Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ondanks weer 'fantastische' 26e editie Canal Parade

Door ANP
schedule 5 min
Ondanks weer 'fantastische' 26e editie Canal Parade
De organisatie van de Canal Parade spreekt van een "fantastische" 26e editie. Ondanks de regenbuien die af en toe vielen, waren er toch veel toeschouwers langs de grachten van de stad. Het uitgedoste publiek was goed voorbereid met onder meer regenjassen, poncho's en paraplu's.

Het weer zorgde er wel voor dat het minder druk was op de kades dan andere jaren. Vooral langs de Prinsengracht richting de Vijzelstraat en de Leidsestraat stonden nog veel mensen. Volgens de woordvoerder van Pride Amsterdam was het "hartverwarmend" om te zien hoeveel mensen op de parade afkwamen. "Af en toe was er een buitje, maar dat voelde meer als een warme deken die over iedereen neerdaalde. Verder was het lekker weer."

Hij spreekt van een geslaagde editie. "Er waren waanzinnige boten en het was gezellig druk. De energie op de boten was ook onverminderd. Hoe ze inspeelden op het thema zorgde echt voor kippenvel langs de kant." Zowel op de boten als langs de grachten waren veel pridevlaggen, glitterkleren, hoedjes en sjaals te zien.

'Zelfgekozen queer family'

De botenparade is onderdeel van de tweeweekse Queer & Pride. Het thema is dit jaar #YouAreIncluded. Cornald Maas vormde samen met onder meer de Amsterdamse cultuurwethouder Touria Meliani en transgender vrouw en Miss International Queen 2023 Solange Dekker de jury van de Canal Parade. Deze jury beoordeelt elk jaar de deelnemende boten en kiest in drie categorieën winnaars: beste uitvoering, beste campagne/statement en beste verbeelding van het thema. De boot van ARTIS won in die eerste categorie. "Hier werd op de boot zelf veel gebruikgemaakt van echte natuur", aldus juryvoorzitter Maas, die verwijst naar de planten en bloemen op de boot. Ook het thema vond de jury goed. De Amsterdamse dierentuin wilde met de boot duidelijk maken dat queer in de dierenwereld natuurlijk is.

De boot 3 Layers won, net als vorig jaar, in de categorie statement. "Er werden vragen gescandeerd zoals: 'Wat doe je als mensen zich homofoob uiten? Wat doe je als iemand in elkaar wordt geslagen?' Iedereen werd op die manier verantwoordelijk gehouden voor een verziekt klimaat. Dat was confronterend", aldus Maas. De boot We Are Family verbeeldde het thema het beste. "Dit was de ultieme verbeelding van een zelfgekozen queer family", vond de jury. "Het maakt niet uit wie je bent, je behoort altijd tot de familie van mensen bij wie je je veilig en geborgen voelt."

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.

20 september '23 (10:59)

Speciale voorstelling voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Haags Festival de Betovering

In de herfstvakantie kunnen kinderen naar het kinderfestival De Betovering in Den Haag komen. Dat geldt ook voor kinderen die slechtziend, doof, blind of slechthorend zijn. Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (13 oktober) en Meester Kikker (20 oktober), naar het boek van Paul van Loon, een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg, meldt De Betovering.

20 september '23 ( 8:58)

Kim van Kooten en Robert de Hoog genomineerd voor Televizier-Ring

Acteurs Kim van Kooten, Robert de Hoog en Bertrie Wierenga zijn dit jaar genomineerd voor de Televizer-Ring Acteur. Dat heeft de organisatie achter de televisieprijzen dinsdag bekendgemaakt. De Televizier-Ring Acteur is een van de zeven prijzen die op 12 oktober tijdens een groot gala worden uitgereikt.

20 september '23 ( 8:52)

DeWolff winnaar van Gouden Notekraker 2023

De Limburgse band DeWolff is dit jaar de winnaar van de Gouden Notekraker, de prijs voor de artiest of band met de bijzonderste en invloedrijkste muzikale liveprestaties van het afgelopen seizoen. Zangeres Bente ontvangt de Zilveren Notekraker, de prijs voor de belangrijkste nieuwkomer van het afgelopen jaar. De prijzen werden dinsdagavond uitgereikt in de Melkweg in Amsterdam.

20 september '23 ( 8:46)

Nederlandse scenarist in finale van Hollywood scriptwedstrijd

De Nederlandse regisseur en scenarist Leon Golterman staat in de finale van de 20e Page International Screenwriting Awards, een jaarlijks scenariowedstrijd in Hollywood.

19 september '23 (11:53)

UB40 featuring Ali Campbell komt in april naar Ziggo Dome

UB40 featuring Ali Campbell geeft op dinsdag 2 april 2024 een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome, dat in het teken staat van The Hits Tour. Dit maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend.

19 september '23 (11:43)

Onverminderd grote vraag naar kaarten Dutch Grand Prix

De belangstelling voor de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort blijft onverminderd groot. Ook voor de edities van de Dutch Grand Prix in 2024 en 2025 is de vraag naar kaarten vele malen groter dan het aanbod, meldt de organisatie.

19 september '23 (10:33)

Karel Gerlach en Qucee in jury van fietsrace op water in Den Haag

Goldband-zanger Karel Gerlach, rapper Qucee, YouTuber Sophie Milzink en mountainbiker Fabio Wibmer nemen plaats in de jury van Red Bull Stalen Ros, een fietsrace op het water in de Prinsessegracht in Den Haag. De race, die zaterdag plaatsvindt, wordt op 8 oktober uitgezonden op SBS6. Jan Versteegh en Giel de Winter presenteren het evenement.