Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Macht en pracht in gemeentemuseum Jacob van Horne

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert doet mee aan de Open Monumentendag 2013. In het weekend van 14 en 15 september is het museum gratis toegankelijk. Het thema van de Open Monumentendag is Macht & Pracht. In het museum zijn dan ook verschillende zaken te zien die met macht en pracht te maken hebben. Zo zijn voor het eerst originele archiefdocumenten uit het Gemeentearchief te bekijken waarvan de oudste uit 1306 komt. Het zijn archiefstukken die verhalen over de machtsverhoudingen van weleer. De schoonheid en grootsheid die macht kon voortbrengen, is te zien in het museum door diverse objecten en archiefstukken.

Het Gemeentemuseum Jacob van Horne is gevestigd in het oude stadhuis. Het museum opende er zijn deuren in 1982. De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot 1543. Open Monumentendag is de start van de expositie Macht & Pracht die nog tot en met oktober, de Maand van de Geschiedenis, te zien is.

Eeuwenoude archiefstukken bij uitzondering tentoongesteld
In het museum start met de Open Monumentendag een expositie waarin de tien meest bijzondere historische archiefstukken worden getoond. Een bijzondere gebeurtenis omdat deze stukken vanwege hun kwetsbaarheid nauwelijks het afgesloten archiefdepot uitkomen. Het zijn dezelfde stukken waarvan de uitvergrote kopieën levensgroot in de hal van het stadhuis te zien zijn. Eén van deze unieke archiefstukken doet mee aan de landelijke verkiezing ‘Stuk van het jaar’. Bezoekers kunnen kiezen welk stuk voorgedragen wordt voor die landelijke verkiezing. Stemmen kan nog tot en met vrijdag 27 september op www.erfgoedhuisweert.nl of met stembiljetten in het museum en in de studiezaal van het Gemeentearchief. De archiefstukken zijn tot en met oktober, de Maand van de Geschiedenis, te zien in het museum. Daarna gaan ze weer achter slot en grendel in het archiefdepot van het Gemeentearchief. De landelijke uitverkiezing van het ‘Stuk van het jaar’ is op donderdag 31 oktober.

Zilverpracht, bijzondere aanwinst voor het eerst te zien
De vaste collectie van het museum bestaat voor het grootste deel uit het kunst- en cultuurbezit van de minderbroeders in Nederland. Hiermee heeft het museum een van de grootste en fraaiste collectie oude kunst van Limburg in huis. Vanaf zaterdag 14 september is een bijzondere aanwinst te zien. Het betreft een filigrein hostie- of lunuladoos van Camille Esser uit 1898. De oorspronkelijke herkomst is de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam. De doos is bijzonder door de gebruikte versieringstechniek: filigrein. Een techniek waarbij met stukjes draad figuren worden gevormd. Filigrein is uiterst kwetsbaar en slecht te restaureren. Het is een stuk van hoge kwaliteit gemaakt in de bekende Weerter edelsmidatelier Kunstwerkplaatsen Esser. Ter gelegenheid van de Open Monumentendag toont het museum ook schutterspracht uit vijf eeuwen. Te zien zijn onder meer koningsvogels, konings- en keizerzilver en drinkhoorns.

Openingstijden
Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Speciaal voor de Open Monumentendag opent het museum op 14 september de deuren al om 10.00 uur.

© Nationale Recreatiegids

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.

19 februari '24 (11:13)

The Waterboys en Birdy komen in mei naar Zuiderpark Live

The Waterboys en Birdy zijn toegevoegd aan de line-up van de Haagse festivalreeks Zuiderpark Live. De Britse rockband staat op zaterdag 18 mei in het park. De eveneens Britse singer-songwriter Birdy betreedt het podium op 11 juli. Kaarten voor de concertreeks gaan vrijdagochtend in de verkoop.

19 februari '24 (10:54)

Bryan Adams in oktober te zien in Rotterdam Ahoy

Bryan Adams geeft op vrijdag 4 oktober een concert in Rotterdam Ahoy. De Canadese zanger doet de havenstad aan met zijn So Happy It Hurts-tour, meldt concertorganisator MOJO maandag. Kaarten voor de show zijn vanaf vrijdagochtend te koop.

16 februari '24 ( 8:41)

Voorjaarsvakantie van start in noorden en midden van Nederland

De voorjaarsvakantie begint vrijdagmiddag voor scholen in het midden en het noorden van het land. Onder die regio's vallen de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, een groot deel van Gelderland en een enkele gemeente in Noord-Brabant.