Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Follydorp’ in Norg viert lustrum met bijzondere wandelroute

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
‘Follydorp’ in Norg viert lustrum met bijzondere wandelroute
Op 30 juli start het dwaasbouw evenement Folly Art Norg voor het vijfde jaar met vijftien functieloze, artistieke folly bouwwerken in een wandelroute van zeven kilometer. Dit meldt Stichting Amonet.

Een folly is een nutteloos bouwwerk of bouwsel, met opzet gek, waaraan overbodige zaken zijn toegevoegd of juist weggelaten. Je zou zeggen bij een folly klopt er iets niet waardoor het geheel iets bizars, grappig of bijzonders krijgt. “Out of the box” denken is een goede raadgever, je fantasie gebruiken, regels aan je laars lappen en over grenzen heen stappen. Een formule die goed toepasbaar is bij het ontwerpen van een folly. Folly Art Norg heeft een twist aan de Folly gegeven en dit gecombineerd met Art, waardoor de grenzen tussen folly en kunst alleen maar meer vervagen en er bijzondere objecten te zien zijn tijdens Folly Art Norg.

Elke vijfhonderd meter is er een moment van verwondering, verrassing of verbazing. Een zacht ‘wow’ uitlokkend of een glimlach veroorzakend, en uitnodigend om met je mede-wandelaars in gesprek te gaan over het nutteloze bouwsel zelf of de plek die het in de natuur van Norg heeft gekregen. 

Speciale route

Folly Art Norg is geschikt voor alle leeftijden, ook kinderen lijken volledig in de ban te raken van deze fantasierijke bouwwerken en kunnen niet wachten tot ze bij de volgende folly aankomen in de route. Voor vier weken lang kan de follyroute rondom Norg bezocht worden in de maand augustus. In de woorden van de organisatie - Stichting Amonet - is het “een cross-over tussen bouwkunst, architectuur, design, vakmanschap, kunst in de openbare ruimte en land art.” Wil je zelf ervaren wat een folly is, dan is langskomen zeer zeker de moeite waard. 

Natuur

Met het organiseren van Folly Art Norg willen de organisatoren ook bereiken dat bezoekers “Genieten van de prachtige natuur rond Norg en ondertussen kennismaken met het begrip folly. We willen dat er steeds meer liefhebbers komen die de bijzondere bouwwerken die folly’s vaak zijn willen omarmen.” 

Entertainment

Om het lustrum te vieren zijn er in de weekenden Meet & Greet momenten met de makers en zullen er intermezzo’s van muziek en poëzie bij diverse folly’s te ontdekken zijn. Op het startpunt is een fototentoonstelling ingericht van alle folly’s van de afgelopen vijf jaar en de maquettes van de follyroute van 2023.

Folly Art Norg is dagelijks te bezoeken van 30 juli t/m 27 augustus. Startpunt: Dorpshuisstraat 1, 9331 AX Norg. Routeboekjes zijn verkrijgbaar bij het start- en infopunt tussen 10.00 – 17.00 uur.

Door: Nationale Recreatiegids

27 mei '24 (13:18)

Tweede show Nicki Minaj in Ziggo Dome vooralsnog ongewijzigd

De arrestatie van Nicki Minaj afgelopen weekend op luchthaven Schiphol lijkt geen gevolgen te hebben voor de rest van haar tour. Ook het optreden van de rapper aanstaande zondag in de Ziggo Dome gaat vooralsnog gewoon door. Een woordvoerder van concertorganisator MOJO laat aan het ANP weten dat "niks erop wijst" dat het tweede optreden van de zangeres in ons land geen doorgang kan vinden.

27 mei '24 (11:21)

London Grammar staat dit najaar in Ziggo Dome

De Britse band London Grammar komt op zondag 3 november naar Nederland voor een concert in de Ziggo Dome. Concertorganisator MOJO laat weten dat de kaarten voor het concert op vrijdag 31 mei in de verkoop gaan via Ticketmaster.

27 mei '24 (10:18)

Van Gogh Village Museum wint publieksprijs Beste gebouw van Nederland

Architectenbureau Diederendirrix heeft met het Van Gogh Village Museum de publieksprijs gewonnen voor ‘Beste gebouw van Nederland’ van de BNA Architectenprijs. De jury looft het eigentijdse ontwerp van het gebouw dat tegelijkertijd trouw is aan de unieke historie en omgeving. De Van Gogh Sites Foundation en het Van Gogh Village Museum zijn als opdrachtgever en gebruiker enorm vereerd met de prijs en beschouwen deze als een terechte architectonische hommage aan één van ’s werelds grootste kunstenaars. 

24 mei '24 (13:45)

Last minute toevoeging aan line-up Pinkpop: Joost

Joost Klein gaat een show geven op het festival Pinkpop in Landgraaf. In februari was de volledige line-up al bekend, maar de organisatie heeft vandaag de Songfestival-deelnemer toegevoegd aan de artiestenlijst, meldt Nu.nl.

24 mei '24 (12:25)

Ben Howard viert jubileum album met shows in Nederland

De Britse zanger Ben Howard komt naar Nederland. Op 6 november staat de zanger in AFAS Live in Amsterdam en op 10 november in 013 in Tilburg. Met de concerten viert hij het jubileum van zijn album I Forget Where We Where, dat in 2014 uitkwam.

24 mei '24 ( 9:01)

Fans Nicki Minaj niet blij: concert in Ziggo Dome start tweeënhalf uur later

Nicki Minaj heeft haar Nederlandse fans donderdag lang laten wachten. Haar concert in de Ziggo Dome begon pas rond 22.45 uur, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van de show. Op sociale media klagen verschillende bezoekers over de lange wachttijd.

24 mei '24 ( 8:40)

Mannen van De Toppers hebben zin in nieuwe concertreeks: 'We kunnen niet wachten'

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit staan vanaf vrijdag drie dagen op rij op de bühne met Toppers in Concert. Na een jaar waarin de concertreeks niet doorging omdat er geen geschikte locatie was gevonden, stappen de mannen dit jaar de Johan Cruijff ArenA weer binnen. Het viertal kijkt het meest uit naar het allereerste begin van de show, vertellen ze in gesprek met het ANP.

23 mei '24 (10:18)

Twee concerten in Ziggo Dome voor Suzan & Freek in 2025

Suzan & Freek geven op zaterdag 24 mei en zondag 25 mei volgend jaar een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt het muzikale duo donderdag bekend. De kaartverkoop voor de shows start zaterdag.

23 mei '24 (10:03)

Nieuwe show Soundos dit najaar in theaters

Soundos El Ahmadi gaat dit najaar weer het theater in. Haar nieuwe voorstelling Witte Ruis speelt ze in september voor het eerst in Theater Diligentia in Den Haag.

23 mei '24 ( 8:45)

Opbouw Pinkpop is begonnen: 'Eerste paaltje is geslagen'

De opbouw van Pinkpop is begonnen. De organisatie van het festival in Landgraaf deelt op sociale media dat het "eerste paaltje" erin zit.