Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Groningen wil geluidsoverlast uitspreiden over de gehele stad

Door Marian van Reesch
schedule 4 min
location_on [xx]km
Groningen wil geluidsoverlast uitspreiden over de gehele stad
Groningen is op zoek naar een nieuwe locatie voor evenementen. De komende twee jaar gaat de gemeenten kijken of de Stadshavens, Meerstad, Driebond, Kardinge en/of het straks nieuwe Zuiderplantsoen mogelijkheden zijn. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Het bestuur van Groningen is er achter gekomen dat het maximum van twaalf evenementen in het Stadspark, twaalf geluidsdagen op het Suikerterrein van Paradigm, en de Martiniplaza een grote impact heeft op de leefbaarheid van westelijke bewoners. Terwijl de laatste locatie alleen indoor evenementen huist, projecteert het nog veel geluid richting de omgeving.

Bruisende evenementen

“Groningen is een bruisende en levendige stad, met in totaal vijfhonderd grotere en kleinere evenementen, en Groningen wil dat blijven”, zegt wethouder Manouska Molema. Wel is zij van mening dat geluidsoverlast aangepakt moet worden, vooral voor de bewoners van Laanhuizen en Vinkhuizen.

Bewoners in het westelijke gedeelte van de stad zijn niet gelijk van het lawaai af. Paradigm heeft namelijk nog een contract lopen tot 2030 voor het Suikerterrein, dus de nieuwe locatie moet een blijvend alternatief zijn. “En grote evenementen op de Drafbaan zullen blijven,” zegt Molema. “Die is niet voor niks daartoe door de gemeente verworven en geschikt gemaakt.”

Spreiding

Na de zoektocht van twee jaar moeten de geselecteerde locaties nog worden ingericht op toekomstige evenementen. Ook moeten deze voldoen aan ecologische en milieutechnische normen, zoals stikstofneerslag.

Daarnaast wil de gemeente de evenementen niet alleen over verschillende locaties verspreiden, maar ook over het gehele jaar. Op het moment vinden de twaalf feesten in Stadspark en twaalf feesten op het Suikerterrein zich plaatst tijdens de zomer. Naast de zoektocht, kijkt de gemeente naar de mogelijkheid voor akoestische concerten bij het Paterswoldsemeer en het Woldmeer.

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch

17 mei '24 (10:29)

Den Haag wil vervanger voor Tong Tong Fair

De gemeente Den Haag is vastberaden om een alternatief Indisch festival op touw te zetten. Daarbij is de gemeente bereidt om tot ‘het uiterste’ te gaan. De gemeente blijft daarentegen op de achtergrond: de gemeente wil partijen bij elkaar brengen maar niet zelf een festival organiseren, meldt Omroep West. 

17 mei '24 (10:22)

Extra concert van Ladies of Soul in Ziggo Dome

De formatie Ladies of Soul staat volgend jaar niet een, maar twee keer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam. De vraag naar kaarten is volgens de organisatie dusdanig groot dat er na het optreden op 4 april een extra concert is toegevoegd op 5 april.

17 mei '24 ( 9:36)

The Script treedt dit jaar twee keer op in Nederland

The Script komt eind dit jaar voor twee concerten naar Nederland. De Ierse band staat op 6 december in Rotterdam Ahoy en treedt een dag later op in de Amsterdamse Ziggo Dome, maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

16 mei '24 (12:33)

Hier vindt de landelijke intocht van Sinterklaas plaats

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Vijfheerenlanden. Dat maakte omroep NTR donderdag bekend. Op zaterdag 16 november zet Sinterklaas voet aan wal in Vianen, in de gemeente Vijfheerenlanden. De NTR doet vanaf 12.00 uur verslag op NPO 3.

16 mei '24 ( 9:19)

Gastoptreden van Dries Roelvink bij De Toppers

Dries Roelvink verzorgt gastoptredens tijdens de drie concerten die De Toppers op 24, 25 en 26 mei in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam geven. Voor de 65-jarige zanger is dat "een langgekoesterde wens" die nu in vervulling gaat, zei Roelvink in Shownieuws.

16 mei '24 ( 8:20)

Rammstein moet aan geluidsregels voldoen in Nijmegen

Rammstein moet zich bij de twee concerten in het Goffertpark in Nijmegen op 18 en 19 juni aan de geluidsregels houden. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten aan het ANP. De twee optredens maken deel uit van een Europese tour van de Duitse band.

16 mei '24 ( 8:15)

Organisatie Freshtival: optreden Joost Klein gaat naar verwachting door

Het optreden van Joost Klein bij het Freshtival Weekend in Enschede komende zondag gaat naar verwachting door. Dat laat een woordvoerder van het festival woensdag weten aan het ANP. Dit wordt het eerste optreden van de artiest sinds zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival, waarbij hij werd gediskwalificeerd.

15 mei '24 (12:02)

Dutch Comic Con voegt Harry Potter-ster toe aan line-up

Stanislav Yanevski is de nieuwste gast die is aangekondigd voor Heroes Dutch Comic Con. De Bulgaarse acteur, bekend van zijn rol als Viktor Krum in Harry Potter and the Goblet of Fire, komt op zaterdag 22 en zondag 23 juni naar de Jaarbeurs Utrecht.

14 mei '24 (14:41)

Chef'Special geeft dag na eerste concert in AFAS Live een tweede

Chef'Special geeft dit najaar een extra concert in AFAS Live in Amsterdam. De band speelt naast donderdag 10 oktober ook nog een show op vrijdag 11 oktober. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

14 mei '24 ( 9:04)

Travis Scott geeft volgende maand extra show in GelreDome

Travis Scott geeft volgende maand een extra optreden in Nederland. De Amerikaanse artiest zou al op vrijdag 28 juni in Arnhem optreden, maar doet dat op zondag 30 juni nog eens in GelreDome.