Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks weer 'fantastische' 26e editie Canal Parade

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Ondanks weer 'fantastische' 26e editie Canal Parade
De organisatie van de Canal Parade spreekt van een "fantastische" 26e editie. Ondanks de regenbuien die af en toe vielen, waren er toch veel toeschouwers langs de grachten van de stad. Het uitgedoste publiek was goed voorbereid met onder meer regenjassen, poncho's en paraplu's.

Het weer zorgde er wel voor dat het minder druk was op de kades dan andere jaren. Vooral langs de Prinsengracht richting de Vijzelstraat en de Leidsestraat stonden nog veel mensen. Volgens de woordvoerder van Pride Amsterdam was het "hartverwarmend" om te zien hoeveel mensen op de parade afkwamen. "Af en toe was er een buitje, maar dat voelde meer als een warme deken die over iedereen neerdaalde. Verder was het lekker weer."

Hij spreekt van een geslaagde editie. "Er waren waanzinnige boten en het was gezellig druk. De energie op de boten was ook onverminderd. Hoe ze inspeelden op het thema zorgde echt voor kippenvel langs de kant." Zowel op de boten als langs de grachten waren veel pridevlaggen, glitterkleren, hoedjes en sjaals te zien.

'Zelfgekozen queer family'

De botenparade is onderdeel van de tweeweekse Queer & Pride. Het thema is dit jaar #YouAreIncluded. Cornald Maas vormde samen met onder meer de Amsterdamse cultuurwethouder Touria Meliani en transgender vrouw en Miss International Queen 2023 Solange Dekker de jury van de Canal Parade. Deze jury beoordeelt elk jaar de deelnemende boten en kiest in drie categorieën winnaars: beste uitvoering, beste campagne/statement en beste verbeelding van het thema. De boot van ARTIS won in die eerste categorie. "Hier werd op de boot zelf veel gebruikgemaakt van echte natuur", aldus juryvoorzitter Maas, die verwijst naar de planten en bloemen op de boot. Ook het thema vond de jury goed. De Amsterdamse dierentuin wilde met de boot duidelijk maken dat queer in de dierenwereld natuurlijk is.

De boot 3 Layers won, net als vorig jaar, in de categorie statement. "Er werden vragen gescandeerd zoals: 'Wat doe je als mensen zich homofoob uiten? Wat doe je als iemand in elkaar wordt geslagen?' Iedereen werd op die manier verantwoordelijk gehouden voor een verziekt klimaat. Dat was confronterend", aldus Maas. De boot We Are Family verbeeldde het thema het beste. "Dit was de ultieme verbeelding van een zelfgekozen queer family", vond de jury. "Het maakt niet uit wie je bent, je behoort altijd tot de familie van mensen bij wie je je veilig en geborgen voelt."

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.