Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

28e editie Amsterdam Dance Event van start

Door ANP
schedule 9 min
location_on [xx]km
28e editie Amsterdam Dance Event van start
Amsterdam vormt vanaf woensdag vijf dagen en nachten lang het toneel voor de 28e editie van het elektronische muziekfestival Amsterdam Dance Event (ADE). Tot en met zondag treden er duizenden artiesten verdeeld over tientallen podia in de hoofdstad op. Het evenement trekt elk jaar honderdduizenden bezoekers. Vorig jaar was er op ADE een recordaantal van 450.000 bezoekers.

Tijdens de 28e editie van ADE is het mogelijk om onder begeleiding van speciaal hiervoor geproduceerde muziek door de tentoonstelling Museum Boijmans Van Beuningen at Rijksmuseum te lopen. "We hebben gezocht naar waar onze culturen kruisen", legt Van de Ven uit. "Met inhoudelijk iets dat echt waarde toevoegt aan wat we doen."

En het zijn vooral dit soort initiatieven en samenwerkingen die nog kansen bieden om te ontwikkelen als organisatie, laat hij weten. "ADE kan niet zo heel veel meer groeien op het gebied van aantallen en dat is ook totaal niet onze doelstelling. Wat we wel willen is een grote en actieve rol spelen in crossculturele, kwalitatieve activiteiten. Dat heeft altijd al in ons DNA gezeten, maar we hebben ervoor gekozen om daar nu op door te ontwikkelen."

Meer dan feestjes

Dat maakt ADE ook meer dan een verzameling feestjes, benadrukken de directeuren. "Ik denk dat het een combinatie is van het netwerkgedeelte van de industrie die daar massaal aanwezig is, én de toevoeging van al die evenementen, én het crossculturele waar Jan-Willem het over had, én het educatieve", zegt Kennis, die de dance-industrie als een ecosysteem omschrijft. "En onze taak is om ervoor te zorgen dat dat ecosysteem niet alleen blijft leven, maar ook een duwtje in de rug krijgt."

"En wat zo mooi is", stelt Van de Ven. "Is dat er voor ieder persoon een ander soort ADE is die even geweldig is. Het is dus niet één route waardoor je alles ziet, nee het feit dat er zo veel verschillende routes te bedenken zijn door die hele week heen, dat maakt het zo uniek. We mogen er als Nederlanders best wel trots op zijn dat we zo'n wereldwijd momentum in Amsterdam hebben."

"We hebben vaak dat mensen denken 'ADE is één groot commercieel festijn', maar dat is niet zo", zegt Van de Ven. "We zijn een stichting die met allemaal verschillende petten op probeert een hele industrie omhoog te liften. Dat hebben we 27 jaar succesvol gedaan en dat blijven we doen. En terugkomend op dit jaar: ik denk echt dat het de beste editie tot nu toe is. Het heeft alle ingrediënten om jezelf weer een week lang te kunnen verwonderen."

Toegang

Er staan onder meer optredens gepland op bijzondere locaties zoals in de fietspassage onder het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, Internationaal Theater Amsterdam en zelfs vanaf Schiphol. Onder anderen Afrojack, Armin van Buuren en Cynthia Spiering treden op in de hoofdstad. Ook Martin Garrix treedt twee keer op in de RAI, op een feest dat toegankelijk is voor alle leeftijden.

Dit jaar is het voor het eerst dat er van de gemeente op sommige evenementen 24 uur van tevoren geen kaartjes meer online of aan de deur mogen worden verkocht. De gemeente besloot hiertoe vanwege de dodelijke steekpartij op festival Solid Grooves afgelopen mei, waar te veel bezoekers waren. Wat de consequenties hiervan zijn voor ADE, weet de organisatie nog niet. "Diverse evenementen zijn inmiddels uitverkocht en ondervinden hier geen last van. Voor andere organisatoren kan het betekenen dat een evenement niet uitverkocht raakt. We gaan dit uiteraard na afloop met organisatoren en gemeente evalueren", aldus een woordvoerder.

Uit de evaluatie van ADE vorig jaar is volgens de gemeente duidelijk geworden dat de druk op de ponten naar Amsterdam-Noord "op sommige momenten te groot is geweest". Daarom worden op vrijdag en zaterdag twee extra ponten ingezet, speciaal voor evenementenbezoekers, en worden er vrijdag, zaterdag en zondag pendelbussen ingezet op erg drukke momenten om de ponten te ontlasten. Het kan ondanks de maatregelen zo zijn dat mensen "op piekmomenten" bij de pont moeten wachten.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.

28 november '23 (10:34)

De eerste Disney Markt van Noord-Nederland komt naar Meppel

Je verzint het zo gek niet of ze hebben er wel een product van in Disney-stijl. Van keycords en spelden tot babykleding en drinkbakken voor honden. En dat is straks voor het eerst ook te koop in het noorden van het land. In Meppel wordt volgend jaar namelijk de eerste Disneybeurs van het noorden georganiseerd, meldt RTV Drenthe.

28 november '23 ( 9:14)

Hanna Verboom biedt week lang gratis klimaatfilms aan

Cinetree, het filmplatform van Hanna Verboom, biedt een week lang gratis films over het klimaat aan. Het initiatief vindt plaats in het kader van het Cinetree Tomorrow Filmfestival dat deze week plaatsvindt. Verboom organiseert het evenement samen met Hivos, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld.

28 november '23 ( 8:55)

Nickelback komt in mei naar Ziggo Dome met Europese tour

De Canadese rockband Nickelback heeft een nieuwe Europese tournee aangekondigd. De rockers komen met de Get Rollin' Tour ook voor een show naar Nederland. Op 26 mei staat de groep in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

28 november '23 ( 8:44)

Nederlandse titels niet in de prijzen gevallen bij uitreiking Gouden Rozen

De twee genomineerde Nederlandse tv- en filmproducties zijn niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Rose d'Or Awards, ook bekend als de Gouden Rozen. In Londen maakte Omroep MAX maandagavond kans met De Nieuwe Vermeer en regisseur Saskia Boddeke was genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

27 november '23 (12:17)

NPO Radio 2 maakt ter ere van jubileum eenmalig Top 2500

NPO Radio 2 breidt de Top 2000 dit jaar eenmalig uit met 500 extra liedjes ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de lijst. Dat heeft dj Bart Arens maandag bekendgemaakt in zijn show.

27 november '23 ( 9:13)

Jandino 'ontdaan' door schietpartij bij urbanfeest in Rotterdam Ahoy

Bij een schietpartij tijdens een urbanfeest in Rotterdam Ahoy is in de nacht van zaterdag op zondag een man ernstig gewond geraakt, zegt de politie. Twee verdachten zijn daarbij aangehouden.