28e editie Amsterdam Dance Event van start
Tijdens de 28e editie van ADE is het mogelijk om onder begeleiding van speciaal hiervoor geproduceerde muziek door de tentoonstelling Museum Boijmans Van Beuningen at Rijksmuseum te lopen. "We hebben gezocht naar waar onze culturen kruisen", legt Van de Ven uit. "Met inhoudelijk iets dat echt waarde toevoegt aan wat we doen."
En het zijn vooral dit soort initiatieven en samenwerkingen die nog kansen bieden om te ontwikkelen als organisatie, laat hij weten. "ADE kan niet zo heel veel meer groeien op het gebied van aantallen en dat is ook totaal niet onze doelstelling. Wat we wel willen is een grote en actieve rol spelen in crossculturele, kwalitatieve activiteiten. Dat heeft altijd al in ons DNA gezeten, maar we hebben ervoor gekozen om daar nu op door te ontwikkelen."
Meer dan feestjes
Dat maakt ADE ook meer dan een verzameling feestjes, benadrukken de directeuren. "Ik denk dat het een combinatie is van het netwerkgedeelte van de industrie die daar massaal aanwezig is, én de toevoeging van al die evenementen, én het crossculturele waar Jan-Willem het over had, én het educatieve", zegt Kennis, die de dance-industrie als een ecosysteem omschrijft. "En onze taak is om ervoor te zorgen dat dat ecosysteem niet alleen blijft leven, maar ook een duwtje in de rug krijgt."
"En wat zo mooi is", stelt Van de Ven. "Is dat er voor ieder persoon een ander soort ADE is die even geweldig is. Het is dus niet één route waardoor je alles ziet, nee het feit dat er zo veel verschillende routes te bedenken zijn door die hele week heen, dat maakt het zo uniek. We mogen er als Nederlanders best wel trots op zijn dat we zo'n wereldwijd momentum in Amsterdam hebben."
"We hebben vaak dat mensen denken 'ADE is één groot commercieel festijn', maar dat is niet zo", zegt Van de Ven. "We zijn een stichting die met allemaal verschillende petten op probeert een hele industrie omhoog te liften. Dat hebben we 27 jaar succesvol gedaan en dat blijven we doen. En terugkomend op dit jaar: ik denk echt dat het de beste editie tot nu toe is. Het heeft alle ingrediënten om jezelf weer een week lang te kunnen verwonderen."
Toegang
Er staan onder meer optredens gepland op bijzondere locaties zoals in de fietspassage onder het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, Internationaal Theater Amsterdam en zelfs vanaf Schiphol. Onder anderen Afrojack, Armin van Buuren en Cynthia Spiering treden op in de hoofdstad. Ook Martin Garrix treedt twee keer op in de RAI, op een feest dat toegankelijk is voor alle leeftijden.
Dit jaar is het voor het eerst dat er van de gemeente op sommige evenementen 24 uur van tevoren geen kaartjes meer online of aan de deur mogen worden verkocht. De gemeente besloot hiertoe vanwege de dodelijke steekpartij op festival Solid Grooves afgelopen mei, waar te veel bezoekers waren. Wat de consequenties hiervan zijn voor ADE, weet de organisatie nog niet. "Diverse evenementen zijn inmiddels uitverkocht en ondervinden hier geen last van. Voor andere organisatoren kan het betekenen dat een evenement niet uitverkocht raakt. We gaan dit uiteraard na afloop met organisatoren en gemeente evalueren", aldus een woordvoerder.
Uit de evaluatie van ADE vorig jaar is volgens de gemeente duidelijk geworden dat de druk op de ponten naar Amsterdam-Noord "op sommige momenten te groot is geweest". Daarom worden op vrijdag en zaterdag twee extra ponten ingezet, speciaal voor evenementenbezoekers, en worden er vrijdag, zaterdag en zondag pendelbussen ingezet op erg drukke momenten om de ponten te ontlasten. Het kan ondanks de maatregelen zo zijn dat mensen "op piekmomenten" bij de pont moeten wachten.