Zestig Mondriaans te zien in Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - In het Amsterdam Museum zijn vanaf vrijdag meer dan zestig werken van Piet Mondriaan te zien. De schilderijen zijn afkomstig uit het Gemeentemuseum in Den Haag en laten zien hoe de schilder zich in Amsterdam artistiek ontwikkelde.

Het culturele klimaat in Amsterdam bloeide in de tijd dat Mondriaan er kwam wonen. Het Rijksmuseum was net open en het aantal tentoonstellingen, kunstenaars en kunstopleidingen groeide. Mondriaan was student aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en sloot zich aan bij kunstenaarssociƫteit Arti et Amicitiae.

De pionier van de moderne kunst was in Amsterdam constant op zoek naar zijn eigen stijl. Hij liet zich inspireren door George Hendrik Breitner, het symbolisme, de landschapsschilderkunst en door het werk van Vincent van Gogh. Die invloed is onder meer te zien in het werk Molen bij Zonlicht uit 1908, dat ook te zien is in het Amsterdam Museum.

In ruil voor de schilderijen in de tentoonstelling Mondriaan in Amsterdam 1892-1912 leent het Amsterdam Museum enkele schilderijen aan het Gemeentemuseum. De in 1944 in New York overleden Mondriaan verliet Amsterdam uiteindelijk voor Parijs, de stad waar hij het kubisme had ontdekt.