Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Groningen wil geluidsoverlast uitspreiden over de gehele stad

Door Marian van Reesch
schedule 4 min
Groningen wil geluidsoverlast uitspreiden over de gehele stad
Groningen is op zoek naar een nieuwe locatie voor evenementen. De komende twee jaar gaat de gemeenten kijken of de Stadshavens, Meerstad, Driebond, Kardinge en/of het straks nieuwe Zuiderplantsoen mogelijkheden zijn. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Het bestuur van Groningen is er achter gekomen dat het maximum van twaalf evenementen in het Stadspark, twaalf geluidsdagen op het Suikerterrein van Paradigm, en de Martiniplaza een grote impact heeft op de leefbaarheid van westelijke bewoners. Terwijl de laatste locatie alleen indoor evenementen huist, projecteert het nog veel geluid richting de omgeving.

Bruisende evenementen

“Groningen is een bruisende en levendige stad, met in totaal vijfhonderd grotere en kleinere evenementen, en Groningen wil dat blijven”, zegt wethouder Manouska Molema. Wel is zij van mening dat geluidsoverlast aangepakt moet worden, vooral voor de bewoners van Laanhuizen en Vinkhuizen.

Bewoners in het westelijke gedeelte van de stad zijn niet gelijk van het lawaai af. Paradigm heeft namelijk nog een contract lopen tot 2030 voor het Suikerterrein, dus de nieuwe locatie moet een blijvend alternatief zijn. “En grote evenementen op de Drafbaan zullen blijven,” zegt Molema. “Die is niet voor niks daartoe door de gemeente verworven en geschikt gemaakt.”

Spreiding

Na de zoektocht van twee jaar moeten de geselecteerde locaties nog worden ingericht op toekomstige evenementen. Ook moeten deze voldoen aan ecologische en milieutechnische normen, zoals stikstofneerslag.

Daarnaast wil de gemeente de evenementen niet alleen over verschillende locaties verspreiden, maar ook over het gehele jaar. Op het moment vinden de twaalf feesten in Stadspark en twaalf feesten op het Suikerterrein zich plaatst tijdens de zomer. Naast de zoektocht, kijkt de gemeente naar de mogelijkheid voor akoestische concerten bij het Paterswoldsemeer en het Woldmeer.

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch

29 september '23 (10:19)

Famke Janssen zet weer voet op Nederlandse bodem voor Heroes Dutch Comic Con

De van origine Nederlandse actrice Famke Janssen komt in november weer het land. De actrice is op 18 en 19 november namelijk te gast bij popcultuur evenement Heroes Dutch Comic Con. Eerder werd al bekend dat ook de Amerikaanse acteur Elijah Wood van de partij is in Utrecht.

29 september '23 ( 8:51)

Organisator Haarlem Vinyl Festival is trots op diversiteit programma

Richard Zijlma is als organisator van het Haarlem Vinyl Festival trots op het diverse programma dat vanaf vrijdag tot zondag in Haarlem geboden wordt. Dit vertelt de directeur voorafgaand aan de eerste editie aan het ANP.

29 september '23 ( 8:42)

Khalid & Sophie vanaf Gouden Kalveren Gala in Utrecht

De talkshow Khalid & Sophie wordt vrijdagavond op het Gouden Kalveren Gala in Utrecht gemaakt. In de uitzending wordt onder meer het Gouden Kalf voor de beste hoofdrol in een dramaserie bekendgemaakt.

28 september '23 (16:21)

Oktoberfest Nijmegen staat opnieuw in de steigers

Volgende week begint de maand oktober alweer, waarmee ook het jaarlijkse Oktoberfest terugkeert in Nijmegen. 7 oktober zullen bezoekers van het Foute Oktoberfest weer feesten in het Goffertpark. Dit meldt West-Maas en Waal Nieuws.

27 september '23 (14:29)

Geen sinterklaasintocht in Staphorst dit jaar

Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft besloten dat er dit jaar geen sinterklaasintocht komt. Vanwege de rellen vorig jaar is de intocht in Staphorst aangemerkt als hoogrisico-evenement, waarbij onder andere de politie en de veiligheidsregio moeten adviseren over de aanvraag en de organisatie. Hierdoor is er te weinig tijd om een veilige intocht te organiseren, meldt de gemeente.

27 september '23 ( 9:34)

Nieuwe datum voor geannuleerde fietsrace Redbull Stalen Ros

De Red Bull Stalen Ros, die afgelopen weekend was uitgesteld vanwege het weer, heeft een nieuwe datum. De fietsrace op het water in de Prinsessegracht in Den Haag vindt nu plaats op zaterdag 30 september, dat heeft de organisatie woensdag laten weten. Presentatrice Iris Enthoven en YouTuber Sophie Milzink nemen plaats in de jury. Goldband-zanger Karel Gerlach en rapper Qucee, die eerder in de jury plaats zouden nemen, zijn er op de nieuwe datum niet bij.

27 september '23 ( 9:23)

Kane voegt nog een extra concert toe aan reeks optredens in Ziggo Dome

Kane geeft op vrijdag 7 juni volgend jaar nog een derde concert in Ziggo Dome. Concertorganisator MOJO meldt dinsdag dat er "vanwege de grote vraag naar kaarten" in de voorverkoop voor de twee eerder aangekondigde shows op 4 en 5 juni, een derde concert is toegevoegd. De normale verkoop voor de drie concerten gaat vrijdag om 10.00 uur van start.

27 september '23 ( 8:52)

Kinderen vanaf vandaag op pad met kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

26 september '23 (13:42)

Recreatie Vakbeurs wordt grootser dan ooit: al acht hallen volgeboekt

Het belooft een groots feest te worden. Meer dan 8.500 ondernemers komen op 14 tot en met 16 november naar de Evenementenhal Hardenberg om deel te nemen aan de jaarlijkse vakbeurs voor de recreatiesector, Recreatie Vakbeurs. Dat meldt de organisatie.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.