Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vierdaagse heeft ambitie om duurzaamste evenement van het land te zijn

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Vierdaagse heeft ambitie om duurzaamste evenement van het land te zijn
De Vierdaagse en de bijbehorende Vierdaagsefeesten willen het duurzaamste evenement van Nederland worden. Vorig jaar is al 58 procent van het gebruikte materiaal gerecycled. Dat moet in 2024 75 procent zijn, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen donderdag.

De landelijke overheid schrijft die 75 procent in 2024 voor, maar veel festivals en evenementen klagen dat zij dat niet gaan redden. Bruls denkt dat het de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten wel lukt. De Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld en de Vierdaagsefeesten is het grootste meerdaagse festival van Europa.

"Als het hier al lukt moet het alle kleinere evenementen toch zeker lukken", aldus Bruls. Gemeente en de Stichting Vierdaagsefeesten gaan bezoekers nog dringender vragen zelf ook duurzaam met afval om te gaan. Daarnaast wordt alleen nog maar circulair materiaal gebruikt. Op veel plaatsen worden duurzame maaltijden verkocht.

Solidariteit ondernemers

Bruls wees er donderdag op dat de gratis toegankelijke Vierdaagsefeesten alleen maar kunnen blijven bestaan als ondernemers in de Nijmeegse binnenstad solidair zijn met elkaar. "Het kan niet zo zijn dat horecaondernemers veel investeren om een gigantisch feest mogelijk te maken en dat anderen daarvan profiteren zonder iets bij te dragen." Hij doelde op supermarkten, die grote hoeveelheden alcohol verkopen die bezoekers op straat opdrinken en dus niet op een terras bestellen.

De Vierdaagsefeesten trekken jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen bezoekers en gaan zaterdag 15 juli van start. De Vierdaagse begint op 18 juli met deelnemers uit 77 verschillende landen. Er loopt onder meer een detachement militairen uit Roemenië mee.

17 mei '24 (10:29)

Den Haag wil vervanger voor Tong Tong Fair

De gemeente Den Haag is vastberaden om een alternatief Indisch festival op touw te zetten. Daarbij is de gemeente bereidt om tot ‘het uiterste’ te gaan. De gemeente blijft daarentegen op de achtergrond: de gemeente wil partijen bij elkaar brengen maar niet zelf een festival organiseren, meldt Omroep West. 

17 mei '24 (10:22)

Extra concert van Ladies of Soul in Ziggo Dome

De formatie Ladies of Soul staat volgend jaar niet een, maar twee keer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam. De vraag naar kaarten is volgens de organisatie dusdanig groot dat er na het optreden op 4 april een extra concert is toegevoegd op 5 april.

17 mei '24 ( 9:36)

The Script treedt dit jaar twee keer op in Nederland

The Script komt eind dit jaar voor twee concerten naar Nederland. De Ierse band staat op 6 december in Rotterdam Ahoy en treedt een dag later op in de Amsterdamse Ziggo Dome, maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

16 mei '24 (12:33)

Hier vindt de landelijke intocht van Sinterklaas plaats

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Vijfheerenlanden. Dat maakte omroep NTR donderdag bekend. Op zaterdag 16 november zet Sinterklaas voet aan wal in Vianen, in de gemeente Vijfheerenlanden. De NTR doet vanaf 12.00 uur verslag op NPO 3.

16 mei '24 ( 9:19)

Gastoptreden van Dries Roelvink bij De Toppers

Dries Roelvink verzorgt gastoptredens tijdens de drie concerten die De Toppers op 24, 25 en 26 mei in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam geven. Voor de 65-jarige zanger is dat "een langgekoesterde wens" die nu in vervulling gaat, zei Roelvink in Shownieuws.

16 mei '24 ( 8:20)

Rammstein moet aan geluidsregels voldoen in Nijmegen

Rammstein moet zich bij de twee concerten in het Goffertpark in Nijmegen op 18 en 19 juni aan de geluidsregels houden. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten aan het ANP. De twee optredens maken deel uit van een Europese tour van de Duitse band.

16 mei '24 ( 8:15)

Organisatie Freshtival: optreden Joost Klein gaat naar verwachting door

Het optreden van Joost Klein bij het Freshtival Weekend in Enschede komende zondag gaat naar verwachting door. Dat laat een woordvoerder van het festival woensdag weten aan het ANP. Dit wordt het eerste optreden van de artiest sinds zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival, waarbij hij werd gediskwalificeerd.

15 mei '24 (12:02)

Dutch Comic Con voegt Harry Potter-ster toe aan line-up

Stanislav Yanevski is de nieuwste gast die is aangekondigd voor Heroes Dutch Comic Con. De Bulgaarse acteur, bekend van zijn rol als Viktor Krum in Harry Potter and the Goblet of Fire, komt op zaterdag 22 en zondag 23 juni naar de Jaarbeurs Utrecht.

14 mei '24 (14:41)

Chef'Special geeft dag na eerste concert in AFAS Live een tweede

Chef'Special geeft dit najaar een extra concert in AFAS Live in Amsterdam. De band speelt naast donderdag 10 oktober ook nog een show op vrijdag 11 oktober. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

14 mei '24 ( 9:04)

Travis Scott geeft volgende maand extra show in GelreDome

Travis Scott geeft volgende maand een extra optreden in Nederland. De Amerikaanse artiest zou al op vrijdag 28 juni in Arnhem optreden, maar doet dat op zondag 30 juni nog eens in GelreDome.