Teylers Museum brengt zaal terug in oude stijl

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - De Tweede Schilderijenzaal van het Teylers Museum is teruggebracht in zijn oude staat. De zaal in het Haarlemse museum heeft zijn oorspronkelijke, negentiende-eeuwse inrichting teruggekregen.

Het witte behang van de muren is vervangen door een terracottakleurige, wollen wandbespanning. De bank in het midden van de zaal uit 1894 is opnieuw bekleed in zijn oorspronkelijke goudgele kleur en de houten vloer is bedekt met kokosvloerbedekking.

"Mensen vinden gekleurde muren juist heel prettig", vertelt een woordvoerder van het museum dinsdag. "De zaal ademt nu een oude, authentieke sfeer. Het is alsof je in een tijdmachine stapt."

De ruim drie maanden durende restauratie en het daaraan voorafgaande onderzoek waren een intensief proces, meldt de zegsvrouw. De kosten van de restauratie wil de zegsvrouw niet prijsgeven, maar het project was 'zeer kostbaar'.

De gerestaureerde Tweede Schilderijenzaal was al even open voor publiek. Nu zijn echter alle details afgewerkt en is de zaal weer in oorspronkelijke staat.

De Eerste Schilderijenzaal is het volgende restauratieproject van het Teylers Museum. Vanaf september wordt ook deze zaal teruggebracht in de originele staat. Het museum hoopt de restauratie in het voorjaar te voltooien.