Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Organisator Haarlem Vinyl Festival is trots op diversiteit programma

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Organisator Haarlem Vinyl Festival is trots op diversiteit programma
Richard Zijlma is als organisator van het Haarlem Vinyl Festival trots op het diverse programma dat vanaf vrijdag tot zondag in Haarlem geboden wordt. Dit vertelt de directeur voorafgaand aan de eerste editie aan het ANP.

"Ik ben heel trots op de verscheidenheid van het programma, dat kennelijk mensen triggert uit allerlei lagen en achtergronden om te komen", vertelt hij. "Er komen mensen vanuit Japan en andere delen van de wereld. We richten ons ook op een internationale markt. Vinylverzamelaars zijn muziekliefhebbers, in de breedste zin van het woord. Dus wat ook grappig is, is dat je ziet dat generaties met elkaar op pad gaan. Moeder met zoon, opa met kleindochter."

Wat mensen die een kaartje kopen voor het festival dit weekend krijgen voorgeschoteld, gaat van concerten en dj-sets tot sprekers over apparatuur en de liefde voor vinyl. "Er is een kunsttentoonstelling in De Vishal", zegt Zijlma ook. "Tim Knol gaat een wandeling doen langs plaatsen met geschiedenis en er zijn undergroundplekken waar je spannende nieuwe acts kunt zien. En er is een openluchtbeurs voor verzamelaars. Buiten zodat Haarlem het decor is, maar ook om het toegankelijk te maken voor jongeren."

Haarlem

En dat gebeurt dus allemaal in Haarlem, de plek waar Zijlma al twintig jaar woont en tijdens de pandemie ook op het idee kwam voor dit eerste volledig op vinyl gerichte festival ter wereld. "Ik zat te broeden op nieuwe plannen en zag dat mijn middelste dochter van 14 jaar ook ineens vinyl begon te verzamelen en bestellen, dus gingen we samen een platenspeler uitzoeken", vertelt hij. "En ik wist dat het wereldwijd stijgende was, dus dat was een interessant haakje."

Niet veel later was hij bij een debat waarbij ter sprake kwam dat er wel iets meer mocht gebeuren in Haarlem op cultureel vlak. "En na afloop zei ik 'laten we niet gaan klagen, maar de schouders eronder zetten'. En dit concept had ik toen al in mijn hoofd." Dat Haarlem hiervoor de juiste plek is, is volgens Zijlma wel duidelijk. "De grootste vinyl-drukkerij van Europa staat in Haarlem. Veel labels zaten hier vroeger en er gebeurt nog steeds veel."

Dat er nu mensen vanuit de hele wereld op zijn stad afkomen heeft volgens Zijlma alles te maken met de charme van vinyl, dat al jaren aan een opmars bezig is. "Het is natuurlijk een antwoord op de vluchtigheid die andere muziek met zich meebrengt", verklaart hij. "We skippen allemaal snel met het streamen van nummer naar nummer, maar de beleving hierbij is heel anders."

06 december '23 (13:18)

Pieten dit jaar minder geschminkt volgens KOZP

Bij sinterklaasvieringen worden pieten steeds minder geschminkt. Op scholen, in winkels en bij bedrijven komen bijna alleen nog roetveegpieten langs. Dat concludeert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) na een landelijke monitoring afgelopen sinterklaasperiode. Bij intochten valt volgens de groep nog de meeste vooruitgang te boeken.

06 december '23 ( 9:00)

Strengere handhaving geluidsoverlast Paradiso mogelijk einde van popzaal

Directeur Geert van Itallie vreest het einde van de Amsterdamse popzaal Paradiso als er door de gemeente strenger wordt gehandhaafd op geluidsoverlast rondom het pand. Dat bevestigt hij tegen het ANP nadat er dinsdag een rechtbankverslag was verschenen in Het Parool.

05 december '23 (13:31)

Film over Amy Winehouse april 2024 in Nederlandse bioscoop

De film Back to Black, over het leven van de overleden zangeres Amy Winehouse, is volgend jaar vanaf april in de bioscoop te zien. De première is in het Verenigd Koninkrijk en Polen op 12 april, vanaf 18 april draait de film ook in Nederland.

05 december '23 (10:35)

Brancheverenigingen klaar voor Dag van de Recreatie

Aankomende woensdag 6 december organiseert FNV Recreatie de Dag van de Recreatie. Dit jaar ni het Archeon in Alphen aan den Rijn. Daar wordt de dag gewijd aan de ontwikkeling van werknemers in de recreatiesector. Het is een vervolg op het congres ‘Recreatie terug op de kaart’ van afgelopen jaar, waarin werkgevers, onderwijs en medewerkers centraal stonden. Natuurlijk is iedereen welkom bij het middaggedeelte van de dag. Dat is van 12:30 tot 17:00 uur, meldt HISWA-RECRON. Onder andere zij staan er helemaal klaar voor. 

05 december '23 ( 9:02)

Marcel en Gijs solliciteren naar titel Mediapersoon van het Jaar

Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman zien zich volgende week wel uitgeroepen worden tot Mediapersoon van het Jaar. Het duo solliciteerde er maandagavond in hun NPO 3-talkshow Van Roosmalen & Groenteman nadrukkelijk naar.

04 december '23 (14:47)

Pinkpop maakt eerste namen bekend

De organisatie van Pinkpop heeft de eerste line-up bekendgemaakt. Het gaat om 27 namen, met als headliners onder andere Calvin Harris en Ed Sheeran, meldt Pinkpop.

04 december '23 (11:31)

Deel Zomercarnaval verdwijnt achter hekken en zonder sterke drank

De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.