Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel kaarten voor Lowlands met korting aangeboden

Door Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
Opvallend veel kaarten voor Lowlands met korting aangeboden / Foto: "Lowlands 2008 - Where is waldo?" door Gabe McIntyre
Aankomende donderdag begint het festival Lowlands in Biddinghuizen. Als je nog geen ticket hebt, dan kun je die gemakkelijk verkrijgen via Ticketmaster. Daar worden honderden kaartje voor het evenement op aangeboden. Sommige hiervan zelfs onder de officiële verkoopprijs. Lowlands stelt dat er niks aan de hand is. Maar Ticketswap denkt hier echter anders over.

Het duurde welgeteld een kwartier voordat de kaartjes voor Lowlands waren uitverkocht, zelfs met de verhoogde prijzen. Een weekendticket kostte zo’n 300 euro. In de weken die volgden klonken er kritische geluiden over de ‘woekerprijzen’ waarmee de kaartjes werden doorverkocht. Sommige tickets werden voor meer dan 350 euro aangeboden, plus 43,20 administratiekosten die door Ticketmaster worden gerekend. Het leidde zelfs tot politieke onvrede. De Kamerleden stelden dat concerten en festivals voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dat zou ondermijnt worden met deze hoge prijzen.

Ticketswap buiten spel

Voor het eerst is het alleen mogelijk om een kaartje voor Lowlands te kopen via de officiële route, Ticketmaster. Ook Ticketswap werd hierdoor buiten spel gezet, tot onvrede van de organisatie. Op de site van Ticketmaster is te zien dat er de laatste dagen veel kaartjes worden aangeboden. Daarbij valt het op dat de prijzen ook niet meer zo hoog zijn als eerst. Zo waren er dinsdagmiddag zelfs kaarten aangeboden die onder de verkoopprijs lagen. Mensen konden een kaartje bemachtigen voor zo’n 200 euro, twee derde van de normale prijs.

Doorverkoop

Volgens Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is er niets raars aan de hand. Volgens hem werden er vorig jaar meer dan 6.500 kaartjes doorverkocht, wat neerkomt op ruim tien procent van het totaalaantal. Hij geeft aan dat ze nu op ongeveer 3.750 kaartjes zitten. Daarom vindt hij het aannemelijk dat zij dit jaar niet hoger uitkomen.

Eerdenburg vermoedt dat er twee soorten verkopers zijn. De eerste groep is voor de hand liggend. Die mensen besluiten op het laatste moment om niet te gaan, bijvoorbeeld omdat zij niet kunnen. De tweede groep mensen, denkt Eerdenburg, zijn mensen die ‘zo enthousiast waren dat zij door de wachtrij kwamen, dat zij direct een paar extra kaarten kochten’. De directeur hoopt dat mensen dit niet meer doen. “Want nu maken sommigen er dus verlies op.”

Maximaal verkoopbedrag

Hoewel Lowlands dus vindt dat er niets aan de hand is, denkt Ticketswap dat toch heel anders over. Volgens hen werden de kaartjes op Ticketswap bijna nooit onder de originele prijs aangeboden, of voor het door hen maximale verkoopbedrag van 120 procent van de aankoopprijs. De directeur van Ticketswap, Hans Ober, stelt dat zij alleen zagen dat de prijzen van tickets daalden met slecht weer.

Dat geldt echter niet voor komend weekend. Mede daarom denkt Ticketswap dat de nieuwe methode voor de doorverkoop de oorzaak is. Volgens een woordvoerder van Ticketswap weten bezoekers dat zij via hun platform een kaartje kunnen kopen. Die stelt dat zij het idee hebben dat Ticketmaster daar meer moeite mee heeft.

Ticketswap stelt dat er inmiddels zo’n tienduizend geïnteresseerden bij hen hebben aangeven dat zij op de hoogte willen worden gehouden als het bedrijf alsnog tickets voor Lowlands kan aanbieden.

Opvallend lage prijzen

Het is niet goed aan te tonen of het een trend is in tickets die voor lagere prijzen worden doorverkocht. Timo Klein, expert in mededingingsrecht, stelde in februari dat Lowlands de prijzen zelfs nog hoger dan 300 euro had kunnen vastzetten, gezien de grote vraag. Hij noemt het daarom ook opvallend dat de doorverkoopprijzen nu zo laag zijn.

Klein vindt het daarnaast een rare situatie dat Ticketmaster geen doorverkooptickets meer toestaat als het festival al is begonnen. De uiterlijke doorverkoopmogelijkheid is tot donderdagochtend om 5.00 uur. Dat is anders dan voorgaande jaren, toen het wel mogelijk was om nog tickets door te verkopen terwijl de festivaldeuren al geopend zijn. Klein kan begrijpen dat dit stress onder verkopers oplevert. “Dan verkoop je toch liever je ticket snel voor een lagere prijs, dan dat je het risico loopt dat je te laat bent.”

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.

20 september '23 (10:59)

Speciale voorstelling voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Haags Festival de Betovering

In de herfstvakantie kunnen kinderen naar het kinderfestival De Betovering in Den Haag komen. Dat geldt ook voor kinderen die slechtziend, doof, blind of slechthorend zijn. Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (13 oktober) en Meester Kikker (20 oktober), naar het boek van Paul van Loon, een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg, meldt De Betovering.

20 september '23 ( 8:58)

Kim van Kooten en Robert de Hoog genomineerd voor Televizier-Ring

Acteurs Kim van Kooten, Robert de Hoog en Bertrie Wierenga zijn dit jaar genomineerd voor de Televizer-Ring Acteur. Dat heeft de organisatie achter de televisieprijzen dinsdag bekendgemaakt. De Televizier-Ring Acteur is een van de zeven prijzen die op 12 oktober tijdens een groot gala worden uitgereikt.

20 september '23 ( 8:52)

DeWolff winnaar van Gouden Notekraker 2023

De Limburgse band DeWolff is dit jaar de winnaar van de Gouden Notekraker, de prijs voor de artiest of band met de bijzonderste en invloedrijkste muzikale liveprestaties van het afgelopen seizoen. Zangeres Bente ontvangt de Zilveren Notekraker, de prijs voor de belangrijkste nieuwkomer van het afgelopen jaar. De prijzen werden dinsdagavond uitgereikt in de Melkweg in Amsterdam.

20 september '23 ( 8:46)

Nederlandse scenarist in finale van Hollywood scriptwedstrijd

De Nederlandse regisseur en scenarist Leon Golterman staat in de finale van de 20e Page International Screenwriting Awards, een jaarlijks scenariowedstrijd in Hollywood.

19 september '23 (11:53)

UB40 featuring Ali Campbell komt in april naar Ziggo Dome

UB40 featuring Ali Campbell geeft op dinsdag 2 april 2024 een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome, dat in het teken staat van The Hits Tour. Dit maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend.

19 september '23 (11:43)

Onverminderd grote vraag naar kaarten Dutch Grand Prix

De belangstelling voor de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort blijft onverminderd groot. Ook voor de edities van de Dutch Grand Prix in 2024 en 2025 is de vraag naar kaarten vele malen groter dan het aanbod, meldt de organisatie.