Grachtenfestival trekt recordaantal bezoekers

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - Het Grachtenfestival in Amsterdam heeft dit jaar 63 duizend bezoekers getrokken, tienduizend meer dan vorig jaar. De organisatie spreekt op de laatste dag van het tiendaagse festival van een record. De zestiende editie van het festival telde 228 concerten op 96 locaties. Daaraan deden 745 musici mee, uit meer dan veertig landen.

Bijzondere locaties van de optredens waren dit jaar onder meer een nog gesloten reizigerstunnel op het station Amsterdam Centraal, het cruiseschip ms Prinsendam en een leegstaande etage van de Industrieele Groote Club aan de Dam. Ook werd er gemusiceerd op een terrein van de marine in Amsterdam. Het terrein is normaal gesproken verboden toegang.

De laatste optredens waren zondag een concert van het International Mahler Orchestra onder leiding van de Duits-Israƫlisch-Amerikaanse dirigent Yoel Gamzou in het Muziektheater en een uitvoering van de opera The Bear van Sir William Turner Walton. De opera was te zien in de tuin van Museum Van Loon aan de Keizersgracht.

Bij de bezoekerscijfers van het Grachtenfestival zijn de toeschouwers van het Prinsengrachtconcert, dat zaterdagavond plaatsvond, en het Kinderprinsengrachtconcert overigens niet meegeteld. Het Prinsengrachtconcert werd zaterdagavond live uitgezonden op Nederland 2 en trok 919 duizend kijkers.