Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurbeschermers naar rechter om concert Rammstein

Door ANP
schedule 3 min
Natuurbeschermers naar rechter om concert Rammstein / Foto: "Rammstein - Concert à Bercy" door Maya-Anaïs Y.
Stichting Natuurbeschermingswacht uit Meppel daagt zowel de gemeente als de provincie Groningen voor de rechter vanwege de aanstaande concerten van de Duitse band Rammstein in de stad Groningen. De natuurclub stelt dat de verleende vergunningen niet in orde zijn en wil nu dat een rechter daar in een voorlopige voorziening naar kijkt.

In aanloop naar de concerten op 6 en 7 juli in het Stadspark in Groningen verleende de gemeente Groningen een evenementenvergunning met daarbovenop een eenmalige vergunning om meer lawaai te mogen maken dan toegestaan. Rammstein mag daardoor 103 decibel produceren in plaats van 100 decibel. Volgens secretaris Geert Starre van de Natuurbeschermingswacht is aangetoond dat het volume in werkelijkheid nog veel harder zal zijn. Dat leidt niet alleen tot gehoorschade bij mensen, stelt Starre, maar kan ook de natuur beschadigen. "Dat willen wij voorkomen", zegt Starre tegen het ANP. Rondom het Stadspark zouden zo'n 52 soorten vogels leven, waarvan er veel nog broeden, zegt Starre.

Natuurbeschermingswacht meent dat de door de gemeente en provincie verleende vergunningen niet op de juiste manier verleend zijn. Zo zou het onder meer ontbreken aan een natuurtoets, die gedaan moet worden wanneer een vergunning verleend wordt. Ook is er een vergunning afgegeven voor het afsteken van vuurwerk, een vast onderdeel van een Rammstein-show, dat volgens Starre weer tot extra schade zal leiden. "Er ontbreekt een toets die alle gevolgen beziet, voor mens en natuur."

Wanneer de bestuursrechter zich over de kwestie zal buigen is nog niet bekend. De rechtbank Noord-Nederland was maandag niet bereikbaar.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.

20 september '23 (10:59)

Speciale voorstelling voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Haags Festival de Betovering

In de herfstvakantie kunnen kinderen naar het kinderfestival De Betovering in Den Haag komen. Dat geldt ook voor kinderen die slechtziend, doof, blind of slechthorend zijn. Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (13 oktober) en Meester Kikker (20 oktober), naar het boek van Paul van Loon, een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg, meldt De Betovering.

20 september '23 ( 8:58)

Kim van Kooten en Robert de Hoog genomineerd voor Televizier-Ring

Acteurs Kim van Kooten, Robert de Hoog en Bertrie Wierenga zijn dit jaar genomineerd voor de Televizer-Ring Acteur. Dat heeft de organisatie achter de televisieprijzen dinsdag bekendgemaakt. De Televizier-Ring Acteur is een van de zeven prijzen die op 12 oktober tijdens een groot gala worden uitgereikt.

20 september '23 ( 8:52)

DeWolff winnaar van Gouden Notekraker 2023

De Limburgse band DeWolff is dit jaar de winnaar van de Gouden Notekraker, de prijs voor de artiest of band met de bijzonderste en invloedrijkste muzikale liveprestaties van het afgelopen seizoen. Zangeres Bente ontvangt de Zilveren Notekraker, de prijs voor de belangrijkste nieuwkomer van het afgelopen jaar. De prijzen werden dinsdagavond uitgereikt in de Melkweg in Amsterdam.

20 september '23 ( 8:46)

Nederlandse scenarist in finale van Hollywood scriptwedstrijd

De Nederlandse regisseur en scenarist Leon Golterman staat in de finale van de 20e Page International Screenwriting Awards, een jaarlijks scenariowedstrijd in Hollywood.

19 september '23 (11:53)

UB40 featuring Ali Campbell komt in april naar Ziggo Dome

UB40 featuring Ali Campbell geeft op dinsdag 2 april 2024 een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome, dat in het teken staat van The Hits Tour. Dit maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend.

19 september '23 (11:43)

Onverminderd grote vraag naar kaarten Dutch Grand Prix

De belangstelling voor de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort blijft onverminderd groot. Ook voor de edities van de Dutch Grand Prix in 2024 en 2025 is de vraag naar kaarten vele malen groter dan het aanbod, meldt de organisatie.

19 september '23 (10:33)

Karel Gerlach en Qucee in jury van fietsrace op water in Den Haag

Goldband-zanger Karel Gerlach, rapper Qucee, YouTuber Sophie Milzink en mountainbiker Fabio Wibmer nemen plaats in de jury van Red Bull Stalen Ros, een fietsrace op het water in de Prinsessegracht in Den Haag. De race, die zaterdag plaatsvindt, wordt op 8 oktober uitgezonden op SBS6. Jan Versteegh en Giel de Winter presenteren het evenement.

19 september '23 ( 9:07)

Acda en De Munnik komen weer met nieuwe muziek

Thomas Acda en Paul de Munnik komen deze week weer met een nieuwe single. Het duo maakte via Instagram bekend dat hun nieuwe nummer Tussendoor op donderdag verschijnt.