Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dragqueen Diva Mayday bedreigd en uitgescholden tijdens Pride Amsterdam

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dragqueen Diva Mayday bedreigd en uitgescholden tijdens Pride Amsterdam
Diva Mayday, die een jaar geleden een van de hoogste Amsterdamse onderscheidingen ontving voor haar inzet voor de stad, is afgelopen weekend tijdens de Amsterdam Pride uitgescholden en bedreigd. Dat meldt de dragqueen woensdag op Facebook.

Mayday stelt in haar bericht dat zij is "uitgescholden en bedreigd" door taxichauffeurs van Uber en Bolt. Ook collega's Victoria False en Skyla Versai zouden tijdens het laatste weekend van Pride zijn geweigerd door chauffeurs van Uber omdat zij dragqueens zijn. Skyla Versai, die in het dagelijks leven Donald Collins heet, zou zelfs door een Bolt-chauffeur zijn aangereden. De dragqueen stelt op Facebook van dit incident aangifte te hebben gedaan.

"Het is F* ing Pride en wij , andere mensen, kunnen niet eens veilig van en naar werk in Amsterdam de hoofdstad van Nederland anno 2023?!", schrijft Mayday op Facebook. "Dit MOET ophouden. Ik word er zo moedeloos van. Ik ben gewoon moe.. moe van steeds weer moeten vechten om mezelf te kunnen zijn.. om bestaansrecht te hebben, om dat gezeik aan te kunnen."

Toenemende agressie

Lhbti-belangenorganisatie COC laat woensdag weten de zaak hoog op te nemen. "Ondanks de intentieverklaring die Uber samen met de gemeente Amsterdam en de taxibranche in 2019 tekende om een einde te maken aan geweld en discriminatie in de taxi, zijn de platforms dus nog steeds onveilig voor onze community", meldt een woordvoerder. Het COC heeft contact opgenomen met de gemeente Amsterdam over de incidenten.

Het is niet het eerste recente incident waarbij leden van de regenbooggemeenschap in Amsterdam worden belaagd. DJ Joost van Bellen werd enkele weken geleden uitgescholden voor kankerhomo en zijn echtgenoot werd in het gezicht gespuugd. Dragqueen Miss Envy Peru werd begin juli door een groep jongens belaagd. Zij werd beledigd en met een wapen bedreigd. Burgemeester Femke Halsema noemde het incident toen "afschuwelijk, in een stad die staat voor vrijheid".

Halsema gaf Diva Mayday in augustus de Frans Banninck Cocqpenning voor haar "grote bijdrage aan de acceptatie en emancipatie van de lhbti-gemeenschap en daarmee aan de nationale en internationale uitstraling van het DNA van de stad Amsterdam".

Door: ANP

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.