Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Festivalgangers vinden bier te duur, dus kopen ze xtc

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Festivalgangers vinden bier te duur, dus kopen ze xtc / Foto: "Fusion Festival 2013" door Retinafunk
Op het Bossche Burgemeester Loeffplein in Den Bosch was afgelopen donderdag een wandelend xtc-tablet de blikvanger van de stad. Het is de mascotte van een landelijke campagne waarin wordt gewaarschuwd over de gevaren van autorijden onder invloed van drugs. Een medewerker van TeamAlert stelt dat jongeren niet op de hoogte zijn van de wetgeving omtrent drugsgebruik, meldt Brabants Dagblad.

TeamAlert zet zich in om bewustwording te creëren onder jongeren omtrent verkeersveiligheid en de invloed van drugs. De organisatie is al een aantal jaren bezig met campagnes voeren over de invloed van drank. Nu begint de verkeersveiligheidsorganisatie ook met het uitrollen van een campagne met zonnebrillen, snoepjes en stickers. Die is vooral bedoeld voor festivalgangers.

Gezien de entreekaartjes voor festivals steeds duurder worden, stappen jongeren liever over op een ‘goedkoop alternatief’ op drank. Tegenwoordig is het niet raar om 300 euro te betalen voor een festivalticket waar je voor ruim 4 euro een biertje koopt. Uit het EenVandaag Opiniepanel over festivalbezoeken zei een van de vijf jongeren dat zij drugs gebruiken op een festival. Een van de festivalbezoekers stelt dat je voor twintig euro een pilletje en water betaalt, waarmee je een hele dag op een festival zoet bent. “Met bier en eten ben je drie of vier keer zo veel kwijt”, stelt de festivalganger.

Rijden onder invloed

Drugsgebruik is voor lang niet iedereen een reden om de auto thuis te laten. Eind mei bleek dit na afloop van het hardcorefestival Harmony of Hardcore, toen agenten bij 21 van de ruim 80 controles automobilisten betrapten op rijden onder invloed.

Toch is het de vraag of de wandelende xtc-pil invloed gaat hebben op het gedrag van festivalgangers. Een Eindhovense vrouw vindt het een grappige manier om de campagne onder de aandacht te brengen, maar denkt dat het weinig effect gaat hebben. Wel zet zij haar naam op een schoolbord met de boodschap ‘ik rijd drugsvrij’.

'Stoer'

De Eindhovense is zelf ook fervent festivalbezoeker. Ze stelt dat het stoer is om te zeggen dat je veel drugs of alcohol gaat gebruiken. Ook zij gebruikte wel eens iets op een festival, maar is daar een aantal jaren geleden toch mee gestopt. “Ik merkte dat ik het niet goed ging. Ik was de verbinding met mezelf kwijt. Vroeger zette is zo snel mogelijk festivalfoto’s online. Maar door de drank en drugs kon ik niet echt genieten van het festival. Dat kan ik nu wel.”

25 september '23 ( 8:58)

Sweet Dreams is met acht nominaties grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

25 september '23 ( 8:49)

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Amsterdam

Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

22 september '23 (13:20)

Expositie over The Legend of Zelda in Forum Groningen

Cultureel centrum Forum Groningen komt dit najaar met een grote expositie over de game The Legend of Zelda. De tentoonstelling, die vanaf 4 november te zien is, belicht hoe de Japanse computerserie in de afgelopen drie decennia uitgroeide tot een van de meest invloedrijke games ter wereld. Het overzicht wordt samengesteld door curator en techjournalist Bastiaan Vroegop.

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.

20 september '23 (10:59)

Speciale voorstelling voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Haags Festival de Betovering

In de herfstvakantie kunnen kinderen naar het kinderfestival De Betovering in Den Haag komen. Dat geldt ook voor kinderen die slechtziend, doof, blind of slechthorend zijn. Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (13 oktober) en Meester Kikker (20 oktober), naar het boek van Paul van Loon, een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg, meldt De Betovering.

20 september '23 ( 8:58)

Kim van Kooten en Robert de Hoog genomineerd voor Televizier-Ring

Acteurs Kim van Kooten, Robert de Hoog en Bertrie Wierenga zijn dit jaar genomineerd voor de Televizer-Ring Acteur. Dat heeft de organisatie achter de televisieprijzen dinsdag bekendgemaakt. De Televizier-Ring Acteur is een van de zeven prijzen die op 12 oktober tijdens een groot gala worden uitgereikt.

20 september '23 ( 8:52)

DeWolff winnaar van Gouden Notekraker 2023

De Limburgse band DeWolff is dit jaar de winnaar van de Gouden Notekraker, de prijs voor de artiest of band met de bijzonderste en invloedrijkste muzikale liveprestaties van het afgelopen seizoen. Zangeres Bente ontvangt de Zilveren Notekraker, de prijs voor de belangrijkste nieuwkomer van het afgelopen jaar. De prijzen werden dinsdagavond uitgereikt in de Melkweg in Amsterdam.