Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Experts: dancefestival 'promoot' gebruik van xtc

Door Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Experts: dancefestival 'promoot' gebruik van xtc
Een populair festival in Utrecht zou volgens experts het gebruik van xtc ‘promoten’ via sociale media. Verslavingsdeskundigen en staatssecretaris Maarten van Ooijen willen dit een halt toeroepen. De organisatie van festival Smeerboel geeft echter aan dat het om een grap gaat en dat zij het gebruik van deze drug niet stimuleren of promoten. Dat meldt het AD.

Onder de zon dansen en een pilletje ‘klappen’. Of stiekem naar de toiletten om een lijntje te nemen, waar de beveiligers het niet zien. Dit zijn zaken die veel Nederlanders niet doen, maar wel steeds vaker voorkomen bij festivals en in het uitgaansleven. Een woordvoerder van festival Smeerboel, een van de bekendere festivals van Utrecht, stelt dat er een taboe om hangt en dat zij daar niet de ogen voor willen sluiten.

Dat taboe doorbreken doen zij op hun eigen manier. Zo heeft het festival op haar Instagram-pagina een bericht geplaatst over ‘een dagje Smeerboel door de ogen van onze snoeiharde ‘technolovers’: ‘Op de dansvloer zeg je tegen 10 vage bekende: ‘’IK HOU ZO VAN JOU!.’’ Het enige wat je ooit met deze mensen zal delen is jouw halfje.’ Dit ‘halfje’ refereert naar een halve pil xtc. Een fictieve dagplanning waarin wordt beschreven hoe bezoekers op het festival drugs gebruiken, is inmiddels van de sociale mediakanalen verwijderd.

Randen opzoeken

Het is duidelijk dat de organisatie dit als een grap brengt. De organisatie stelt dat hun communicatie ‘over de top’ is en dat zij graag de randjes opzoeken: “We vinden het belangrijk om met een dikke knipoog belangrijke onderwerpen aan te snijden waar in onze maatschappij een taboe op heerst”, aldus de organisatie. Drugsgebruik is veelvoorkomend in de wereld van festivals en dancefeesten en Smeerboel stelt dat hier maar weinig over wordt gesproken.

Echter denkt niet iedereen dat dit de beste manier is om het drugsgebruik aan te kaarten. Zo stelt Laila Zaghdoudi van het Trimbos-instituut dat het gebruik van drugs zo wordt gepromoot en noemt het ‘onverstandige communicatie’. De organisatie volgens haar niet serieus over het onderwerp. Deze manier is volgens haar geen goede wijze om bezoekers voor te lichten om veilig en gezond deel te nemen aan het festival.

Humor

 Andere experts denken dat het een kwestie is van smaak. Zo denkt ook Floor van Bakkum, hoofd preventie bij expertisecentrum Jellinek erover. Zij stelt dat het duidelijk met een knipoog is gebracht en dat dit soort grappen al jaren door festivals worden gemaakt. Het is ‘creatieve vrijheid’, alhoewel ze aangeeft dat het niet haar soort humor is. Ook vindt Van Bakkum dat de festivalorganisaties geen voorlichtingsdienst zijn. Wel zijn organisaties volgens haar verantwoordelijk voor een veilige omgeving op het festivalterrein. “Iedereen moet goed blijven nadenken wat de gezondheidsrisico’s zijn.”

De inmiddels verwijderde dagplanning was naar zeggen van Smeerboel niet bedoeld als stimulans voor het gebruik van drugs. De gezondheid van de bezoekers is voor de organisatie ‘de hoogste prioriteit’. Om dit te beargumenteren laat het festival weten dat zij altijd doorverwijzen naar het platform Celebrate Safe en is Unity bij het festival aanwezig om voorlichting te geven over drugsgebruik. Wel wil de organisatie over het onderwerp blijven praten, om praten over drugsgebruik uit het verdomhoekje te halen.

Daniëlle Ketelaars is sceptisch over de berichtgeving. Zij is preventiemedewerker bij Novadic-Kentron, een gespecialiseerde instelling voor verslavingszorg in Noord-Brabant. Dit soort berichtgeving kan volgens haar het gebruik van middelen normaliseren en ze denkt dat mensen daardoor sneller geneigd kunnen zijn om ook drugs te gebruiken.

Politiek

In de Tweede Kamer kunnen ze ook niet lachen om de berichten van Smeerboel. Staatssecretaris Maarten van Ooijen vindt drugsgebruik niet normaal en stelt dat het niet past binnen een gezonde leefstijl. “Berichten zoals deze versterken het idee dat drugsgebruik normaal is, terwijl de overgrote meerderheid in Nederland niet gebruikt”, zegt hij tegen het AD. Daarom wil hij ‘heldere afspraken’ maken over de communicatie rondom drugsgebruik. Daarbij ontkent hij niet dat er mensen zijn die drugs gebruiken. Wel vindt hij dat er zorg moet worden geleverd aan de mensen die drugs gebruiken.

