Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Follydorp’ in Norg viert lustrum met bijzondere wandelroute

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
‘Follydorp’ in Norg viert lustrum met bijzondere wandelroute
Op 30 juli start het dwaasbouw evenement Folly Art Norg voor het vijfde jaar met vijftien functieloze, artistieke folly bouwwerken in een wandelroute van zeven kilometer. Dit meldt Stichting Amonet.

Een folly is een nutteloos bouwwerk of bouwsel, met opzet gek, waaraan overbodige zaken zijn toegevoegd of juist weggelaten. Je zou zeggen bij een folly klopt er iets niet waardoor het geheel iets bizars, grappig of bijzonders krijgt. “Out of the box” denken is een goede raadgever, je fantasie gebruiken, regels aan je laars lappen en over grenzen heen stappen. Een formule die goed toepasbaar is bij het ontwerpen van een folly. Folly Art Norg heeft een twist aan de Folly gegeven en dit gecombineerd met Art, waardoor de grenzen tussen folly en kunst alleen maar meer vervagen en er bijzondere objecten te zien zijn tijdens Folly Art Norg.

Elke vijfhonderd meter is er een moment van verwondering, verrassing of verbazing. Een zacht ‘wow’ uitlokkend of een glimlach veroorzakend, en uitnodigend om met je mede-wandelaars in gesprek te gaan over het nutteloze bouwsel zelf of de plek die het in de natuur van Norg heeft gekregen. 

Speciale route

Folly Art Norg is geschikt voor alle leeftijden, ook kinderen lijken volledig in de ban te raken van deze fantasierijke bouwwerken en kunnen niet wachten tot ze bij de volgende folly aankomen in de route. Voor vier weken lang kan de follyroute rondom Norg bezocht worden in de maand augustus. In de woorden van de organisatie - Stichting Amonet - is het “een cross-over tussen bouwkunst, architectuur, design, vakmanschap, kunst in de openbare ruimte en land art.” Wil je zelf ervaren wat een folly is, dan is langskomen zeer zeker de moeite waard. 

Natuur

Met het organiseren van Folly Art Norg willen de organisatoren ook bereiken dat bezoekers “Genieten van de prachtige natuur rond Norg en ondertussen kennismaken met het begrip folly. We willen dat er steeds meer liefhebbers komen die de bijzondere bouwwerken die folly’s vaak zijn willen omarmen.” 

Entertainment

Om het lustrum te vieren zijn er in de weekenden Meet & Greet momenten met de makers en zullen er intermezzo’s van muziek en poëzie bij diverse folly’s te ontdekken zijn. Op het startpunt is een fototentoonstelling ingericht van alle folly’s van de afgelopen vijf jaar en de maquettes van de follyroute van 2023.

Folly Art Norg is dagelijks te bezoeken van 30 juli t/m 27 augustus. Startpunt: Dorpshuisstraat 1, 9331 AX Norg. Routeboekjes zijn verkrijgbaar bij het start- en infopunt tussen 10.00 – 17.00 uur.

Door: Nationale Recreatiegids

26 september '23 (13:42)

Recreatie Vakbeurs wordt grootser dan ooit: al acht hallen volgeboekt

Het belooft een groots feest te worden. Meer dan 8.500 ondernemers komen op 14 tot en met 16 november naar de Evenementenhal Hardenberg om deel te nemen aan de jaarlijkse vakbeurs voor de recreatiesector, Recreatie Vakbeurs. Dat meldt de organisatie.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.

26 september '23 ( 8:47)

Kane keert na 10 jaar terug met twee concerten in Ziggo Dome

Kane keert volgend jaar weer terug, tien jaar nadat Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen in 2014 besloten te stoppen met de band. Op 4 en 5 juni 2024 staat de band weer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakten Woesthoff en Van Leeuwen maandag bekend tijdens de première van de Videoland-documentaireserie KANE: A Story Recorded.

25 september '23 ( 8:58)

Sweet Dreams is met acht nominaties grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

25 september '23 ( 8:49)

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Amsterdam

Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

22 september '23 (13:20)

Expositie over The Legend of Zelda in Forum Groningen

Cultureel centrum Forum Groningen komt dit najaar met een grote expositie over de game The Legend of Zelda. De tentoonstelling, die vanaf 4 november te zien is, belicht hoe de Japanse computerserie in de afgelopen drie decennia uitgroeide tot een van de meest invloedrijke games ter wereld. Het overzicht wordt samengesteld door curator en techjournalist Bastiaan Vroegop.

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.