Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Experts: dancefestival 'promoot' gebruik van xtc

Door Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
Experts: dancefestival 'promoot' gebruik van xtc
Een populair festival in Utrecht zou volgens experts het gebruik van xtc ‘promoten’ via sociale media. Verslavingsdeskundigen en staatssecretaris Maarten van Ooijen willen dit een halt toeroepen. De organisatie van festival Smeerboel geeft echter aan dat het om een grap gaat en dat zij het gebruik van deze drug niet stimuleren of promoten. Dat meldt het AD.

Onder de zon dansen en een pilletje ‘klappen’. Of stiekem naar de toiletten om een lijntje te nemen, waar de beveiligers het niet zien. Dit zijn zaken die veel Nederlanders niet doen, maar wel steeds vaker voorkomen bij festivals en in het uitgaansleven. Een woordvoerder van festival Smeerboel, een van de bekendere festivals van Utrecht, stelt dat er een taboe om hangt en dat zij daar niet de ogen voor willen sluiten.

Dat taboe doorbreken doen zij op hun eigen manier. Zo heeft het festival op haar Instagram-pagina een bericht geplaatst over ‘een dagje Smeerboel door de ogen van onze snoeiharde ‘technolovers’: ‘Op de dansvloer zeg je tegen 10 vage bekende: ‘’IK HOU ZO VAN JOU!.’’ Het enige wat je ooit met deze mensen zal delen is jouw halfje.’ Dit ‘halfje’ refereert naar een halve pil xtc. Een fictieve dagplanning waarin wordt beschreven hoe bezoekers op het festival drugs gebruiken, is inmiddels van de sociale mediakanalen verwijderd.

Randen opzoeken

Het is duidelijk dat de organisatie dit als een grap brengt. De organisatie stelt dat hun communicatie ‘over de top’ is en dat zij graag de randjes opzoeken: “We vinden het belangrijk om met een dikke knipoog belangrijke onderwerpen aan te snijden waar in onze maatschappij een taboe op heerst”, aldus de organisatie. Drugsgebruik is veelvoorkomend in de wereld van festivals en dancefeesten en Smeerboel stelt dat hier maar weinig over wordt gesproken.

Echter denkt niet iedereen dat dit de beste manier is om het drugsgebruik aan te kaarten. Zo stelt Laila Zaghdoudi van het Trimbos-instituut dat het gebruik van drugs zo wordt gepromoot en noemt het ‘onverstandige communicatie’. De organisatie volgens haar niet serieus over het onderwerp. Deze manier is volgens haar geen goede wijze om bezoekers voor te lichten om veilig en gezond deel te nemen aan het festival.

Humor

 Andere experts denken dat het een kwestie is van smaak. Zo denkt ook Floor van Bakkum, hoofd preventie bij expertisecentrum Jellinek erover. Zij stelt dat het duidelijk met een knipoog is gebracht en dat dit soort grappen al jaren door festivals worden gemaakt. Het is ‘creatieve vrijheid’, alhoewel ze aangeeft dat het niet haar soort humor is. Ook vindt Van Bakkum dat de festivalorganisaties geen voorlichtingsdienst zijn. Wel zijn organisaties volgens haar verantwoordelijk voor een veilige omgeving op het festivalterrein. “Iedereen moet goed blijven nadenken wat de gezondheidsrisico’s zijn.”

De inmiddels verwijderde dagplanning was naar zeggen van Smeerboel niet bedoeld als stimulans voor het gebruik van drugs. De gezondheid van de bezoekers is voor de organisatie ‘de hoogste prioriteit’. Om dit te beargumenteren laat het festival weten dat zij altijd doorverwijzen naar het platform Celebrate Safe en is Unity bij het festival aanwezig om voorlichting te geven over drugsgebruik. Wel wil de organisatie over het onderwerp blijven praten, om praten over drugsgebruik uit het verdomhoekje te halen.

Daniëlle Ketelaars is sceptisch over de berichtgeving. Zij is preventiemedewerker bij Novadic-Kentron, een gespecialiseerde instelling voor verslavingszorg in Noord-Brabant. Dit soort berichtgeving kan volgens haar het gebruik van middelen normaliseren en ze denkt dat mensen daardoor sneller geneigd kunnen zijn om ook drugs te gebruiken.

Politiek

In de Tweede Kamer kunnen ze ook niet lachen om de berichten van Smeerboel. Staatssecretaris Maarten van Ooijen vindt drugsgebruik niet normaal en stelt dat het niet past binnen een gezonde leefstijl. “Berichten zoals deze versterken het idee dat drugsgebruik normaal is, terwijl de overgrote meerderheid in Nederland niet gebruikt”, zegt hij tegen het AD. Daarom wil hij ‘heldere afspraken’ maken over de communicatie rondom drugsgebruik. Daarbij ontkent hij niet dat er mensen zijn die drugs gebruiken. Wel vindt hij dat er zorg moet worden geleverd aan de mensen die drugs gebruiken.

