt naar Meppel

Je verzint het zo gek niet of ze hebben er wel een product van in Disney-stijl. Van keycords en spelden tot babykleding en drinkbakken voor honden. En dat is straks voor het eerst ook te koop in het noorden van het land. In Meppel wordt volgend jaar namelijk de eerste Disneybeurs van het noorden georganiseerd, meldt RTV Drenthe.

28 november '23 ( 9:14)

Hanna Verboom biedt week lang gratis klimaatfilms aan

Cinetree, het filmplatform van Hanna Verboom, biedt een week lang gratis films over het klimaat aan. Het initiatief vindt plaats in het kader van het Cinetree Tomorrow Filmfestival dat deze week plaatsvindt. Verboom organiseert het evenement samen met Hivos, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld.

28 november '23 ( 8:55)

Nickelback komt in mei naar Ziggo Dome met Europese tour

De Canadese rockband Nickelback heeft een nieuwe Europese tournee aangekondigd. De rockers komen met de Get Rollin' Tour ook voor een show naar Nederland. Op 26 mei staat de groep in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.