Kunstroof uit Brussels museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - Tien kunstwerken zijn in de nacht van maandag op dinsdag gestolen uit het Van Buuren Museum in Brussel. Onder de gestolen werken, met een geschatte waarde van 1,2 miljoen euro, zijn schilderijen van Kees van Dongen, Pieter Brueghel de Jonge, Adriaen Brouwer en James Ensor, vertelt kunstexpert Janpiet Callens woensdag op het Belgische Radio 1.

De dieven kwamen het museum in de Brusselse deelgemeente Ukkel binnen door een raam te forceren. Volgens conservator van het museum Isabelle Anspach werkten de alarmsystemen goed, zo melden verschillende Vlaamse media. De dieven waren volgens Callens slechts drie minuten en twee seconden in het museum. De beveiligingsexpert was dinsdag in het museum om de schade op te nemen.

"Het is onbegrijpelijk dat men zich nog steeds bezighoudt met kunstdiefstallen", zei Callens. "Met de middelen die momenteel voorhanden zijn via gespecialiseerde databanken, internet en publicaties in de pers en dergelijke is het zo dat die stukken daarna onverkoopbaar zijn."

Het Van Buuren Museum is gevestigd in de art-decovilla waar kunstmecenassen David en Alice van Buuren woonden. De collectie van het museum bestaat uit Vlaamse en Italiaanse meesters uit de vijftiende tot en met de negentiende eeuw. Ook bezit het museum enkele twintigste-eeuwse kunstwerken.