Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

IDFA, grootste documentairefestival ter wereld, gaat van start in Amsterdam

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
IDFA, grootste documentairefestival ter wereld, gaat van start in Amsterdam
De 36e editie van het IDFA, het International Documentary Film Festival, gaat woensdag van start in Amsterdam. Tot en met 19 november worden op bijna dertig locaties in Amsterdam meer dan 250 nieuwe documentaires vertoond. Met jaarlijks zo'n 300.000 bezoekers uit de hele wereld is het IDFA het grootste documentairefestival ter wereld.

De openingsfilm is dit jaar A Picture to Remember van de Oekraïense regisseur Olga Chernykh. De film wordt woensdagavond gedraaid in Koninklijk Theater Carré. A Picture to Remember is een persoonlijk essayistisch verslag van de oorlog in Oekraïne, gezien vanuit drie generaties vrouwen: Olga Chernykh zelf, haar moeder en haar oma. Beelden van hun gesprekken via videobellen worden afgewisseld met nieuwsverslagen, foto's en video's uit het familiearchief, maar ook met beelden van parasieten die Chernykhs moeder waarneemt met haar microscoop.

Een andere opvallende titel in het programma is de nieuwe documentaire De Bezette Stad van regisseur Steve McQueen. De vier uur durende film over de zichtbare en onzichtbare littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft nagelaten in Amsterdam is opgenomen in het programma Signed, waarin regisseurs met een eigen signatuur worden geëerd.

Kans

Tien films maken dit jaar kans op de IDFA Award voor Best Dutch Film, waaronder Selling a Colonial War van In-Soo Radstake. Die film is als enige Nederlandse film geselecteerd voor de International Competition. Andere kanshebbers zijn Gerlach van Aliona van der Horst en Luuk Bouwman, Metamorphosis van Pim Zwier en Mother Suriname - Mama Sranan van Tessa Leuwsha.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Documentaire Stipendium gaat dit jaar naar de documentaire Allen tegen Allen van filmmaker Luuk Bouwman. Hij krijgt 50.000 euro waarmee hij een nieuwe film kan maken. Allen tegen Allen gaat over de geschiedenis van het vooroorlogse fascisme in Nederland. De jury prijst Bouwman voor zijn "diepgaande research en het creëren van unieke meesterwerken van archeologisch onderzoek in zijn films. Allen tegen Allen is een uniek historisch document, fascinerend, wreed en leerzaam tegelijk." De prijs wordt woensdagavond aan de regisseur uitgereikt.

06 december '23 (13:18)

Pieten dit jaar minder geschminkt volgens KOZP

Bij sinterklaasvieringen worden pieten steeds minder geschminkt. Op scholen, in winkels en bij bedrijven komen bijna alleen nog roetveegpieten langs. Dat concludeert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) na een landelijke monitoring afgelopen sinterklaasperiode. Bij intochten valt volgens de groep nog de meeste vooruitgang te boeken.

06 december '23 ( 9:00)

Strengere handhaving geluidsoverlast Paradiso mogelijk einde van popzaal

Directeur Geert van Itallie vreest het einde van de Amsterdamse popzaal Paradiso als er door de gemeente strenger wordt gehandhaafd op geluidsoverlast rondom het pand. Dat bevestigt hij tegen het ANP nadat er dinsdag een rechtbankverslag was verschenen in Het Parool.

05 december '23 (13:31)

Film over Amy Winehouse april 2024 in Nederlandse bioscoop

De film Back to Black, over het leven van de overleden zangeres Amy Winehouse, is volgend jaar vanaf april in de bioscoop te zien. De première is in het Verenigd Koninkrijk en Polen op 12 april, vanaf 18 april draait de film ook in Nederland.

05 december '23 (10:35)

Brancheverenigingen klaar voor Dag van de Recreatie

Aankomende woensdag 6 december organiseert FNV Recreatie de Dag van de Recreatie. Dit jaar ni het Archeon in Alphen aan den Rijn. Daar wordt de dag gewijd aan de ontwikkeling van werknemers in de recreatiesector. Het is een vervolg op het congres ‘Recreatie terug op de kaart’ van afgelopen jaar, waarin werkgevers, onderwijs en medewerkers centraal stonden. Natuurlijk is iedereen welkom bij het middaggedeelte van de dag. Dat is van 12:30 tot 17:00 uur, meldt HISWA-RECRON. Onder andere zij staan er helemaal klaar voor. 

05 december '23 ( 9:02)

Marcel en Gijs solliciteren naar titel Mediapersoon van het Jaar

Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman zien zich volgende week wel uitgeroepen worden tot Mediapersoon van het Jaar. Het duo solliciteerde er maandagavond in hun NPO 3-talkshow Van Roosmalen & Groenteman nadrukkelijk naar.

04 december '23 (14:47)

Pinkpop maakt eerste namen bekend

De organisatie van Pinkpop heeft de eerste line-up bekendgemaakt. Het gaat om 27 namen, met als headliners onder andere Calvin Harris en Ed Sheeran, meldt Pinkpop.

04 december '23 (11:31)

Deel Zomercarnaval verdwijnt achter hekken en zonder sterke drank

De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.