Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vierdaagse heeft ambitie om duurzaamste evenement van het land te zijn

Door ANP
schedule 3 min
Vierdaagse heeft ambitie om duurzaamste evenement van het land te zijn
De Vierdaagse en de bijbehorende Vierdaagsefeesten willen het duurzaamste evenement van Nederland worden. Vorig jaar is al 58 procent van het gebruikte materiaal gerecycled. Dat moet in 2024 75 procent zijn, zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen donderdag.

De landelijke overheid schrijft die 75 procent in 2024 voor, maar veel festivals en evenementen klagen dat zij dat niet gaan redden. Bruls denkt dat het de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten wel lukt. De Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld en de Vierdaagsefeesten is het grootste meerdaagse festival van Europa.

"Als het hier al lukt moet het alle kleinere evenementen toch zeker lukken", aldus Bruls. Gemeente en de Stichting Vierdaagsefeesten gaan bezoekers nog dringender vragen zelf ook duurzaam met afval om te gaan. Daarnaast wordt alleen nog maar circulair materiaal gebruikt. Op veel plaatsen worden duurzame maaltijden verkocht.

Solidariteit ondernemers

Bruls wees er donderdag op dat de gratis toegankelijke Vierdaagsefeesten alleen maar kunnen blijven bestaan als ondernemers in de Nijmeegse binnenstad solidair zijn met elkaar. "Het kan niet zo zijn dat horecaondernemers veel investeren om een gigantisch feest mogelijk te maken en dat anderen daarvan profiteren zonder iets bij te dragen." Hij doelde op supermarkten, die grote hoeveelheden alcohol verkopen die bezoekers op straat opdrinken en dus niet op een terras bestellen.

De Vierdaagsefeesten trekken jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen bezoekers en gaan zaterdag 15 juli van start. De Vierdaagse begint op 18 juli met deelnemers uit 77 verschillende landen. Er loopt onder meer een detachement militairen uit Roemenië mee.

29 september '23 (10:19)

Famke Janssen zet weer voet op Nederlandse bodem voor Heroes Dutch Comic Con

De van origine Nederlandse actrice Famke Janssen komt in november weer het land. De actrice is op 18 en 19 november namelijk te gast bij popcultuur evenement Heroes Dutch Comic Con. Eerder werd al bekend dat ook de Amerikaanse acteur Elijah Wood van de partij is in Utrecht.

29 september '23 ( 8:51)

Organisator Haarlem Vinyl Festival is trots op diversiteit programma

Richard Zijlma is als organisator van het Haarlem Vinyl Festival trots op het diverse programma dat vanaf vrijdag tot zondag in Haarlem geboden wordt. Dit vertelt de directeur voorafgaand aan de eerste editie aan het ANP.

29 september '23 ( 8:42)

Khalid & Sophie vanaf Gouden Kalveren Gala in Utrecht

De talkshow Khalid & Sophie wordt vrijdagavond op het Gouden Kalveren Gala in Utrecht gemaakt. In de uitzending wordt onder meer het Gouden Kalf voor de beste hoofdrol in een dramaserie bekendgemaakt.

28 september '23 (16:21)

Oktoberfest Nijmegen staat opnieuw in de steigers

Volgende week begint de maand oktober alweer, waarmee ook het jaarlijkse Oktoberfest terugkeert in Nijmegen. 7 oktober zullen bezoekers van het Foute Oktoberfest weer feesten in het Goffertpark. Dit meldt West-Maas en Waal Nieuws.

27 september '23 (14:29)

Geen sinterklaasintocht in Staphorst dit jaar

Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft besloten dat er dit jaar geen sinterklaasintocht komt. Vanwege de rellen vorig jaar is de intocht in Staphorst aangemerkt als hoogrisico-evenement, waarbij onder andere de politie en de veiligheidsregio moeten adviseren over de aanvraag en de organisatie. Hierdoor is er te weinig tijd om een veilige intocht te organiseren, meldt de gemeente.

27 september '23 ( 9:34)

Nieuwe datum voor geannuleerde fietsrace Redbull Stalen Ros

De Red Bull Stalen Ros, die afgelopen weekend was uitgesteld vanwege het weer, heeft een nieuwe datum. De fietsrace op het water in de Prinsessegracht in Den Haag vindt nu plaats op zaterdag 30 september, dat heeft de organisatie woensdag laten weten. Presentatrice Iris Enthoven en YouTuber Sophie Milzink nemen plaats in de jury. Goldband-zanger Karel Gerlach en rapper Qucee, die eerder in de jury plaats zouden nemen, zijn er op de nieuwe datum niet bij.

27 september '23 ( 9:23)

Kane voegt nog een extra concert toe aan reeks optredens in Ziggo Dome

Kane geeft op vrijdag 7 juni volgend jaar nog een derde concert in Ziggo Dome. Concertorganisator MOJO meldt dinsdag dat er "vanwege de grote vraag naar kaarten" in de voorverkoop voor de twee eerder aangekondigde shows op 4 en 5 juni, een derde concert is toegevoegd. De normale verkoop voor de drie concerten gaat vrijdag om 10.00 uur van start.

27 september '23 ( 8:52)

Kinderen vanaf vandaag op pad met kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

26 september '23 (13:42)

Recreatie Vakbeurs wordt grootser dan ooit: al acht hallen volgeboekt

Het belooft een groots feest te worden. Meer dan 8.500 ondernemers komen op 14 tot en met 16 november naar de Evenementenhal Hardenberg om deel te nemen aan de jaarlijkse vakbeurs voor de recreatiesector, Recreatie Vakbeurs. Dat meldt de organisatie.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.