Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duurzaamheid en diversiteit kernwaarden Vierdaagsefeesten Nijmegen

Door ANP
schedule 3 min
Duurzaamheid en diversiteit kernwaarden Vierdaagsefeesten Nijmegen
De Vierdaagsefeesten in Nijmegen willen zo divers en duurzaam mogelijk zijn. Daarom biedt het festival dit jaar op verschillende plekken in de stad duurzame maaltijden aan, waarbij genoteerd staat hoeveel uitstoot het voedsel veroorzaakt heeft voordat het verkocht wordt. Bezoekers kunnen zo zelf kiezen hoe verantwoord ze willen eten. Volgens festivaldirecteur Joris Bouwmeister is er ook meer ruimte gemaakt voor mensen met een beperking en is het lhbtiq+-festijn Roze Woensdag op 19 juli uitgebreid met aparte programma's voor jongeren, senioren en vluchtelingen. Roze Woensdag eindigt met een Pride Walk.

De Vierdaagsefeesten gingenn zaterdagmiddag van start. Ze omlijsten de 105e Vierdaagse, die dinsdag begint. De feesten zijn met zo'n 1,6 miljoen bezoekers uitgegroeid tot het grootste meerdaagse en gratis festival van Europa. In het Nijmeegse centrum staan een kleine 50 podia, waar meer dan duizend artiesten optreden. De organisatie houdt de mensenmassa in de gaten met crowd control, een in Nijmegen ontwikkelde methode die inmiddels op veel meer plaatsen in en buiten Nederland wordt toegepast. Als het ergens te druk is, wordt via lichtkranten aangegeven waar nog wel plek is. Soms worden delen van het centrum tijdelijk afgesloten.

Vanwege de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagse is Nijmegen de deze week slecht bereikbaar voor doorgaand verkeer. Het centrum gaat van zaterdag tot en met vrijdag elke dag vanaf 18.00 uur op slot. Als de Vierdaagselopers eenmaal onderweg zijn, zijn steeds andere doorgaande wegen afgesloten voor de doorkomst van het wandellegioen. Ook op- en afritten van snelwegen zijn af en toe dicht. Er worden omleidingsroutes aangegeven. Wegbeheerders adviseren doorgaand verkeer om Nijmegen te mijden. Er rijden elke dag meer en langere treinen van en naar Nijmegen.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.

26 september '23 ( 8:47)

Kane keert na 10 jaar terug met twee concerten in Ziggo Dome

Kane keert volgend jaar weer terug, tien jaar nadat Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen in 2014 besloten te stoppen met de band. Op 4 en 5 juni 2024 staat de band weer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakten Woesthoff en Van Leeuwen maandag bekend tijdens de première van de Videoland-documentaireserie KANE: A Story Recorded.

25 september '23 ( 8:58)

Sweet Dreams is met acht nominaties grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

25 september '23 ( 8:49)

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Amsterdam

Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

22 september '23 (13:20)

Expositie over The Legend of Zelda in Forum Groningen

Cultureel centrum Forum Groningen komt dit najaar met een grote expositie over de game The Legend of Zelda. De tentoonstelling, die vanaf 4 november te zien is, belicht hoe de Japanse computerserie in de afgelopen drie decennia uitgroeide tot een van de meest invloedrijke games ter wereld. Het overzicht wordt samengesteld door curator en techjournalist Bastiaan Vroegop.

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.

20 september '23 (10:59)

Speciale voorstelling voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Haags Festival de Betovering

In de herfstvakantie kunnen kinderen naar het kinderfestival De Betovering in Den Haag komen. Dat geldt ook voor kinderen die slechtziend, doof, blind of slechthorend zijn. Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (13 oktober) en Meester Kikker (20 oktober), naar het boek van Paul van Loon, een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg, meldt De Betovering.