Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Festivalgangers vinden bier te duur, dus kopen ze xtc

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Festivalgangers vinden bier te duur, dus kopen ze xtc / Foto: "Fusion Festival 2013" door Retinafunk
Op het Bossche Burgemeester Loeffplein in Den Bosch was afgelopen donderdag een wandelend xtc-tablet de blikvanger van de stad. Het is de mascotte van een landelijke campagne waarin wordt gewaarschuwd over de gevaren van autorijden onder invloed van drugs. Een medewerker van TeamAlert stelt dat jongeren niet op de hoogte zijn van de wetgeving omtrent drugsgebruik, meldt Brabants Dagblad.

TeamAlert zet zich in om bewustwording te creëren onder jongeren omtrent verkeersveiligheid en de invloed van drugs. De organisatie is al een aantal jaren bezig met campagnes voeren over de invloed van drank. Nu begint de verkeersveiligheidsorganisatie ook met het uitrollen van een campagne met zonnebrillen, snoepjes en stickers. Die is vooral bedoeld voor festivalgangers.

Gezien de entreekaartjes voor festivals steeds duurder worden, stappen jongeren liever over op een ‘goedkoop alternatief’ op drank. Tegenwoordig is het niet raar om 300 euro te betalen voor een festivalticket waar je voor ruim 4 euro een biertje koopt. Uit het EenVandaag Opiniepanel over festivalbezoeken zei een van de vijf jongeren dat zij drugs gebruiken op een festival. Een van de festivalbezoekers stelt dat je voor twintig euro een pilletje en water betaalt, waarmee je een hele dag op een festival zoet bent. “Met bier en eten ben je drie of vier keer zo veel kwijt”, stelt de festivalganger.

Rijden onder invloed

Drugsgebruik is voor lang niet iedereen een reden om de auto thuis te laten. Eind mei bleek dit na afloop van het hardcorefestival Harmony of Hardcore, toen agenten bij 21 van de ruim 80 controles automobilisten betrapten op rijden onder invloed.

Toch is het de vraag of de wandelende xtc-pil invloed gaat hebben op het gedrag van festivalgangers. Een Eindhovense vrouw vindt het een grappige manier om de campagne onder de aandacht te brengen, maar denkt dat het weinig effect gaat hebben. Wel zet zij haar naam op een schoolbord met de boodschap ‘ik rijd drugsvrij’.

'Stoer'

De Eindhovense is zelf ook fervent festivalbezoeker. Ze stelt dat het stoer is om te zeggen dat je veel drugs of alcohol gaat gebruiken. Ook zij gebruikte wel eens iets op een festival, maar is daar een aantal jaren geleden toch mee gestopt. “Ik merkte dat ik het niet goed ging. Ik was de verbinding met mezelf kwijt. Vroeger zette is zo snel mogelijk festivalfoto’s online. Maar door de drank en drugs kon ik niet echt genieten van het festival. Dat kan ik nu wel.”

24 mei '24 (13:45)

Last minute toevoeging aan line-up Pinkpop: Joost

Joost Klein gaat een show geven op het festival Pinkpop in Landgraaf. In februari was de volledige line-up al bekend, maar de organisatie heeft vandaag de Songfestival-deelnemer toegevoegd aan de artiestenlijst, meldt Nu.nl.

24 mei '24 (12:25)

Ben Howard viert jubileum album met shows in Nederland

De Britse zanger Ben Howard komt naar Nederland. Op 6 november staat de zanger in AFAS Live in Amsterdam en op 10 november in 013 in Tilburg. Met de concerten viert hij het jubileum van zijn album I Forget Where We Where, dat in 2014 uitkwam.

24 mei '24 ( 9:01)

Fans Nicki Minaj niet blij: concert in Ziggo Dome start tweeënhalf uur later

Nicki Minaj heeft haar Nederlandse fans donderdag lang laten wachten. Haar concert in de Ziggo Dome begon pas rond 22.45 uur, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van de show. Op sociale media klagen verschillende bezoekers over de lange wachttijd.

24 mei '24 ( 8:40)

Mannen van De Toppers hebben zin in nieuwe concertreeks: 'We kunnen niet wachten'

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit staan vanaf vrijdag drie dagen op rij op de bühne met Toppers in Concert. Na een jaar waarin de concertreeks niet doorging omdat er geen geschikte locatie was gevonden, stappen de mannen dit jaar de Johan Cruijff ArenA weer binnen. Het viertal kijkt het meest uit naar het allereerste begin van de show, vertellen ze in gesprek met het ANP.

23 mei '24 (10:18)

Twee concerten in Ziggo Dome voor Suzan & Freek in 2025

Suzan & Freek geven op zaterdag 24 mei en zondag 25 mei volgend jaar een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt het muzikale duo donderdag bekend. De kaartverkoop voor de shows start zaterdag.

23 mei '24 (10:03)

Nieuwe show Soundos dit najaar in theaters

Soundos El Ahmadi gaat dit najaar weer het theater in. Haar nieuwe voorstelling Witte Ruis speelt ze in september voor het eerst in Theater Diligentia in Den Haag.

23 mei '24 ( 8:45)

Opbouw Pinkpop is begonnen: 'Eerste paaltje is geslagen'

De opbouw van Pinkpop is begonnen. De organisatie van het festival in Landgraaf deelt op sociale media dat het "eerste paaltje" erin zit.

22 mei '24 (13:39)

Word jij de nieuwe 'campingburgemeester' van Zwarte Cross?

Het is één van de grootste campings van het land: de camping op de Zwarte Cross. Zij zoeken nog iemand die hen een handje wil helpen. Een once-in-a-lifetime-kans is hoe het festival noemt. Wie deze taak op zich neemt wordt de ‘burgemeester’ van 30.000 jolige en brakke feestvierders, meldt AD.

22 mei '24 (12:58)

Deze artiesten zie je tijdens het AVROTROS Muziekfeest in Zeewolde

Op 29 mei staan zo’n 30 artiesten weer op het podium tijdens het Muziekfeest van AVROTROS in Zeewolde. Onder andere Donnie, Marco Schuitmaker, Tino Martin en Samantha Steenwijk staan op de agenda, meldt Omroep Flevoland.

22 mei '24 (10:58)

Radio 2 Top 2000 wint Ere Zilveren Reissmicrofoon

De Top 2000 van NPO Radio 2 heeft de Ere Zilveren Reissmicrofoon gewonnen. Volgens de jury is de jaarlijkse eindejaarslijst "hét culturele audio-evenement".