Reizen naar Egyptische plaats Luxor geschrapt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum) - Reisorganisaties laten vakanties naar de Egyptische plaats Luxor voorlopig niet doorgaan. Vanwege de onrust rond de afzetting van president Mohammed Morsi en het aangepaste reisadvies van Buitenlandse Zaken gaat een aantal Nijlcruises vanuit Luxor niet door, melden woordvoerders van Tui Nederland en Thomas Cook donderdag. Reizen naar de Rode Zee gaan vooralsnog wel door.

Thomas Cook besloot woensdagavond een Nijlcruise vanuit Luxor niet door te laten gaan. Zo'n honderd mensen hadden deze reis geboekt, meldt een woordvoerder. Enkele tientallen mensen die momenteel nog in Luxor op vakantie zijn, worden deze dagen teruggevlogen, maar dat is volgens planning.

Ook Tui Nederland laat geen vakantiegangers naar Luxor vertrekken. Zo'n 75 mensen zouden naar de plaats vertrekken, maar de situatie is er volgens de reisorganisatie niet veilig genoeg. Geen van beide organisaties vliegt naar Caïro. Dagtrips naar Caïro werden al eerder geschrapt vanwege onrust in de hoofdstad, aldus de zegsvrouw van Tui.

Het merendeel van de Nederlandse toeristen in Egypte zit momenteel echter aan de Rode Zeekust, laten beide organisaties weten. "Daarvoor zijn woensdag ook weer nieuwe reizen geboekt. Vooralsnog gaan die gewoon door", aldus de zegsvrouw van Thomas Cook. De reisorganisaties zeggen de situatie nauwlettend in de gaten te houden en nemen op basis daarvan beslissingen.

Het reisadvies voor Egypte is woensdag aangepast. Alle niet-essentiële reizen naar Egypte worden ontraden, met uitzondering van de vakantiebestemmingen aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba. In Egypte wonen vermoedelijk zo'n 1500 Nederlanders. Dat is het deel dat bij de ambassade in Caïro staat geregistreerd.