Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel kaarten voor Lowlands met korting aangeboden

Door Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Opvallend veel kaarten voor Lowlands met korting aangeboden / Foto: "Lowlands 2008 - Where is waldo?" door Gabe McIntyre
Aankomende donderdag begint het festival Lowlands in Biddinghuizen. Als je nog geen ticket hebt, dan kun je die gemakkelijk verkrijgen via Ticketmaster. Daar worden honderden kaartje voor het evenement op aangeboden. Sommige hiervan zelfs onder de officiële verkoopprijs. Lowlands stelt dat er niks aan de hand is. Maar Ticketswap denkt hier echter anders over.

Het duurde welgeteld een kwartier voordat de kaartjes voor Lowlands waren uitverkocht, zelfs met de verhoogde prijzen. Een weekendticket kostte zo’n 300 euro. In de weken die volgden klonken er kritische geluiden over de ‘woekerprijzen’ waarmee de kaartjes werden doorverkocht. Sommige tickets werden voor meer dan 350 euro aangeboden, plus 43,20 administratiekosten die door Ticketmaster worden gerekend. Het leidde zelfs tot politieke onvrede. De Kamerleden stelden dat concerten en festivals voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dat zou ondermijnt worden met deze hoge prijzen.

Ticketswap buiten spel

Voor het eerst is het alleen mogelijk om een kaartje voor Lowlands te kopen via de officiële route, Ticketmaster. Ook Ticketswap werd hierdoor buiten spel gezet, tot onvrede van de organisatie. Op de site van Ticketmaster is te zien dat er de laatste dagen veel kaartjes worden aangeboden. Daarbij valt het op dat de prijzen ook niet meer zo hoog zijn als eerst. Zo waren er dinsdagmiddag zelfs kaarten aangeboden die onder de verkoopprijs lagen. Mensen konden een kaartje bemachtigen voor zo’n 200 euro, twee derde van de normale prijs.

Doorverkoop

Volgens Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is er niets raars aan de hand. Volgens hem werden er vorig jaar meer dan 6.500 kaartjes doorverkocht, wat neerkomt op ruim tien procent van het totaalaantal. Hij geeft aan dat ze nu op ongeveer 3.750 kaartjes zitten. Daarom vindt hij het aannemelijk dat zij dit jaar niet hoger uitkomen.

Eerdenburg vermoedt dat er twee soorten verkopers zijn. De eerste groep is voor de hand liggend. Die mensen besluiten op het laatste moment om niet te gaan, bijvoorbeeld omdat zij niet kunnen. De tweede groep mensen, denkt Eerdenburg, zijn mensen die ‘zo enthousiast waren dat zij door de wachtrij kwamen, dat zij direct een paar extra kaarten kochten’. De directeur hoopt dat mensen dit niet meer doen. “Want nu maken sommigen er dus verlies op.”

Maximaal verkoopbedrag

Hoewel Lowlands dus vindt dat er niets aan de hand is, denkt Ticketswap dat toch heel anders over. Volgens hen werden de kaartjes op Ticketswap bijna nooit onder de originele prijs aangeboden, of voor het door hen maximale verkoopbedrag van 120 procent van de aankoopprijs. De directeur van Ticketswap, Hans Ober, stelt dat zij alleen zagen dat de prijzen van tickets daalden met slecht weer.

Dat geldt echter niet voor komend weekend. Mede daarom denkt Ticketswap dat de nieuwe methode voor de doorverkoop de oorzaak is. Volgens een woordvoerder van Ticketswap weten bezoekers dat zij via hun platform een kaartje kunnen kopen. Die stelt dat zij het idee hebben dat Ticketmaster daar meer moeite mee heeft.

Ticketswap stelt dat er inmiddels zo’n tienduizend geïnteresseerden bij hen hebben aangeven dat zij op de hoogte willen worden gehouden als het bedrijf alsnog tickets voor Lowlands kan aanbieden.

Opvallend lage prijzen

Het is niet goed aan te tonen of het een trend is in tickets die voor lagere prijzen worden doorverkocht. Timo Klein, expert in mededingingsrecht, stelde in februari dat Lowlands de prijzen zelfs nog hoger dan 300 euro had kunnen vastzetten, gezien de grote vraag. Hij noemt het daarom ook opvallend dat de doorverkoopprijzen nu zo laag zijn.

