Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoorn viert 450-jarig jubileum Slag op de Zuiderzee

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Hoorn viert 450-jarig jubileum Slag op de Zuiderzee / Foto: Benno Ellerbroek
Een succesvolle eerste editie van vorig jaar zorgt voor een vervolg dit jaar. Op 14 en 15 oktober viert Hoorn opnieuw de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wil de organisatie het nog groter aanpakken. Dat is niet zonder reden: dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en het zo prille Nederland ontstond. Havenstad Hoorn viert de vrijheid met een weekend vol muziek, theater, historische schepen, activiteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Naast stadswandelingen en lezingen van onder andere Simone van der Vugt zijn er ook LHBTQIA+-verhalenkamers rondom het thema vrijheid. 

Alkmaar heeft zijn Victorie, Leiden viert jaarlijks het Leidens Ontzet en in Monnickendam werd deze zomer al het 450-jarige jubileum van de Slag op de Zuiderzee gevierd. Maar het was voor de kust van Hoorn waar op 11 en 12 oktober 1573 de Slag op de Zuiderzee definitief werd uitgevochten en beslecht. De watergeuzen boekten een heroïsche en klinkende overwinning op de Spaanse bezetter. Het Noorden van Holland was voor altijd verlost van de overheerser in deze strijd om vrijheid van geloof, macht en handel.

Jan Haring verslaat oppermachtige Spaanse vloot

Ook de Hoornse bevolking ging zwaar met de kanonnen uitgeruste Amsterdamse-Bourgondische regeringsvloot met de moed der wanhoop roeibootjes te lijf. De verhalen over de platgebrande en geplunderde steden Naarden en Zutphen waren immers al vooruitgesneld. Het was David tegen Goliath: tegen alle verwachting in wonnen de opstandelingen met hun samengeraapte vloot het van de machtige Spanjaarden. Met in de hoofdrol de Hoornse matroos Jan Haring die de vlag uit de mast van het admiraliteitsschip van admiraal De Bossu wist te halen en zo verwarring creëerde onder de Spaanse vloot. De vluchtende schepen gaven ruimte aan de opstandelingen om na een lange nacht van man-tegen-mangevechten de oppermachtige vloot alsnog te verslaan.

Keerpunt in de vaderlandse geschiedenis

Jan Haring moet zijn heldendaad met de dood bekopen. Hij wordt (met de uit de mast gerukte vlag) als held door de straten van Hoorn gedragen. Admiraal De Bossu, die de Spaanse vloot aanvoerde, volgt als overwonnen vijand: de stad en zijn honende inwoners wisten immers te ontkomen aan het bloedige lot van eerdere opstandige plaatsen. Hoorn wint als een van de eerste steden de vrijheid. Een tijd van voorspoed voor het Noorderkwartier breekt aan. De zeeslag maakte de weg vrij voor de prille geboorte van Nederland. Hoorn zet licht op dit historische feit met de jaarlijkse viering van de Slag op de Zuiderzee, dit jaar in het weekend van 14 en 15 oktober.

Vrijheid voor iedereen

Ook in de week voorafgaand aan de stedelijke viering vinden er veel activiteiten plaats. Van de theatervoorstelling ‘Slag om het Beeld’ in de Hoornse schouwburg tot publicatie van het boek ‘De Slag op de Zuiderzee: een ommekeer in de 80-jarige oorlog’. Maar ook een educatieproject voor de Westfriese jeugd en een online tentoonstelling van het Westfries Museum over de Slag op de Zuiderzee maken onderdeel uit van de festiviteiten.

Met een lezingenprogramma op zaterdag overdag en een cultureel programma in de avond met activiteiten in de hele binnenstad. Zondag staat in het teken van nautische activiteiten in het prachtige Hoornse havengebied: van zingende geuzen tot een dansvoorstelling over masculiniteit. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

21 mei '24 ( 9:05)

Organisatie Freshtival blikt tevreden terug op 'geniale show' Joost Klein

De organisatie van Freshtival is tevreden over de manier waarop het optreden van Joost Klein op het festival in Enschede zondagavond is verlopen. Eric van Oosterbaan van organisator Absolutely Fresh Entertainment vond dat de 26-jarige Fries "een geniale show" heeft neergezet.

17 mei '24 (10:29)

Den Haag wil vervanger voor Tong Tong Fair

De gemeente Den Haag is vastberaden om een alternatief Indisch festival op touw te zetten. Daarbij is de gemeente bereidt om tot ‘het uiterste’ te gaan. De gemeente blijft daarentegen op de achtergrond: de gemeente wil partijen bij elkaar brengen maar niet zelf een festival organiseren, meldt Omroep West. 

17 mei '24 (10:22)

Extra concert van Ladies of Soul in Ziggo Dome

De formatie Ladies of Soul staat volgend jaar niet een, maar twee keer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam. De vraag naar kaarten is volgens de organisatie dusdanig groot dat er na het optreden op 4 april een extra concert is toegevoegd op 5 april.

17 mei '24 ( 9:36)

The Script treedt dit jaar twee keer op in Nederland

The Script komt eind dit jaar voor twee concerten naar Nederland. De Ierse band staat op 6 december in Rotterdam Ahoy en treedt een dag later op in de Amsterdamse Ziggo Dome, maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

16 mei '24 (12:33)

Hier vindt de landelijke intocht van Sinterklaas plaats

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Vijfheerenlanden. Dat maakte omroep NTR donderdag bekend. Op zaterdag 16 november zet Sinterklaas voet aan wal in Vianen, in de gemeente Vijfheerenlanden. De NTR doet vanaf 12.00 uur verslag op NPO 3.

16 mei '24 ( 9:19)

Gastoptreden van Dries Roelvink bij De Toppers

Dries Roelvink verzorgt gastoptredens tijdens de drie concerten die De Toppers op 24, 25 en 26 mei in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam geven. Voor de 65-jarige zanger is dat "een langgekoesterde wens" die nu in vervulling gaat, zei Roelvink in Shownieuws.

16 mei '24 ( 8:20)

Rammstein moet aan geluidsregels voldoen in Nijmegen

Rammstein moet zich bij de twee concerten in het Goffertpark in Nijmegen op 18 en 19 juni aan de geluidsregels houden. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten aan het ANP. De twee optredens maken deel uit van een Europese tour van de Duitse band.

16 mei '24 ( 8:15)

Organisatie Freshtival: optreden Joost Klein gaat naar verwachting door

Het optreden van Joost Klein bij het Freshtival Weekend in Enschede komende zondag gaat naar verwachting door. Dat laat een woordvoerder van het festival woensdag weten aan het ANP. Dit wordt het eerste optreden van de artiest sinds zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival, waarbij hij werd gediskwalificeerd.

15 mei '24 (12:02)

Dutch Comic Con voegt Harry Potter-ster toe aan line-up

Stanislav Yanevski is de nieuwste gast die is aangekondigd voor Heroes Dutch Comic Con. De Bulgaarse acteur, bekend van zijn rol als Viktor Krum in Harry Potter and the Goblet of Fire, komt op zaterdag 22 en zondag 23 juni naar de Jaarbeurs Utrecht.

14 mei '24 (14:41)

Chef'Special geeft dag na eerste concert in AFAS Live een tweede

Chef'Special geeft dit najaar een extra concert in AFAS Live in Amsterdam. De band speelt naast donderdag 10 oktober ook nog een show op vrijdag 11 oktober. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.