Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Amsterdam bestaat vrijdag 748 jaar: dit is er te doen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Amsterdam bestaat vrijdag 748 (!) jaar
Op 27 oktober viert onze hoofdstad zijn 748e verjaardag. Daarom zijn er allemaal activiteiten georganiseerd in de stad. Zo kun je een taartje eten bij het Centraal Station, wordt er verteld over Amsterdam in de middeleeuwen en is de finale van De Grote Amsterdam Quiz, meldt gemeente Amsterdam.

Heb je nog niets leuks gepland voor de laatste weekdag van de herfstvakantie? Of woon je in het zuiden van het land en heb je nog geen plannen voor de vrijdagavond? Maak dan een uitstapje naar Amsterdam! Er is van alles te doen tijdens de verjaardag van de stad.

Eerst een klein stukje geschiedenis. Op 27 oktober 1275 kreeg Amsterdam het Tolprivilege van de Hollandse graaf Floris V. Dit document is het oudste bewaard gebleven document waar Amsterdam in wordt genoemd. Daarom is dit ook de start van de geschreven geschiedenis van de hoofdstad.

Wat is er te doen

Om de verjaardag van Amsterdam te vieren zijn er door de hele stad allerlei activiteiten en evenementen die bezoekers kunnen bijwonen. Zo wordt de dag ingeluid met een stukje taart. Die wordt uitgedeeld in de I amsterdam Store en in de IJhal (IJzijde) van Amsterdam Centraal. Daar worden tussen 10.00 uur en 12.00 uur taartjes uitgedeeld aan voorbijgangers.

Als je lekker bent uitgegeten, dan is het tijd voor een stukje cultuur. Daar heeft Amsterdam een antwoord op. Van 27 oktober tot en met 29 oktober kunnen geïnteresseerden in de Schatkamer van het Stadsarchief het beroemde Tolprivilege bekijken. De nachtburgemeester van Amsterdam, Freek Wallagh, zal het document onthullen en spreekt een verjaardagswens uit voor de stad.

Grote Amsterdam Quiz

Eerder is de voorronde van De Grote Amsterdam Quiz geweest. Daar hebben zo’n zestig teams hun kennis over de stad vergeleken. De finale van de Quiz is op 27 oktober in het H’ART Museum. Deze is ook live te volgen op AT5 en je kan ook zelf meespelen. Daarbij zijn er leuke prijzen te winnen. Voor meer informatie: www.amsterdam750.nl/quiz.

Vrijdenkersfestival

Tijdens het Vrijdenkersfestival wordt stilgestaan bij ons vrijheidsbegrip en de betekenis hiervan. Dit jaar is het thema ‘Amsterdam, Queer Capital of the World?’ Bij het festival zijn schrijvers, modeontwerpers, filmmakers en politici aanwezig om te spreken over strijd, emancipatie en het belang van een vrijplaats. Het festival duurt van 26 oktober tot en met 28 oktober in de Balie en Podium Mozaïek. Tickets kun je op de website van de Balie bestellen.

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 viert de stad haar 750e verjaardag. Dat wordt vanaf 27 oktober 2024 een jaar lang gevierd. Er wordt al gewerkt aan allerlei plannen om het feest te vieren: van kleinschalige buurtinitiatieven tot het beste dat Amsterdam te bieden heeft op het gebied van muziek, theater, kunst en cultuur, sport en onderwijs. Kijk op www.amsterdam750.nl als je alvast meer informatie wilt.

04 december '23 (14:47)

Pinkpop maakt eerste namen bekend

De organisatie van Pinkpop heeft de eerste line-up bekendgemaakt. Het gaat om 27 namen, met als headliners onder andere Calvin Harris en Ed Sheeran, meldt Pinkpop.

04 december '23 (11:31)

Deel Zomercarnaval verdwijnt achter hekken en zonder sterke drank

De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.