Klein vindt het daarnaast een rare situatie dat Ticketmaster geen doorverkooptickets meer toestaat als het festival al is begonnen. De uiterlijke doorverkoopmogelijkheid is tot donderdagochtend om 5.00 uur. Dat is anders dan voorgaande jaren, toen het wel mogelijk was om nog tickets door te verkopen terwijl de festivaldeuren al geopend zijn. Klein kan begrijpen dat dit stress onder verkopers oplevert. “Dan verkoop je toch liever je ticket snel voor een lagere prijs, dan dat je het risico loopt dat je te laat bent.”

21 mei '24 ( 9:05)

Organisatie Freshtival blikt tevreden terug op 'geniale show' Joost Klein

De organisatie van Freshtival is tevreden over de manier waarop het optreden van Joost Klein op het festival in Enschede zondagavond is verlopen. Eric van Oosterbaan van organisator Absolutely Fresh Entertainment vond dat de 26-jarige Fries "een geniale show" heeft neergezet.

17 mei '24 (10:29)

Den Haag wil vervanger voor Tong Tong Fair

De gemeente Den Haag is vastberaden om een alternatief Indisch festival op touw te zetten. Daarbij is de gemeente bereidt om tot ‘het uiterste’ te gaan. De gemeente blijft daarentegen op de achtergrond: de gemeente wil partijen bij elkaar brengen maar niet zelf een festival organiseren, meldt Omroep West. 

17 mei '24 (10:22)

Extra concert van Ladies of Soul in Ziggo Dome

De formatie Ladies of Soul staat volgend jaar niet een, maar twee keer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam. De vraag naar kaarten is volgens de organisatie dusdanig groot dat er na het optreden op 4 april een extra concert is toegevoegd op 5 april.

17 mei '24 ( 9:36)

The Script treedt dit jaar twee keer op in Nederland

The Script komt eind dit jaar voor twee concerten naar Nederland. De Ierse band staat op 6 december in Rotterdam Ahoy en treedt een dag later op in de Amsterdamse Ziggo Dome, maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

16 mei '24 (12:33)

Hier vindt de landelijke intocht van Sinterklaas plaats

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Vijfheerenlanden. Dat maakte omroep NTR donderdag bekend. Op zaterdag 16 november zet Sinterklaas voet aan wal in Vianen, in de gemeente Vijfheerenlanden. De NTR doet vanaf 12.00 uur verslag op NPO 3.

16 mei '24 ( 9:19)

Gastoptreden van Dries Roelvink bij De Toppers

Dries Roelvink verzorgt gastoptredens tijdens de drie concerten die De Toppers op 24, 25 en 26 mei in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam geven. Voor de 65-jarige zanger is dat "een langgekoesterde wens" die nu in vervulling gaat, zei Roelvink in Shownieuws.

16 mei '24 ( 8:20)

Rammstein moet aan geluidsregels voldoen in Nijmegen

Rammstein moet zich bij de twee concerten in het Goffertpark in Nijmegen op 18 en 19 juni aan de geluidsregels houden. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten aan het ANP. De twee optredens maken deel uit van een Europese tour van de Duitse band.

16 mei '24 ( 8:15)

Organisatie Freshtival: optreden Joost Klein gaat naar verwachting door

Het optreden van Joost Klein bij het Freshtival Weekend in Enschede komende zondag gaat naar verwachting door. Dat laat een woordvoerder van het festival woensdag weten aan het ANP. Dit wordt het eerste optreden van de artiest sinds zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival, waarbij hij werd gediskwalificeerd.

15 mei '24 (12:02)

Dutch Comic Con voegt Harry Potter-ster toe aan line-up

Stanislav Yanevski is de nieuwste gast die is aangekondigd voor Heroes Dutch Comic Con. De Bulgaarse acteur, bekend van zijn rol als Viktor Krum in Harry Potter and the Goblet of Fire, komt op zaterdag 22 en zondag 23 juni naar de Jaarbeurs Utrecht.

14 mei '24 (14:41)

Chef'Special geeft dag na eerste concert in AFAS Live een tweede

Chef'Special geeft dit najaar een extra concert in AFAS Live in Amsterdam. De band speelt naast donderdag 10 oktober ook nog een show op vrijdag 11 oktober. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.