Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Campagne van start om drugsgebruik in het verkeer tegen te gaan in de festivalwereld

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Campagne van start om drugsgebruik in het verkeer tegen te gaan in de festivalwereld
Een pilletje klappen op een festival terwijl je staat te dansen onder de zon. Dat is voor veel jongeren niet onbekend. Maar hoe kom je daarna weer veilig thuis? Programmamaker Stijn de Vries vroeg het aan jongeren voor de Rij drugsvrij-campagne van TeamAlert. De jongerenorganisatie gaat met de campagne verschillende festivals af om drugsgebruik in het verkeer tegen te gaan. Het streven van TeamAlert is om ruim 1,5 miljoen jongeren te bereiken. Dit meldt Stichting TeamAlert.

De stijgende prijzen van festivaltickets en muntjes hebben een opvallend effect op het drugsgebruik onder jongeren. Een weekendticket van 300 euro en een koud biertje van 3,80 euro zijn tegenwoordig realistische prijzen voor festivalgangers. Als gevolg van de hoge kosten is een op de vijf jongeren van plan om meer drugs te gebruiken dan normaal. Het gebruik van een pilletje voor een paar euro blijkt immers aanzienlijk goedkoper dan de hele dag bier drinken. Maar regelen de jongeren een veilige rit naar huis voordat ze drugs gebruiken?

Rijden onder invloed

Uit recente gegevens van de politie, zoals gerapporteerd door de NOS, blijkt dat in 2022 18.000 mensen bekeurd werden voor rijden onder invloed van drugs. Na een hardcore festival in Brabant werden bijvoorbeeld maar liefst een op de vier automobilisten betrapt op het rijden onder invloed van drugs. Door de onervarenheid van jongeren in het verkeer en de neiging tot zelfoverschatting, vormen jongeren een kwetsbare doelgroep in het verkeer. De alarmerende cijfers onderstrepen de dringende noodzaak om campagne te voeren voor dit verkeersthema.

Campagne

Jongerenorganisatie TeamAlert trapt vandaag de Rij drugsvrij-campagne af om jongeren te stimuleren een veilige rit naar huis te regelen. TeamAlert is tijdens de campagneperiode met jongerenvoorlichters aanwezig op diverse festivals, waaronder Solar Weekend Festival, SMèRRIG Zomerweekender Festival, Smeerboel en Duikboot. In een creatieve knutselhoek gaan de voorlichters op een luchtige manier in gesprek met jonge festivalgangers over het gebruik van drugs in het verkeer.

Naast aanwezigheid op festivals is TeamAlert ook online zichtbaar. Verschillende campagnevideo’s worden op social media gedeeld waarin festivalbezoekers van Daisy Festival hun mening delen over rijden onder invloed van harddrugs. Stijn de Vries, presentator van de campagnevideo’s, vertelt: “Wat mij heel erg opviel tijdens het interviewen, was dat veel jongeren onderscheid maakten tussen verschillende soorten drugs tijdens het rijden. Alsof je met een halve pil wél een goede bestuurder kan zijn. Uiteindelijk moet je gewoon niet onder invloed achter het stuur kruipen.” Om jongeren aan te moedigen veilige keuzes te maken in het verkeer, daagt de campagne hen uit om de belofte te maken altijd nuchter te rijden of anders alternatief vervoer te regelen.

Als kick-off van de campagne staat TeamAlert vandaag met een festivalsetting in ’s-Hertogenbosch. Jongerenvoorlichters gaan met jongeren in gesprek om ze bewust te maken van de risico’s van drugsgebruik in het verkeer en hen te stimuleren een veilige rit naar huis te regelen.

Door: Nationale Recreatiegids

28 mei '24 (15:02)

Neem voor de zekerheid een poncho mee naar Dauwpop en Amsterdam Open Air

Bezoekers van festival Dauwpop in Hellendoorn moeten komend weekend rekening houden met een nat en modderig terrein. Volgens Weeronline is er vrijdag en zaterdag geregeld zon, maar komt het ook tot buien.