Gezien festivals steeds duurder worden, zoeken bezoekers naar manieren om op een goedkopere manier een ‘leuke dag’ te hebben. Waar je voor een biertje al gauw vier euro neerlegt, en daar vervolgens meerdere van besteld, heb je voor vijf euro ook een xtc-pil waar je de hele dag mee door kan.

Ondanks de berichtgeving van Smeerboel stelt de organisatie dat zij een zerotolerancebeleid hanteren. Van Ooijen hoopt dat zij dit niet alleen zeggen voor hun imago, maar het ook daadwerkelijk gaan naleven. De gemeente Utrecht is het daarmee eens.

Smeerboel geeft aan dat zij zowel bij de ingang al op het terrein streng gaan handhaven.

29 september '23 (10:19)

Famke Janssen zet weer voet op Nederlandse bodem voor Heroes Dutch Comic Con

De van origine Nederlandse actrice Famke Janssen komt in november weer het land. De actrice is op 18 en 19 november namelijk te gast bij popcultuur evenement Heroes Dutch Comic Con. Eerder werd al bekend dat ook de Amerikaanse acteur Elijah Wood van de partij is in Utrecht.

29 september '23 ( 8:51)

Organisator Haarlem Vinyl Festival is trots op diversiteit programma

Richard Zijlma is als organisator van het Haarlem Vinyl Festival trots op het diverse programma dat vanaf vrijdag tot zondag in Haarlem geboden wordt. Dit vertelt de directeur voorafgaand aan de eerste editie aan het ANP.

29 september '23 ( 8:42)

Khalid & Sophie vanaf Gouden Kalveren Gala in Utrecht

De talkshow Khalid & Sophie wordt vrijdagavond op het Gouden Kalveren Gala in Utrecht gemaakt. In de uitzending wordt onder meer het Gouden Kalf voor de beste hoofdrol in een dramaserie bekendgemaakt.

28 september '23 (16:21)

Oktoberfest Nijmegen staat opnieuw in de steigers

Volgende week begint de maand oktober alweer, waarmee ook het jaarlijkse Oktoberfest terugkeert in Nijmegen. 7 oktober zullen bezoekers van het Foute Oktoberfest weer feesten in het Goffertpark. Dit meldt West-Maas en Waal Nieuws.

27 september '23 (14:29)

Geen sinterklaasintocht in Staphorst dit jaar

Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft besloten dat er dit jaar geen sinterklaasintocht komt. Vanwege de rellen vorig jaar is de intocht in Staphorst aangemerkt als hoogrisico-evenement, waarbij onder andere de politie en de veiligheidsregio moeten adviseren over de aanvraag en de organisatie. Hierdoor is er te weinig tijd om een veilige intocht te organiseren, meldt de gemeente.

27 september '23 ( 9:34)

Nieuwe datum voor geannuleerde fietsrace Redbull Stalen Ros

De Red Bull Stalen Ros, die afgelopen weekend was uitgesteld vanwege het weer, heeft een nieuwe datum. De fietsrace op het water in de Prinsessegracht in Den Haag vindt nu plaats op zaterdag 30 september, dat heeft de organisatie woensdag laten weten. Presentatrice Iris Enthoven en YouTuber Sophie Milzink nemen plaats in de jury. Goldband-zanger Karel Gerlach en rapper Qucee, die eerder in de jury plaats zouden nemen, zijn er op de nieuwe datum niet bij.

27 september '23 ( 9:23)

Kane voegt nog een extra concert toe aan reeks optredens in Ziggo Dome

Kane geeft op vrijdag 7 juni volgend jaar nog een derde concert in Ziggo Dome. Concertorganisator MOJO meldt dinsdag dat er "vanwege de grote vraag naar kaarten" in de voorverkoop voor de twee eerder aangekondigde shows op 4 en 5 juni, een derde concert is toegevoegd. De normale verkoop voor de drie concerten gaat vrijdag om 10.00 uur van start.

27 september '23 ( 8:52)

Kinderen vanaf vandaag op pad met kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

26 september '23 (13:42)

Recreatie Vakbeurs wordt grootser dan ooit: al acht hallen volgeboekt

Het belooft een groots feest te worden. Meer dan 8.500 ondernemers komen op 14 tot en met 16 november naar de Evenementenhal Hardenberg om deel te nemen aan de jaarlijkse vakbeurs voor de recreatiesector, Recreatie Vakbeurs. Dat meldt de organisatie.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.