Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dragqueen Diva Mayday bedreigd en uitgescholden tijdens Pride Amsterdam

Door ANP
schedule 5 min
Dragqueen Diva Mayday bedreigd en uitgescholden tijdens Pride Amsterdam
Diva Mayday, die een jaar geleden een van de hoogste Amsterdamse onderscheidingen ontving voor haar inzet voor de stad, is afgelopen weekend tijdens de Amsterdam Pride uitgescholden en bedreigd. Dat meldt de dragqueen woensdag op Facebook.

Mayday stelt in haar bericht dat zij is "uitgescholden en bedreigd" door taxichauffeurs van Uber en Bolt. Ook collega's Victoria False en Skyla Versai zouden tijdens het laatste weekend van Pride zijn geweigerd door chauffeurs van Uber omdat zij dragqueens zijn. Skyla Versai, die in het dagelijks leven Donald Collins heet, zou zelfs door een Bolt-chauffeur zijn aangereden. De dragqueen stelt op Facebook van dit incident aangifte te hebben gedaan.

"Het is F* ing Pride en wij , andere mensen, kunnen niet eens veilig van en naar werk in Amsterdam de hoofdstad van Nederland anno 2023?!", schrijft Mayday op Facebook. "Dit MOET ophouden. Ik word er zo moedeloos van. Ik ben gewoon moe.. moe van steeds weer moeten vechten om mezelf te kunnen zijn.. om bestaansrecht te hebben, om dat gezeik aan te kunnen."

Toenemende agressie

Lhbti-belangenorganisatie COC laat woensdag weten de zaak hoog op te nemen. "Ondanks de intentieverklaring die Uber samen met de gemeente Amsterdam en de taxibranche in 2019 tekende om een einde te maken aan geweld en discriminatie in de taxi, zijn de platforms dus nog steeds onveilig voor onze community", meldt een woordvoerder. Het COC heeft contact opgenomen met de gemeente Amsterdam over de incidenten.

Het is niet het eerste recente incident waarbij leden van de regenbooggemeenschap in Amsterdam worden belaagd. DJ Joost van Bellen werd enkele weken geleden uitgescholden voor kankerhomo en zijn echtgenoot werd in het gezicht gespuugd. Dragqueen Miss Envy Peru werd begin juli door een groep jongens belaagd. Zij werd beledigd en met een wapen bedreigd. Burgemeester Femke Halsema noemde het incident toen "afschuwelijk, in een stad die staat voor vrijheid".

Halsema gaf Diva Mayday in augustus de Frans Banninck Cocqpenning voor haar "grote bijdrage aan de acceptatie en emancipatie van de lhbti-gemeenschap en daarmee aan de nationale en internationale uitstraling van het DNA van de stad Amsterdam".

Door: ANP

29 september '23 (10:19)

Famke Janssen zet weer voet op Nederlandse bodem voor Heroes Dutch Comic Con

De van origine Nederlandse actrice Famke Janssen komt in november weer het land. De actrice is op 18 en 19 november namelijk te gast bij popcultuur evenement Heroes Dutch Comic Con. Eerder werd al bekend dat ook de Amerikaanse acteur Elijah Wood van de partij is in Utrecht.

29 september '23 ( 8:51)

Organisator Haarlem Vinyl Festival is trots op diversiteit programma

Richard Zijlma is als organisator van het Haarlem Vinyl Festival trots op het diverse programma dat vanaf vrijdag tot zondag in Haarlem geboden wordt. Dit vertelt de directeur voorafgaand aan de eerste editie aan het ANP.

29 september '23 ( 8:42)

Khalid & Sophie vanaf Gouden Kalveren Gala in Utrecht

De talkshow Khalid & Sophie wordt vrijdagavond op het Gouden Kalveren Gala in Utrecht gemaakt. In de uitzending wordt onder meer het Gouden Kalf voor de beste hoofdrol in een dramaserie bekendgemaakt.

28 september '23 (16:21)

Oktoberfest Nijmegen staat opnieuw in de steigers

Volgende week begint de maand oktober alweer, waarmee ook het jaarlijkse Oktoberfest terugkeert in Nijmegen. 7 oktober zullen bezoekers van het Foute Oktoberfest weer feesten in het Goffertpark. Dit meldt West-Maas en Waal Nieuws.

27 september '23 (14:29)

Geen sinterklaasintocht in Staphorst dit jaar

Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft besloten dat er dit jaar geen sinterklaasintocht komt. Vanwege de rellen vorig jaar is de intocht in Staphorst aangemerkt als hoogrisico-evenement, waarbij onder andere de politie en de veiligheidsregio moeten adviseren over de aanvraag en de organisatie. Hierdoor is er te weinig tijd om een veilige intocht te organiseren, meldt de gemeente.

27 september '23 ( 9:34)

Nieuwe datum voor geannuleerde fietsrace Redbull Stalen Ros

De Red Bull Stalen Ros, die afgelopen weekend was uitgesteld vanwege het weer, heeft een nieuwe datum. De fietsrace op het water in de Prinsessegracht in Den Haag vindt nu plaats op zaterdag 30 september, dat heeft de organisatie woensdag laten weten. Presentatrice Iris Enthoven en YouTuber Sophie Milzink nemen plaats in de jury. Goldband-zanger Karel Gerlach en rapper Qucee, die eerder in de jury plaats zouden nemen, zijn er op de nieuwe datum niet bij.

27 september '23 ( 9:23)

Kane voegt nog een extra concert toe aan reeks optredens in Ziggo Dome

Kane geeft op vrijdag 7 juni volgend jaar nog een derde concert in Ziggo Dome. Concertorganisator MOJO meldt dinsdag dat er "vanwege de grote vraag naar kaarten" in de voorverkoop voor de twee eerder aangekondigde shows op 4 en 5 juni, een derde concert is toegevoegd. De normale verkoop voor de drie concerten gaat vrijdag om 10.00 uur van start.

27 september '23 ( 8:52)

Kinderen vanaf vandaag op pad met kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

26 september '23 (13:42)

Recreatie Vakbeurs wordt grootser dan ooit: al acht hallen volgeboekt

Het belooft een groots feest te worden. Meer dan 8.500 ondernemers komen op 14 tot en met 16 november naar de Evenementenhal Hardenberg om deel te nemen aan de jaarlijkse vakbeurs voor de recreatiesector, Recreatie Vakbeurs. Dat meldt de organisatie.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.