Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arnhem onderzoekt geluidsoverlast door vele festivals in de stad

Door Marian van Reesch
schedule 4 min
location_on [xx]km
Arnhem onderzoekt geluidsoverlast door vele festivals in de stad

Gemeente Arnhem wil geluidsoverlast door grote evenementen aanpakken en heeft momenteel zelfs een akoestisch onderzoek lopen. Organisatoren van grote festivals als Free Your Mind en het ASM Festival zijn bang dat dit grote gevolgen zal hebben op hun evenementen. Zo wil de organisatie van Free Your Mind het evenement al buiten de stad laten plaatsvinden. Dit meldt het AD.

Festivals in de Stadsblokken zijn erg populair onder bezoekers, maar zijn een nachtmerrie voor omwonenden. De evenementen zorgen voor veel geluidsoverlast, waarbij het techno festival Karren Maar afgelopen weekend gezorgd heeft voor 176 meldingen.

Terwijl burgemeester Ahmed Marcouch de klachten van inwoners serieus wil nemen, wil hij ook graag dit soort evenementen behouden. “Ze horen bij de stad. Enige mate van overlast is niet te voorkomen.”

Lichamelijke klachten

Op woensdag 20 september zal de situatie besproken worden door de gemeenteraad. Ook zal geluidsdeskundige Erik Roelofsen aanwezig zijn. Volgens hem zorgen vooral dance- en technofestivals voor overlast. “Het gedreun van lage klanken kun je soms kilometers verderop nog horen. Ze gaan ook dwars door muren heen, zodat je er zelfs binnen nog last van kunt hebben.”

Deze klachten kunnen ook leiden tot fysieke ongemakken, waarbij mensen door het ritme misselijk kunnen worden of zelfs een ander hartslag kunnen aannemen.

Over enkele weken vindt het ASM Festival plaats op Stadsblokken. Echter leverde het livemuziek afgelopen jaar maar 22 klachten op. Volgens Roelofsen komt het relatief lage getal door het genre, waarbij andere toonhoogtes worden gebruikt en veel wordt gezongen. “Je ziet dat bijvoorbeeld ook bij Lowlands (groot driedaags festival in Biddinghuizen, SF). Het aantal klachten is daar altijd veel lager dan wanneer op diezelfde plek een technofestival wordt gehouden.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch

28 mei '24 (15:02)

Neem voor de zekerheid een poncho mee naar Dauwpop en Amsterdam Open Air

Bezoekers van festival Dauwpop in Hellendoorn moeten komend weekend rekening houden met een nat en modderig terrein. Volgens Weeronline is er vrijdag en zaterdag geregeld zon, maar komt het ook tot buien.

28 mei '24 (10:21)

René van Meurs op tournee met nieuwe voorstelling

René van Meurs gaat op tournee met zijn nieuwe voorstelling genaamd Noodzakelijk kwaad. "Ik ga vanaf oktober bijna 100 keer op tour met mijn nieuwe show", schrijft Van Meurs in een bericht op Instagram. De première is op 23 januari volgend jaar in Theater Diligentia in Den Haag.

28 mei '24 ( 8:57)

Anouk heeft nieuw voorprogramma voor concerten na annulering sor

Een 'opwarm-dj' verzorgt vrijdag en zaterdag het voorprogramma bij de concerten van Anouk in de Ziggo Dome. Dat laat een woordvoerder van concertorganisator MOJO maandag weten aan het ANP. Eind april gaf artiest sor aan niet langer als voorprogramma te willen optreden, onder meer omdat Anouk in een discussie op sociale media meerdere keren het n-woord had gebruikt.

27 mei '24 (13:18)

Tweede show Nicki Minaj in Ziggo Dome vooralsnog ongewijzigd

De arrestatie van Nicki Minaj afgelopen weekend op luchthaven Schiphol lijkt geen gevolgen te hebben voor de rest van haar tour. Ook het optreden van de rapper aanstaande zondag in de Ziggo Dome gaat vooralsnog gewoon door. Een woordvoerder van concertorganisator MOJO laat aan het ANP weten dat "niks erop wijst" dat het tweede optreden van de zangeres in ons land geen doorgang kan vinden.

27 mei '24 (11:21)

London Grammar staat dit najaar in Ziggo Dome

De Britse band London Grammar komt op zondag 3 november naar Nederland voor een concert in de Ziggo Dome. Concertorganisator MOJO laat weten dat de kaarten voor het concert op vrijdag 31 mei in de verkoop gaan via Ticketmaster.

27 mei '24 (10:18)

Van Gogh Village Museum wint publieksprijs Beste gebouw van Nederland

Architectenbureau Diederendirrix heeft met het Van Gogh Village Museum de publieksprijs gewonnen voor ‘Beste gebouw van Nederland’ van de BNA Architectenprijs. De jury looft het eigentijdse ontwerp van het gebouw dat tegelijkertijd trouw is aan de unieke historie en omgeving. De Van Gogh Sites Foundation en het Van Gogh Village Museum zijn als opdrachtgever en gebruiker enorm vereerd met de prijs en beschouwen deze als een terechte architectonische hommage aan één van ’s werelds grootste kunstenaars. 

24 mei '24 (13:45)

Last minute toevoeging aan line-up Pinkpop: Joost

Joost Klein gaat een show geven op het festival Pinkpop in Landgraaf. In februari was de volledige line-up al bekend, maar de organisatie heeft vandaag de Songfestival-deelnemer toegevoegd aan de artiestenlijst, meldt Nu.nl.

24 mei '24 (12:25)

Ben Howard viert jubileum album met shows in Nederland

De Britse zanger Ben Howard komt naar Nederland. Op 6 november staat de zanger in AFAS Live in Amsterdam en op 10 november in 013 in Tilburg. Met de concerten viert hij het jubileum van zijn album I Forget Where We Where, dat in 2014 uitkwam.

24 mei '24 ( 9:01)

Fans Nicki Minaj niet blij: concert in Ziggo Dome start tweeënhalf uur later

Nicki Minaj heeft haar Nederlandse fans donderdag lang laten wachten. Haar concert in de Ziggo Dome begon pas rond 22.45 uur, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van de show. Op sociale media klagen verschillende bezoekers over de lange wachttijd.

24 mei '24 ( 8:40)

Mannen van De Toppers hebben zin in nieuwe concertreeks: 'We kunnen niet wachten'

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit staan vanaf vrijdag drie dagen op rij op de bühne met Toppers in Concert. Na een jaar waarin de concertreeks niet doorging omdat er geen geschikte locatie was gevonden, stappen de mannen dit jaar de Johan Cruijff ArenA weer binnen. Het viertal kijkt het meest uit naar het allereerste begin van de show, vertellen ze in gesprek met het ANP.