Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nabestaanden Bijlmervliegramp voelen na 31 jaar nog steeds het verdriet

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nabestaanden Bijlmervliegramp voelen na 31 jaar nog steeds het verdriet
Honderden buurtbewoners en nabestaanden hebben woensdagavond de vliegramp in de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost herdacht. Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg. "Ieder jaar opnieuw voel je hier het verdriet, nog na 31 jaar", zei stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing.

De belangstellenden kwamen samen bij de 'boom die alles zag', die de crash en brand overleefde. "De boom die er toen stond, is er nog steeds. Al die onbeantwoorde vragen zijn er ook nog steeds", zei Jadnanansing. Ze stelde dat er "een oorverdovende stilte" was "als het gaat over de afwikkeling van de ramp". "Het is goed dat de Tweede Kamer nu vragen heeft gesteld", zei ze.

'Buurtmoeder' Karin Moor haalde aan hoe er 31 jaar geleden geen slachtofferhulp was. "Om te helen hadden we alleen elkaar, de Bijlmergemeenschap." Nabestaande Marlène Truideman stond stil bij het verlies van haar twee kinderen. "Juist in het huis waar zij zich veilig voelden, stortte een vliegtuig neer. Hoe verklaar je dat?" Hulpverlener Baafi Owusu Sekyere zei dat het monument bij de boom goed onderhouden moet worden. "We mogen een ramp van zo'n omvang niet vergeten."

Minuut

Na de bijeenkomst, met muziek van Gilbert Hamel en een gedicht van Jurgera Hassell, was er om 18.35 uur, het tijdstip van de crash, een minuut stilte. Net als in voorgaande jaren was er tijdens de herdenking geen vliegverkeer boven een deel van de Bijlmer, normaal een drukke aanvliegroute voor Schiphol.

Bij de ramp kwamen, voor zover bekend, 43 mensen om het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing van El Al. Veertig appartementen werden weggevaagd en meer dan 135 appartementen stonden in brand.

Onduidelijkheid

Na de ramp ontstond veel onduidelijkheid. Zo is niet precies bekend hoeveel mensen er zijn omgekomen, omdat er veel illegalen in de flats zouden wonen, en waren er vragen over wat er in het vliegtuig zat. Hulpverleners en buurtbewoners kregen gezondheidsklachten en de zwarte doos met daarin de vluchtinformatie is nooit teruggevonden.

31 jaar later is de ramp nog steeds actueel. In april vroeg de Tweede Kamer om de geheime archiefstukken openbaar te maken van de voormalige Rijksluchtvaartdienst, die onderzoek deed naar de ramp. Dat zou een deel van de onbeantwoorde vragen moeten ophelderen.

Dit jaar werd de herdenking voor het eerst georganiseerd door een comité van buurtbewoners, nabestaanden en hulpverleners.

Door: ANP

30 november '23 (10:20)

Troye Sivan naar Nederland met show

Troye Sivan komt volgend jaar naar Nederland. De Australische singer-songwriter geeft op 20 juni een show in AFAS Live in Amsterdam, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

30 november '23 ( 9:03)

Amsterdam Light Festival van start: kunstwerken van 17.00 tot 22.00 uur verlicht

De twaalfde editie van het Amsterdam Light Festival gaat donderdag van start. Het festival, dat plaatsvindt tot en met 21 januari, heeft dit keer als thema LOADING… Revealing Art, AI and Tech. Het evenement staat daarmee onder meer in het teken van kunstmatige intelligentie (AI).

29 november '23 (20:47)

FC Kip gaat open met tweemaal zo grote keuken

Restaurant FC Kip van acteur en komiek Jandino Asporaat opent donderdag weer de deuren. Dat meldt het etablissement in het centrum van Rotterdam op Instagram. "Morgen om 11:00 uur kun jij weer genieten van een heerlijke Bucket vol met kip of je favoriete Smash burgers!", staat bij een afbeelding van het fastfoodrestaurant.

29 november '23 ( 8:57)

MOJO: plan vervoer naar concerten Madonna goed

Concertorganisator MOJO adviseert de mensen die op 1 en 2 december naar de concerten van Madonna in Ziggo Dome gaan om hun vervoer goed te plannen. De organisator zegt te verwachten dat het concert later eindigt dan 23.00 uur, doorgaans de tijd waarop een concert afgelopen is.

29 november '23 ( 8:52)

Alex Klaasen heeft bronchitis, geen voorstellingen komende twee weken

Alex Klaasen heeft een "stevige bronchitis". De cabaretier zegt daarom deze week zijn voorstellingen van zijn theaterprogramma No Ponies af, deelt hij op Instagram.

29 november '23 ( 8:47)

Aankoopproces songfestivaltickets vertraagd om grote vraag

Het aankoopproces voor de kaartjes voor het Eurovisie Songfestival in Malmö volgend jaar is dinsdag bewust vertraagd door verkoper Ticketmaster. Uitvoerend producent Ebba Adielsson laat dat weten in een reactie op de lange virtuele rijen die ontstonden toen de kaartverkoop voor het evenement van start ging.

28 november '23 (13:47)

Honderdduizenden in virtuele wachtrij voor kaarten Eurovisie Songfestival

Honderdduizenden belangstellenden staan dinsdagmiddag in de virtuele wachtrij om een kaartje voor de shows van het Eurovisie Songfestival te kopen. De kaartverkoop voor in totaal negen shows is dinsdag om 10.00 uur begonnen.

28 november '23 (10:34)

De eerste Disney Markt van Noord-Nederland komt naar Meppel

Je verzint het zo gek niet of ze hebben er wel een product van in Disney-stijl. Van keycords en spelden tot babykleding en drinkbakken voor honden. En dat is straks voor het eerst ook te koop in het noorden van het land. In Meppel wordt volgend jaar namelijk de eerste Disneybeurs van het noorden georganiseerd, meldt RTV Drenthe.

28 november '23 ( 9:14)

Hanna Verboom biedt week lang gratis klimaatfilms aan

Cinetree, het filmplatform van Hanna Verboom, biedt een week lang gratis films over het klimaat aan. Het initiatief vindt plaats in het kader van het Cinetree Tomorrow Filmfestival dat deze week plaatsvindt. Verboom organiseert het evenement samen met Hivos, een organisatie die zich inzet voor een betere wereld.

28 november '23 ( 8:55)

Nickelback komt in mei naar Ziggo Dome met Europese tour

De Canadese rockband Nickelback heeft een nieuwe Europese tournee aangekondigd. De rockers komen met de Get Rollin' Tour ook voor een show naar Nederland. Op 26 mei staat de groep in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.