Gezien festivals steeds duurder worden, zoeken bezoekers naar manieren om op een goedkopere manier een ‘leuke dag’ te hebben. Waar je voor een biertje al gauw vier euro neerlegt, en daar vervolgens meerdere van besteld, heb je voor vijf euro ook een xtc-pil waar je de hele dag mee door kan.

Ondanks de berichtgeving van Smeerboel stelt de organisatie dat zij een zerotolerancebeleid hanteren. Van Ooijen hoopt dat zij dit niet alleen zeggen voor hun imago, maar het ook daadwerkelijk gaan naleven. De gemeente Utrecht is het daarmee eens.

Smeerboel geeft aan dat zij zowel bij de ingang al op het terrein streng gaan handhaven.

23 oktober '24 (15:00)

Marathon van Amsterdam volgend jaar 30.000 deelnemers

Volgend jaar kunnen er aan de marathon van Amsterdam 30.000 hardlopers meedoen. Dit jaar liepen 22.500 deelnemers de klassieke afstand van 42,195 kilometer. Ook komt er in 2025, ter ere van de 750e verjaardag van de hoofdstad, een nieuwe afstand bij: 7,5 kilometer.

23 oktober '24 (13:20)

Veertien bevrijdingsfestivals nu verenigd in 1 organisatie: Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland

De veertien Bevrijdingsfestivals zijn vanaf woensdag verenigd in één organisatie: de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland. De veertien spreken vanaf nu met één mond, met onder andere de ministeries en met andere landelijke organisaties die zich bezighouden met het herdenken en vieren van 4 en 5 mei.

23 oktober '24 (11:10)

Reeks kerstconcerten in kerken door Herman van Veen dit jaar

Herman van Veen doet in december een korte reeks kerstconcerten in kerken. Het 79-jarige theatericoon geeft in december vijf speciale optredens onder de noemer Een kerstconcert. Dat heeft Theaterbureau De Mannen woensdag bekendgemaakt. Van Veen treedt tijdens de show op met een groot aantal gastartiesten, zoals Sara Leemans, Gaëtane Bouchez, Esmée Pieters, Saranya Schaap en Edith Leerkes.

22 oktober '24 (14:50)

Andrea Bocelli geeft in 2026 optreden in Nederland

Andrea Bocelli geeft in 2026 weer een optreden in Nederland. Op 29 maart 2026 staat de Italiaanse tenor in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO bekend. De kaartverkoop voor het concert begint vrijdag.

22 oktober '24 (11:47)

In Heilige Nicolaas geeft Halsema startsein viering 750-jarig jubileum Amsterdam

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema geeft zondag het startsein voor de viering van het 750-jarig jubileum van Amsterdam. Ze doet dit met een toespraak in de basiliek van de Heilige Nicolaas tijdens een eucharistieviering.

22 oktober '24 (11:32)

Britse popgroep Sugababes geeft concert in AFAS Live

De Britse popgroep Sugababes geeft op woensdag 23 april 2025 een concert in AFAS Live in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator MOJO dinsdag bekend.

22 oktober '24 (10:14)

Herzien evenementenbeleid Amsterdam pas in 2027 van kracht

In 2025 zou in Amsterdam een nieuw evenementenbeleid worden geïntroduceerd, maar vanwege gebrekkige participatie met omwonenden, kritiek van de ombudsman en matig vergunningsproces is deze pas vanaf 2027 van kracht. Het beleid in 2026 introduceren is namelijk ook geen optie, aangezien de gemeenteraad er in oktober 2025 nog een blik op werpt. Waarom een nieuw beleid? Het doel is om het aanbod meer te variëren, beter te spreiden en ervoor te zorgen dat festivals meer binden met de stad en haar inwoners. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

21 oktober '24 (12:02)

Amsterdam 750 jaar: René Froger en Billy Dans brengen nieuwe single De Stad uit

Zanger René Froger en tekstschrijver Billy Dans brengen met hun nieuwe single De Stad een ode aan Amsterdam, dat volgend jaar 750 jaar bestaat. Het nummer wordt op woensdag 23 oktober gelanceerd.

21 oktober '24 (11:00)

Sonja Barend Award voor beste tv-interview vanavond uitgereikt

De Sonja Barend Award wordt maandagavond uitgereikt. De prijs gaat jaarlijks naar het beste televisie-interview van het afgelopen jaar. Negen televisiemakers maken kans. De uitreiking is in talkshow Bar laat vanaf 22.35 uur, door Sonja Barend zelf.

21 oktober '24 (10:47)

Milennials kunnen hun hart ophalen in Ziggo Dome; deze artiesten staan er in 2025

Alanis Morissette, Limp Bizkit en Green Day komen volgend jaar naar Nederland om een concert te geven in de Ziggo Dome. Limp Bizkit treedt op woensdag 26 maart op, de Canadese zangeres Morissette geeft op woensdag 25 juni een optreden in Amsterdam en Green Day staat op woensdag 2 juli op het podium van de Ziggo Dome.