Ann Goldstein stopt als directeur Stedelijk Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
(Novum) - Ann Goldstein vertrekt op 1 december als artistiek directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dat meldt het museum woensdag. Goldstein, die in 2010 directeur werd, vindt haar werk voor het museum voltooid. Het museum is volgens haar klaar voor een nieuwe artistiek directeur.

"Het was een voorrecht om voor dit mooie instituut te werken, verantwoordelijk te zijn voor de heropening, nadat het museum bijna negen jaar gesloten was en om te wonen en te werken in een samenleving die de essentiƫle aanwezigheid van het Stedelijk zo diep waardeert", schrijft Goldstein in een verklaring. Volgens haar heeft het museum bijna een jaar na heropening zijn doel bereikt door een 'volledig functionerend internationaal museum te zijn met een tentoonstellingskalender voor de komende twee jaar'.

Goldstein blijft na haar vertrek als directeur wel actief in het museum. Zo blijft ze betrokken bij de door het Stedelijk ontwikkelde tentoonstelling Mike Kelley, die onder meer naar het MoMA PS1 in New York en The Museum of Contemporary Art (MOCA) in Los Angeles gaat.

Speculaties dat de Amerikaanse terugkeert naar het museum voor moderne kunst in Los Angeles, waar zij tot 2009 werkte, ontkent een woordvoerder. " Haar toekomst ligt open. Er is geen sprake van een andere functie. Zij gaat zich beraden op wat zij de komende tijd gaat doen", aldus de zegsvrouw. Directeur van het MOCA Jeffrey Deitch kondigde in juli zijn vertrek aan.

Ann Goldstein verwierf meer dan vijftienhonderd werken voor de collectie van het Stedelijk. Haar aanwinsten bestonden onder meer uit werken van Nederlandse en internationale kunstenaars en vormgevers, zoals Rineke Dijkstra en Marlene Dumas. Voor de heropening van het museum vorig jaar openden onder Goldsteins verantwoordelijkheid onder meer de tentoonstellingen Beyond Imagination, Works in Place, Mike Kelley, Aernout Mik, Jo Baer en Lucy McKenzie.

De raad van toezicht van het Stedelijk Museum denkt in de eerste helft van volgend jaar een nieuwe directeur aan te stellen. Algemeen directeur Karin van Gilst zal tot die tijd taken waarnemen.