Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Koning neemt voor het eerst hiphopact mee op staatsbezoek

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Koning neemt voor het eerst hiphopact mee op staatsbezoek
Lloydscompany trad met het Koningsdagconcert al op voor de koninklijke familie en nu staat de hiphoptheater-company ook tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Afrika op de planken. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima nemen de Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo, de Nederlandse muzikanten van de band HAYP, een strijkkwartet en vijf dansers van de Soweto Skeleton Movers uit het Zuid-Afrikaanse township Soweto mee. "We zijn de eerste act ooit uit de hiphop-urbanscene die de contraprestatie mag verzorgen, dat is echt heel bijzonder", zegt Marengo tegen het ANP. Het staatsbezoek aan Zuid-Afrika is van 18 tot en met 20 oktober.

De groep vertoont tijdens die zogeheten contraprestatie, een culturele voorstelling van het koningspaar als dank voor de gastvrijheid, de voorstelling Unbreakable. Die ging op 10 oktober in Nederland in première. Het thema is "wat er ook gebeurt met jou in het leven, hoe vaak je ook zal vallen, je zult altijd weer moeten opstaan", zo omschrijft Marengo de boodschap van de show. Deze is opgebouwd uit de Zuid-Afrikaanse dans pantsula, visuele beelden, de dans bone breaking en dynamische choreografie.

De contraprestatie is een traditie tijdens het staatsbezoek. Meestal gaat het om klassieke muziek of dans. Zo nam het koningspaar al eens strijkorkest Amsterdam Sinfonietta (België), harpiste Lavinia Meijer (Zuid-Korea), het Nederlands Dans Theater (Griekenland) en Musica Amphion (Japan) mee. Marengo: "Ik vind het bijzonder dat het nu een andere vorm van kunst is. En het past ook bij de tijd dat zoiets verandert", vindt Marengo. "We krijgen een andere kijk op kunst en wat dat is, er komt een nieuwe stroming aan."

Township

Soweto is een township nabij Johannesburg en heeft een grote rol gespeeld in de strijd tegen de Apartheid. In die tijd werden zwarte mensen uit de 'witte gebieden' verdreven, naar Soweto. Marengo is blij dat de dansers uit deze township nu een groot podium krijgen. "Het zijn dansers die niet altijd de juiste waardering krijgen. Ze hebben niet altijd een podium, en nu spelen ze opeens voor het Nederlandse koningspaar en de Zuid-Afrikaanse president. Ze waren enthousiast toen ze het hoorden."

Hoe het koningspaar precies bij de groep is uitgekomen, weet Marengo niet zeker maar hij heeft wel een vermoeden. "Ik raakte tijdens de uitblinkerslunch in gesprek met koningin Máxima", vertelt Marengo, die was uitgenodigd vanwege het winnen van de dansprijs de Gouden Zwaan. "Ze vroeg of ik haar eens wilde uitnodigen, want ze was heel benieuwd. En een paar maanden later werden we gebeld: ik twijfelde geen moment."

04 december '23 (14:47)

Pinkpop maakt eerste namen bekend

De organisatie van Pinkpop heeft de eerste line-up bekendgemaakt. Het gaat om 27 namen, met als headliners onder andere Calvin Harris en Ed Sheeran, meldt Pinkpop.

04 december '23 (11:31)

Deel Zomercarnaval verdwijnt achter hekken en zonder sterke drank

De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.