Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arnhem onderzoekt geluidsoverlast door vele festivals in de stad

Door Marian van Reesch
schedule 4 min
Arnhem onderzoekt geluidsoverlast door vele festivals in de stad

Gemeente Arnhem wil geluidsoverlast door grote evenementen aanpakken en heeft momenteel zelfs een akoestisch onderzoek lopen. Organisatoren van grote festivals als Free Your Mind en het ASM Festival zijn bang dat dit grote gevolgen zal hebben op hun evenementen. Zo wil de organisatie van Free Your Mind het evenement al buiten de stad laten plaatsvinden. Dit meldt het AD.

Festivals in de Stadsblokken zijn erg populair onder bezoekers, maar zijn een nachtmerrie voor omwonenden. De evenementen zorgen voor veel geluidsoverlast, waarbij het techno festival Karren Maar afgelopen weekend gezorgd heeft voor 176 meldingen.

Terwijl burgemeester Ahmed Marcouch de klachten van inwoners serieus wil nemen, wil hij ook graag dit soort evenementen behouden. “Ze horen bij de stad. Enige mate van overlast is niet te voorkomen.”

Lichamelijke klachten

Op woensdag 20 september zal de situatie besproken worden door de gemeenteraad. Ook zal geluidsdeskundige Erik Roelofsen aanwezig zijn. Volgens hem zorgen vooral dance- en technofestivals voor overlast. “Het gedreun van lage klanken kun je soms kilometers verderop nog horen. Ze gaan ook dwars door muren heen, zodat je er zelfs binnen nog last van kunt hebben.”

Deze klachten kunnen ook leiden tot fysieke ongemakken, waarbij mensen door het ritme misselijk kunnen worden of zelfs een ander hartslag kunnen aannemen.

Over enkele weken vindt het ASM Festival plaats op Stadsblokken. Echter leverde het livemuziek afgelopen jaar maar 22 klachten op. Volgens Roelofsen komt het relatief lage getal door het genre, waarbij andere toonhoogtes worden gebruikt en veel wordt gezongen. “Je ziet dat bijvoorbeeld ook bij Lowlands (groot driedaags festival in Biddinghuizen, SF). Het aantal klachten is daar altijd veel lager dan wanneer op diezelfde plek een technofestival wordt gehouden.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch

29 september '23 (10:19)

Famke Janssen zet weer voet op Nederlandse bodem voor Heroes Dutch Comic Con

De van origine Nederlandse actrice Famke Janssen komt in november weer het land. De actrice is op 18 en 19 november namelijk te gast bij popcultuur evenement Heroes Dutch Comic Con. Eerder werd al bekend dat ook de Amerikaanse acteur Elijah Wood van de partij is in Utrecht.

29 september '23 ( 8:51)

Organisator Haarlem Vinyl Festival is trots op diversiteit programma

Richard Zijlma is als organisator van het Haarlem Vinyl Festival trots op het diverse programma dat vanaf vrijdag tot zondag in Haarlem geboden wordt. Dit vertelt de directeur voorafgaand aan de eerste editie aan het ANP.

29 september '23 ( 8:42)

Khalid & Sophie vanaf Gouden Kalveren Gala in Utrecht

De talkshow Khalid & Sophie wordt vrijdagavond op het Gouden Kalveren Gala in Utrecht gemaakt. In de uitzending wordt onder meer het Gouden Kalf voor de beste hoofdrol in een dramaserie bekendgemaakt.

28 september '23 (16:21)

Oktoberfest Nijmegen staat opnieuw in de steigers

Volgende week begint de maand oktober alweer, waarmee ook het jaarlijkse Oktoberfest terugkeert in Nijmegen. 7 oktober zullen bezoekers van het Foute Oktoberfest weer feesten in het Goffertpark. Dit meldt West-Maas en Waal Nieuws.

27 september '23 (14:29)

Geen sinterklaasintocht in Staphorst dit jaar

Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft besloten dat er dit jaar geen sinterklaasintocht komt. Vanwege de rellen vorig jaar is de intocht in Staphorst aangemerkt als hoogrisico-evenement, waarbij onder andere de politie en de veiligheidsregio moeten adviseren over de aanvraag en de organisatie. Hierdoor is er te weinig tijd om een veilige intocht te organiseren, meldt de gemeente.

27 september '23 ( 9:34)

Nieuwe datum voor geannuleerde fietsrace Redbull Stalen Ros

De Red Bull Stalen Ros, die afgelopen weekend was uitgesteld vanwege het weer, heeft een nieuwe datum. De fietsrace op het water in de Prinsessegracht in Den Haag vindt nu plaats op zaterdag 30 september, dat heeft de organisatie woensdag laten weten. Presentatrice Iris Enthoven en YouTuber Sophie Milzink nemen plaats in de jury. Goldband-zanger Karel Gerlach en rapper Qucee, die eerder in de jury plaats zouden nemen, zijn er op de nieuwe datum niet bij.

27 september '23 ( 9:23)

Kane voegt nog een extra concert toe aan reeks optredens in Ziggo Dome

Kane geeft op vrijdag 7 juni volgend jaar nog een derde concert in Ziggo Dome. Concertorganisator MOJO meldt dinsdag dat er "vanwege de grote vraag naar kaarten" in de voorverkoop voor de twee eerder aangekondigde shows op 4 en 5 juni, een derde concert is toegevoegd. De normale verkoop voor de drie concerten gaat vrijdag om 10.00 uur van start.

27 september '23 ( 8:52)

Kinderen vanaf vandaag op pad met kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

26 september '23 (13:42)

Recreatie Vakbeurs wordt grootser dan ooit: al acht hallen volgeboekt

Het belooft een groots feest te worden. Meer dan 8.500 ondernemers komen op 14 tot en met 16 november naar de Evenementenhal Hardenberg om deel te nemen aan de jaarlijkse vakbeurs voor de recreatiesector, Recreatie Vakbeurs. Dat meldt de organisatie.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.