Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nationale Sportweek van start: het belang van sport op (en na) school

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Nationale Sportweek van start: het belang van sport op (en na) school
Afgelopen vrijdag is de Nationale Sportweek van de NOC*NSF van start gegaan. In het hele land gaan meer dan 1.000 basisscholen en 130 gemeenten aan de slag om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor sport. Ook gaat de Nationale Onderwijsgids met Merel Bus van Sport050 in gesprek, die betrokken is bij het organiseren van activiteiten tijdens deze sportieve week. 

Met de spreuk “Jong geleerd, oud gedaan” wordt de podcast afgetrapt. Kinderen die vanaf jonge leeftijd al sporten zullen dit vaker ook blijven doen op latere leeftijd, zo stelt Merel Bus van Sport050, het sportloket van de gemeente Groningen. En het is ook nodig om kinderen te enthousiasmeren voor sport: uit recente cijfers blijkt dat steeds minder jongeren tussen de 13 en 18 jaar bij een sportvereniging zijn aangesloten. Inmiddels sport bijna een kwart van de jongeren niet meer, ten opzichte van 15 procent voor de coronapandemie. De NOC*NSF wil met de Nationale Sportweek deze trend tegengaan.

Zo gaat de 202 editie van de Nationale Sportweek van start. Marc van der Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF: “Het gaat niet meer alleen om het plezier in sport dat we iedereen gunnen, maar ook om sociale binding en weerbaarheid. Daarom is het belangrijk dat de drempel omlaag gaat bij sport om de hoek.”

Podcast Spreekbeurt

In de aflevering van Spreekbeurt spreken Merel Bus en Sam Wormmeester met host Femke van Arendonk over de werkzaamheden van Sport050 tijdens de Nationale Sportweek. Zij spreken onder andere over de ‘urban sports’, de samenwerking tussen scholen en sportverenigingen en het enthousiasmeren van de jeugd.

Over Nationale Sportweek

De Nationale Sportweek is een initiatief van vereniging NOC*NSF, ontstaan uit de fusie tussen het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie. De vereniging zet zich in voor georganiseerde sport in Nederland. Zo gaan tijdens de Nationale Sportweek gaan sportaanbieders in meer dan 130 gemeenten aan de slag om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met sport. Via deze link zie je een overzicht van de deelnemende gemeenten en het sportaanbod.

26 september '23 (13:42)

Recreatie Vakbeurs wordt grootser dan ooit: al acht hallen volgeboekt

Het belooft een groots feest te worden. Meer dan 8.500 ondernemers komen op 14 tot en met 16 november naar de Evenementenhal Hardenberg om deel te nemen aan de jaarlijkse vakbeurs voor de recreatiesector, Recreatie Vakbeurs. Dat meldt de organisatie.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.

26 september '23 ( 8:47)

Kane keert na 10 jaar terug met twee concerten in Ziggo Dome

Kane keert volgend jaar weer terug, tien jaar nadat Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen in 2014 besloten te stoppen met de band. Op 4 en 5 juni 2024 staat de band weer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakten Woesthoff en Van Leeuwen maandag bekend tijdens de première van de Videoland-documentaireserie KANE: A Story Recorded.

25 september '23 ( 8:58)

Sweet Dreams is met acht nominaties grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

25 september '23 ( 8:49)

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Amsterdam

Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

22 september '23 (13:20)

Expositie over The Legend of Zelda in Forum Groningen

Cultureel centrum Forum Groningen komt dit najaar met een grote expositie over de game The Legend of Zelda. De tentoonstelling, die vanaf 4 november te zien is, belicht hoe de Japanse computerserie in de afgelopen drie decennia uitgroeide tot een van de meest invloedrijke games ter wereld. Het overzicht wordt samengesteld door curator en techjournalist Bastiaan Vroegop.

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.