Documentaire over 'geheim' achter Matthäus Passion

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - Regisseur Ramon Gieling werkt aan een muziekdocumentaire over de Matthäus Passion, genaamd Erbarme Dich. In het muziekstuk van Johann Sebastian Bach horen mensen iets wat ze niet zouden verdragen als het in gewone taal zou worden gezegd, denkt producent Keydocs. Erbarme Dich probeert te doorgronden wat daarachter schuilgaat.

Keydocs en Gieling waren ook verantwoordelijk voor Over Canto, de documentaire over het muziekstuk Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt die vorig jaar meer dan tienduizend bezoekers naar de bisocoop trok. Erbarme Dich draait net als Over Canto om mensen wier leven drastisch is beïnvloed door het muziekstuk.

Een van hen is dirigent Pieter Jan Leusink, die de verhalen van de geïnterviewden in de documentaire met een kleine bezetting van koor, solisten en orkest zal begeleiden. Leusink en zijn The Bach Choir and Orchestra voeren de Matthäus Passion al jaren uit.

De Matthäus Passion wordt door velen gezien als het muzikale hoogtepunt van de westerse beschaving. De compositie van Bach uit de eerste helft van de achttiende eeuw over het lijdensverhaal van Jezus wordt in de periode voor Pasen op talloze plekken in Nederland ten gehore gebracht.

Erbarme Dich wordt in samenwerking met de NCRV ontwikkeld. Gieling maakte eerder onder meer En Un Momento Dado over Johan Cruijff. Zijn speelfilm Tramontana was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2009.