Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Experts: dancefestival 'promoot' gebruik van xtc

Door Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Experts: dancefestival 'promoot' gebruik van xtc
Een populair festival in Utrecht zou volgens experts het gebruik van xtc ‘promoten’ via sociale media. Verslavingsdeskundigen en staatssecretaris Maarten van Ooijen willen dit een halt toeroepen. De organisatie van festival Smeerboel geeft echter aan dat het om een grap gaat en dat zij het gebruik van deze drug niet stimuleren of promoten. Dat meldt het AD.

Onder de zon dansen en een pilletje ‘klappen’. Of stiekem naar de toiletten om een lijntje te nemen, waar de beveiligers het niet zien. Dit zijn zaken die veel Nederlanders niet doen, maar wel steeds vaker voorkomen bij festivals en in het uitgaansleven. Een woordvoerder van festival Smeerboel, een van de bekendere festivals van Utrecht, stelt dat er een taboe om hangt en dat zij daar niet de ogen voor willen sluiten.

Dat taboe doorbreken doen zij op hun eigen manier. Zo heeft het festival op haar Instagram-pagina een bericht geplaatst over ‘een dagje Smeerboel door de ogen van onze snoeiharde ‘technolovers’: ‘Op de dansvloer zeg je tegen 10 vage bekende: ‘’IK HOU ZO VAN JOU!.’’ Het enige wat je ooit met deze mensen zal delen is jouw halfje.’ Dit ‘halfje’ refereert naar een halve pil xtc. Een fictieve dagplanning waarin wordt beschreven hoe bezoekers op het festival drugs gebruiken, is inmiddels van de sociale mediakanalen verwijderd.

Randen opzoeken

Het is duidelijk dat de organisatie dit als een grap brengt. De organisatie stelt dat hun communicatie ‘over de top’ is en dat zij graag de randjes opzoeken: “We vinden het belangrijk om met een dikke knipoog belangrijke onderwerpen aan te snijden waar in onze maatschappij een taboe op heerst”, aldus de organisatie. Drugsgebruik is veelvoorkomend in de wereld van festivals en dancefeesten en Smeerboel stelt dat hier maar weinig over wordt gesproken.

Echter denkt niet iedereen dat dit de beste manier is om het drugsgebruik aan te kaarten. Zo stelt Laila Zaghdoudi van het Trimbos-instituut dat het gebruik van drugs zo wordt gepromoot en noemt het ‘onverstandige communicatie’. De organisatie volgens haar niet serieus over het onderwerp. Deze manier is volgens haar geen goede wijze om bezoekers voor te lichten om veilig en gezond deel te nemen aan het festival.

Humor

 Andere experts denken dat het een kwestie is van smaak. Zo denkt ook Floor van Bakkum, hoofd preventie bij expertisecentrum Jellinek erover. Zij stelt dat het duidelijk met een knipoog is gebracht en dat dit soort grappen al jaren door festivals worden gemaakt. Het is ‘creatieve vrijheid’, alhoewel ze aangeeft dat het niet haar soort humor is. Ook vindt Van Bakkum dat de festivalorganisaties geen voorlichtingsdienst zijn. Wel zijn organisaties volgens haar verantwoordelijk voor een veilige omgeving op het festivalterrein. “Iedereen moet goed blijven nadenken wat de gezondheidsrisico’s zijn.”

De inmiddels verwijderde dagplanning was naar zeggen van Smeerboel niet bedoeld als stimulans voor het gebruik van drugs. De gezondheid van de bezoekers is voor de organisatie ‘de hoogste prioriteit’. Om dit te beargumenteren laat het festival weten dat zij altijd doorverwijzen naar het platform Celebrate Safe en is Unity bij het festival aanwezig om voorlichting te geven over drugsgebruik. Wel wil de organisatie over het onderwerp blijven praten, om praten over drugsgebruik uit het verdomhoekje te halen.