28 mei '24 (10:21)

René van Meurs op tournee met nieuwe voorstelling

René van Meurs gaat op tournee met zijn nieuwe voorstelling genaamd Noodzakelijk kwaad. "Ik ga vanaf oktober bijna 100 keer op tour met mijn nieuwe show", schrijft Van Meurs in een bericht op Instagram. De première is op 23 januari volgend jaar in Theater Diligentia in Den Haag.

28 mei '24 ( 8:57)

Anouk heeft nieuw voorprogramma voor concerten na annulering sor

Een 'opwarm-dj' verzorgt vrijdag en zaterdag het voorprogramma bij de concerten van Anouk in de Ziggo Dome. Dat laat een woordvoerder van concertorganisator MOJO maandag weten aan het ANP. Eind april gaf artiest sor aan niet langer als voorprogramma te willen optreden, onder meer omdat Anouk in een discussie op sociale media meerdere keren het n-woord had gebruikt.

27 mei '24 (13:18)

Tweede show Nicki Minaj in Ziggo Dome vooralsnog ongewijzigd

De arrestatie van Nicki Minaj afgelopen weekend op luchthaven Schiphol lijkt geen gevolgen te hebben voor de rest van haar tour. Ook het optreden van de rapper aanstaande zondag in de Ziggo Dome gaat vooralsnog gewoon door. Een woordvoerder van concertorganisator MOJO laat aan het ANP weten dat "niks erop wijst" dat het tweede optreden van de zangeres in ons land geen doorgang kan vinden.

27 mei '24 (11:21)

London Grammar staat dit najaar in Ziggo Dome

De Britse band London Grammar komt op zondag 3 november naar Nederland voor een concert in de Ziggo Dome. Concertorganisator MOJO laat weten dat de kaarten voor het concert op vrijdag 31 mei in de verkoop gaan via Ticketmaster.

27 mei '24 (10:18)

Van Gogh Village Museum wint publieksprijs Beste gebouw van Nederland

Architectenbureau Diederendirrix heeft met het Van Gogh Village Museum de publieksprijs gewonnen voor ‘Beste gebouw van Nederland’ van de BNA Architectenprijs. De jury looft het eigentijdse ontwerp van het gebouw dat tegelijkertijd trouw is aan de unieke historie en omgeving. De Van Gogh Sites Foundation en het Van Gogh Village Museum zijn als opdrachtgever en gebruiker enorm vereerd met de prijs en beschouwen deze als een terechte architectonische hommage aan één van ’s werelds grootste kunstenaars. 

24 mei '24 (13:45)

Last minute toevoeging aan line-up Pinkpop: Joost

Joost Klein gaat een show geven op het festival Pinkpop in Landgraaf. In februari was de volledige line-up al bekend, maar de organisatie heeft vandaag de Songfestival-deelnemer toegevoegd aan de artiestenlijst, meldt Nu.nl.

24 mei '24 (12:25)

Ben Howard viert jubileum album met shows in Nederland

De Britse zanger Ben Howard komt naar Nederland. Op 6 november staat de zanger in AFAS Live in Amsterdam en op 10 november in 013 in Tilburg. Met de concerten viert hij het jubileum van zijn album I Forget Where We Where, dat in 2014 uitkwam.

24 mei '24 ( 9:01)

Fans Nicki Minaj niet blij: concert in Ziggo Dome start tweeënhalf uur later

Nicki Minaj heeft haar Nederlandse fans donderdag lang laten wachten. Haar concert in de Ziggo Dome begon pas rond 22.45 uur, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van de show. Op sociale media klagen verschillende bezoekers over de lange wachttijd.

24 mei '24 ( 8:40)

Mannen van De Toppers hebben zin in nieuwe concertreeks: 'We kunnen niet wachten'

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit staan vanaf vrijdag drie dagen op rij op de bühne met Toppers in Concert. Na een jaar waarin de concertreeks niet doorging omdat er geen geschikte locatie was gevonden, stappen de mannen dit jaar de Johan Cruijff ArenA weer binnen. Het viertal kijkt het meest uit naar het allereerste begin van de show, vertellen ze in gesprek met het ANP.