Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoorn viert 450-jarig jubileum Slag op de Zuiderzee

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
Hoorn viert 450-jarig jubileum Slag op de Zuiderzee / Foto: Benno Ellerbroek
Een succesvolle eerste editie van vorig jaar zorgt voor een vervolg dit jaar. Op 14 en 15 oktober viert Hoorn opnieuw de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wil de organisatie het nog groter aanpakken. Dat is niet zonder reden: dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en het zo prille Nederland ontstond. Havenstad Hoorn viert de vrijheid met een weekend vol muziek, theater, historische schepen, activiteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Naast stadswandelingen en lezingen van onder andere Simone van der Vugt zijn er ook LHBTQIA+-verhalenkamers rondom het thema vrijheid. 

Alkmaar heeft zijn Victorie, Leiden viert jaarlijks het Leidens Ontzet en in Monnickendam werd deze zomer al het 450-jarige jubileum van de Slag op de Zuiderzee gevierd. Maar het was voor de kust van Hoorn waar op 11 en 12 oktober 1573 de Slag op de Zuiderzee definitief werd uitgevochten en beslecht. De watergeuzen boekten een heroïsche en klinkende overwinning op de Spaanse bezetter. Het Noorden van Holland was voor altijd verlost van de overheerser in deze strijd om vrijheid van geloof, macht en handel.

Jan Haring verslaat oppermachtige Spaanse vloot

Ook de Hoornse bevolking ging zwaar met de kanonnen uitgeruste Amsterdamse-Bourgondische regeringsvloot met de moed der wanhoop roeibootjes te lijf. De verhalen over de platgebrande en geplunderde steden Naarden en Zutphen waren immers al vooruitgesneld. Het was David tegen Goliath: tegen alle verwachting in wonnen de opstandelingen met hun samengeraapte vloot het van de machtige Spanjaarden. Met in de hoofdrol de Hoornse matroos Jan Haring die de vlag uit de mast van het admiraliteitsschip van admiraal De Bossu wist te halen en zo verwarring creëerde onder de Spaanse vloot. De vluchtende schepen gaven ruimte aan de opstandelingen om na een lange nacht van man-tegen-mangevechten de oppermachtige vloot alsnog te verslaan.

Keerpunt in de vaderlandse geschiedenis

Jan Haring moet zijn heldendaad met de dood bekopen. Hij wordt (met de uit de mast gerukte vlag) als held door de straten van Hoorn gedragen. Admiraal De Bossu, die de Spaanse vloot aanvoerde, volgt als overwonnen vijand: de stad en zijn honende inwoners wisten immers te ontkomen aan het bloedige lot van eerdere opstandige plaatsen. Hoorn wint als een van de eerste steden de vrijheid. Een tijd van voorspoed voor het Noorderkwartier breekt aan. De zeeslag maakte de weg vrij voor de prille geboorte van Nederland. Hoorn zet licht op dit historische feit met de jaarlijkse viering van de Slag op de Zuiderzee, dit jaar in het weekend van 14 en 15 oktober.

Vrijheid voor iedereen

Ook in de week voorafgaand aan de stedelijke viering vinden er veel activiteiten plaats. Van de theatervoorstelling ‘Slag om het Beeld’ in de Hoornse schouwburg tot publicatie van het boek ‘De Slag op de Zuiderzee: een ommekeer in de 80-jarige oorlog’. Maar ook een educatieproject voor de Westfriese jeugd en een online tentoonstelling van het Westfries Museum over de Slag op de Zuiderzee maken onderdeel uit van de festiviteiten.

Met een lezingenprogramma op zaterdag overdag en een cultureel programma in de avond met activiteiten in de hele binnenstad. Zondag staat in het teken van nautische activiteiten in het prachtige Hoornse havengebied: van zingende geuzen tot een dansvoorstelling over masculiniteit. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

26 september '23 (13:42)

Recreatie Vakbeurs wordt grootser dan ooit: al acht hallen volgeboekt

Het belooft een groots feest te worden. Meer dan 8.500 ondernemers komen op 14 tot en met 16 november naar de Evenementenhal Hardenberg om deel te nemen aan de jaarlijkse vakbeurs voor de recreatiesector, Recreatie Vakbeurs. Dat meldt de organisatie.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.

26 september '23 ( 8:47)

Kane keert na 10 jaar terug met twee concerten in Ziggo Dome

Kane keert volgend jaar weer terug, tien jaar nadat Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen in 2014 besloten te stoppen met de band. Op 4 en 5 juni 2024 staat de band weer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakten Woesthoff en Van Leeuwen maandag bekend tijdens de première van de Videoland-documentaireserie KANE: A Story Recorded.

25 september '23 ( 8:58)

Sweet Dreams is met acht nominaties grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

25 september '23 ( 8:49)

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Amsterdam

Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

22 september '23 (13:20)

Expositie over The Legend of Zelda in Forum Groningen

Cultureel centrum Forum Groningen komt dit najaar met een grote expositie over de game The Legend of Zelda. De tentoonstelling, die vanaf 4 november te zien is, belicht hoe de Japanse computerserie in de afgelopen drie decennia uitgroeide tot een van de meest invloedrijke games ter wereld. Het overzicht wordt samengesteld door curator en techjournalist Bastiaan Vroegop.

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.