Daniëlle Ketelaars is sceptisch over de berichtgeving. Zij is preventiemedewerker bij Novadic-Kentron, een gespecialiseerde instelling voor verslavingszorg in Noord-Brabant. Dit soort berichtgeving kan volgens haar het gebruik van middelen normaliseren en ze denkt dat mensen daardoor sneller geneigd kunnen zijn om ook drugs te gebruiken.

Politiek

In de Tweede Kamer kunnen ze ook niet lachen om de berichten van Smeerboel. Staatssecretaris Maarten van Ooijen vindt drugsgebruik niet normaal en stelt dat het niet past binnen een gezonde leefstijl. “Berichten zoals deze versterken het idee dat drugsgebruik normaal is, terwijl de overgrote meerderheid in Nederland niet gebruikt”, zegt hij tegen het AD. Daarom wil hij ‘heldere afspraken’ maken over de communicatie rondom drugsgebruik. Daarbij ontkent hij niet dat er mensen zijn die drugs gebruiken. Wel vindt hij dat er zorg moet worden geleverd aan de mensen die drugs gebruiken.

Gezien festivals steeds duurder worden, zoeken bezoekers naar manieren om op een goedkopere manier een ‘leuke dag’ te hebben. Waar je voor een biertje al gauw vier euro neerlegt, en daar vervolgens meerdere van besteld, heb je voor vijf euro ook een xtc-pil waar je de hele dag mee door kan.

Ondanks de berichtgeving van Smeerboel stelt de organisatie dat zij een zerotolerancebeleid hanteren. Van Ooijen hoopt dat zij dit niet alleen zeggen voor hun imago, maar het ook daadwerkelijk gaan naleven. De gemeente Utrecht is het daarmee eens.

Smeerboel geeft aan dat zij zowel bij de ingang al op het terrein streng gaan handhaven.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.

19 juli '24 ( 9:04)

Festivals door hele land bereiden zich voor op tropische temperaturen

Evenementen bereiden zich voor op een tropisch weekend met mogelijk temperaturen van boven de 31 graden. De organisaties van de Zwarte Cross, de Parade in Den Haag en Leeuwarden Open Air treffen extra maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte, melden zij aan het ANP. Zo komen er op veel plekken extra waterpunten en schaduwplekken bij.

18 juli '24 (13:03)

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal 50 kilometer zouden lopen, lopen daarom vrijdag 40 kilometer. De 40 kilometer wordt 30 kilometer en de route van 30 kilometer wordt 20 kilometer.

18 juli '24 ( 8:50)

Organisatie Wildeburg 'diep geraakt en intens verdrietig' door overleden bezoeker

De organisatie van het festival Wildeburg is "diep geraakt en intens verdrietig" door het overlijden van een 34-jarige bezoeker. De man was sinds zondag vermist. Zijn lichaam werd woensdag gevonden.

18 juli '24 ( 8:33)

Lichaam sinds zondag vermiste festivalbezoeker Wildeburg gevonden in Ens

De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

18 juli '24 ( 6:05)

Derde dag van Nijmeegse Vierdaagse is 'bergetappe' met Zevenheuvelenweg

Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

17 juli '24 (14:16)

Wout & Frank zenden live uit bij Zwarte Cross

Veronica-dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof zenden donderdag 18 en vrijdag 19 juli uit vanaf de Zwarte Cross. Dat meldt de zender woensdag. Het duo ontvangt in de middagshow artiesten en "brengt de sfeer van het uitverkochte festival op de radio".

17 juli '24 (13:13)

Vlieland-festival Into The Great Wide Open maakt muziekprogramma compleet

Het is een enorme lijst van artiesten en acts voor het festival op Vlieland Into The Great Wide Open. Met de bekendmaking van onder andere Froukje en S10 is de line-up van het festival nu helemaal compleet, meldt 3voor12. 

16 juli '24 ( 9:07)

Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst, 'burgerwacht' niet welkom

De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.