Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Follydorp’ in Norg viert lustrum met bijzondere wandelroute

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
‘Follydorp’ in Norg viert lustrum met bijzondere wandelroute
Op 30 juli start het dwaasbouw evenement Folly Art Norg voor het vijfde jaar met vijftien functieloze, artistieke folly bouwwerken in een wandelroute van zeven kilometer. Dit meldt Stichting Amonet.

Een folly is een nutteloos bouwwerk of bouwsel, met opzet gek, waaraan overbodige zaken zijn toegevoegd of juist weggelaten. Je zou zeggen bij een folly klopt er iets niet waardoor het geheel iets bizars, grappig of bijzonders krijgt. “Out of the box” denken is een goede raadgever, je fantasie gebruiken, regels aan je laars lappen en over grenzen heen stappen. Een formule die goed toepasbaar is bij het ontwerpen van een folly. Folly Art Norg heeft een twist aan de Folly gegeven en dit gecombineerd met Art, waardoor de grenzen tussen folly en kunst alleen maar meer vervagen en er bijzondere objecten te zien zijn tijdens Folly Art Norg.

Elke vijfhonderd meter is er een moment van verwondering, verrassing of verbazing. Een zacht ‘wow’ uitlokkend of een glimlach veroorzakend, en uitnodigend om met je mede-wandelaars in gesprek te gaan over het nutteloze bouwsel zelf of de plek die het in de natuur van Norg heeft gekregen. 

Speciale route

Folly Art Norg is geschikt voor alle leeftijden, ook kinderen lijken volledig in de ban te raken van deze fantasierijke bouwwerken en kunnen niet wachten tot ze bij de volgende folly aankomen in de route. Voor vier weken lang kan de follyroute rondom Norg bezocht worden in de maand augustus. In de woorden van de organisatie - Stichting Amonet - is het “een cross-over tussen bouwkunst, architectuur, design, vakmanschap, kunst in de openbare ruimte en land art.” Wil je zelf ervaren wat een folly is, dan is langskomen zeer zeker de moeite waard. 

Natuur

Met het organiseren van Folly Art Norg willen de organisatoren ook bereiken dat bezoekers “Genieten van de prachtige natuur rond Norg en ondertussen kennismaken met het begrip folly. We willen dat er steeds meer liefhebbers komen die de bijzondere bouwwerken die folly’s vaak zijn willen omarmen.” 

Entertainment

Om het lustrum te vieren zijn er in de weekenden Meet & Greet momenten met de makers en zullen er intermezzo’s van muziek en poëzie bij diverse folly’s te ontdekken zijn. Op het startpunt is een fototentoonstelling ingericht van alle folly’s van de afgelopen vijf jaar en de maquettes van de follyroute van 2023.

Folly Art Norg is dagelijks te bezoeken van 30 juli t/m 27 augustus. Startpunt: Dorpshuisstraat 1, 9331 AX Norg. Routeboekjes zijn verkrijgbaar bij het start- en infopunt tussen 10.00 – 17.00 uur.

Door: Nationale Recreatiegids

26 juli '24 (13:37)

Laatste namen voor Lowlands bekend

Helaas zullen bezoekers van het festival Lowlands de rockband Queens of the Stone Age moeten missen (die wel wordt vervangen door Justice), maar gelukkig staat het programma nog boordevol met andere wereldberoemde artiesten. Aan de lijst maakt het festival gisteren een eind: de laatste zeventien namen zijn bekendgemaakt. Onder nadere James Blake (die invalt voor The Smile) en Jonna Fraser staan in het lijstje, meldt Lowlands.

26 juli '24 (10:03)

Queens of the Stone Age annuleert optreden Lowlands, Justice vervangt

Queens of the Stone Age moet zijn optreden op Lowlands op doktersadvies annuleren. Frontman Josh Homme is nog niet hersteld van zijn operatie eerder deze maand. Het Franse elektronische duo Justice vervangt de band op 16 augustus, meldt de organisatie.

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.