Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Marsleider lost startschot 105e Vierdaagse, meer dan 43.000 lopers beginnen

Door ANP
schedule 6 min
Marsleider lost startschot 105e Vierdaagse, meer dan 43.000 lopers beginnen
Marsleider Henny Sackers van Stichting De 4Daagse heeft dinsdagmorgen om 04.00 uur het startschot gelost voor de 105e editie van de Vierdaagse in Nijmegen. De lopers die vier dagen achter elkaar telkens 50 kilometer afleggen mochten daarmee van start. De wandelaars op de 40 kilometer volgen een uur later en de 30 kilometerlopers vertrekken tussen 07.00 en 08.00 uur. Dinsdag staat de zogeheten Dag van Elst op het programma, een tocht door de Betuwe die zelfs Arnhem even aandoet.

Bijna 43.400 lopers hebben zondag of maandag hun startkaart voor de 105e Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie maandag. Dat betekent dat ongeveer 3500 mensen die zich hadden ingeschreven hebben afgezien van deelname aan de wandelprestatietocht. Alle 47.000 beschikbare kaarten waren uitverkocht. Een enkeling wilde wel gaan lopen, maar arriveerde maandag pas op de Wedren in Nijmegen toen de startbureaus al dicht waren. De ervaring leert volgens de organisatie dat dinsdag alsnog niet iedereen met een startkaart verschijnt, zodat ongeveer 42.500 lopers op pad zullen gaan voor de Dag van Elst door de Betuwe.

Sackers hoopt op "een gewone Vierdaagse", zei hij. De emeritus hoogleraar sanctierecht, zelf een ervaren Vierdaagseloper, is sinds 2018 marsleider. In zijn eerste jaar was het erg warm. In 2020 en 2021 ging de Vierdaagse niet door wegens het coronavirus. In 2022 was er wel weer een Vierdaagse, maar was het opnieuw erg warm. Zo warm dat het Vierdaagsebestuur moest besluiten om de eerste wandeldag te schrappen wegens de hitte. Later in die week kreeg de Vierdaagse te maken met boerenprotesten op tractoren.

Vorig jaar was de Vierdaagse voor het eerst niet helemaal volgeboekt, omdat veel lopers nog rekening hielden met een terugkeer van de maatregelen vanwege corona. Dit jaar was het evenement sneller dan ooit uitverkocht. De eigen weerdienst van de Vierdaagse voorspelt vier dagen met "prima wandelweer."

Bezemwagen

Voor het eerst gaat een zogenoemde safety car voor het wandellegioen uit over het parcours. De inzittenden van de "bezemwagen vooraf", zoals marsleider Henny Sackers het noemde, controleren of de hele route klaar is voor de lopers. Ze controleren onder meer wegafzettingen, medische hulpposten en of alle controleposten op hun plek zijn. Vierdaagselopers mogen de bezemwagen niet inhalen. Als ze dat toch doen, lopen ze op eigen risico. Bij controleposten worden te snelle lopers gewaarschuwd dat ze op de bezemwagen moeten wachten.

Voor de safety car is gekozen omdat een kleine groep lopers elk jaar probeert om als eerste in Nijmegen te finishen. Dat had tot gevaarlijke situaties tot gevolg omdat er wandelaars in het donker over niet afgezette openbare wegen liepen. Stichting De 4Daagse garandeert de veiligheid van het parcours achter de safety car. Als iemand toch vooruit loopt en bijvoorbeeld een ongeluk krijgt, is de organisatie daar niet verantwoordelijk voor. Wie door snelwandelen een controlepost mist, wordt gediskwalificeerd. Snelwandelen en hardlopen is tijdens de Vierdaagse altijd al verboden.

26 september '23 (13:42)

Recreatie Vakbeurs wordt grootser dan ooit: al acht hallen volgeboekt

Het belooft een groots feest te worden. Meer dan 8.500 ondernemers komen op 14 tot en met 16 november naar de Evenementenhal Hardenberg om deel te nemen aan de jaarlijkse vakbeurs voor de recreatiesector, Recreatie Vakbeurs. Dat meldt de organisatie.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.

26 september '23 ( 8:47)

Kane keert na 10 jaar terug met twee concerten in Ziggo Dome

Kane keert volgend jaar weer terug, tien jaar nadat Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen in 2014 besloten te stoppen met de band. Op 4 en 5 juni 2024 staat de band weer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakten Woesthoff en Van Leeuwen maandag bekend tijdens de première van de Videoland-documentaireserie KANE: A Story Recorded.

25 september '23 ( 8:58)

Sweet Dreams is met acht nominaties grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

25 september '23 ( 8:49)

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Amsterdam

Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

22 september '23 (13:20)

Expositie over The Legend of Zelda in Forum Groningen

Cultureel centrum Forum Groningen komt dit najaar met een grote expositie over de game The Legend of Zelda. De tentoonstelling, die vanaf 4 november te zien is, belicht hoe de Japanse computerserie in de afgelopen drie decennia uitgroeide tot een van de meest invloedrijke games ter wereld. Het overzicht wordt samengesteld door curator en techjournalist Bastiaan Vroegop.

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.