Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste boten voor DelfSail 2024 zijn binnen: twee Spaanse Tall Ships

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Eerste boten voor DelfSail 2024 zijn binnen: twee Spaanse Tall Ships
Onlangs zijn de eerste contracten getekend met twee bijzondere deelnemers aan DelfSail 2024, beide afkomstig uit Spanje. Deze schepen waren nog niet eerder te zien in Delfzijl of elders in Nederland tijdens Sail-evenementen. Dit meldt DelfSail.

Het eerste schip is een replica van een Galjoen met de mooie naam ‘El Galeon’ en is gebouwd op ware grootte van dat type schepen, waarmee de Spanjaarden in de 17e eeuw hun zilvervloten konden realiseren. Daarmee vervoerden zij het goud en zilver vanuit de veroverde landen in Zuid-Amerika naar Spanje en brachten hun land daarmee veel voorspoed. De bouwstijl van deze schepen is opmerkelijk en vond plaats in de periode tussen de 16e en 18e eeuw. Behalve naar Latijns-Amerika voeren zij ook veel naar de Filippijnen en andere landen in Azië. Vaak bestonden de vloten uit wel 30 of meer van deze schepen, wanneer ze uit Spanje vertrokken. Maar er gingen ook veel schepen verloren door stormen of piraterij.

‘El Galeon’ heeft een lengte van bijna 50 meter en ligt hoog op het water. Inmiddels heeft het schip meer dan 48.000 nautische mijlen zeilend afgelegd tussen 2010 en 2016. Daarbij bevoer zij de grootste zeeën van de wereld, waaronder de Pacific, de Indische en Atlantische Oceaan, maar ook de Middellandse Zee, de Rode Zee en de Zuid-Chinese Zee. Zij is al op tournee geweest langs een aantal havens in de Verenigde Staten, waar ze vele duizenden bezoekers heeft ontvangen. De organisatie is dan ook zeer verheugd haar straks in Delfzijl te kunnen laten zien.

Authentieke schip

Het tweede schip, de ‘Pascual Flores’ is een totaal ander type schip: een authentieke witte driemast-schoener van 43 meter lengte, gebouwd in Spanje anno 1917. Dit is dus geen replica, maar een gerestaureerde schoener. Dit specifieke type schip was met name gespecialiseerd in het vervoer van zout, groenten en fruit begin jaren twintig van de vorige eeuw. Tijdens haar actieve dienst, bevoer zij met name de zeeën rond Afrika en de zuidelijke Europese landen. Zij maakt bij de entree van DelfSail 24 voor het eerst kennis met de Noord-Europese havens.

Behalve deze twee Tall Ships is de organisatie met veel andere scheepseigenaren wereldwijd in gesprek. Zowel in Nederland als ook in de verre continenten en Europa. Zodra er meer bekend is wordt die informatie gedeeld.

Door: Nationale Recreatiegids

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.

20 september '23 (10:59)

Speciale voorstelling voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Haags Festival de Betovering

In de herfstvakantie kunnen kinderen naar het kinderfestival De Betovering in Den Haag komen. Dat geldt ook voor kinderen die slechtziend, doof, blind of slechthorend zijn. Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (13 oktober) en Meester Kikker (20 oktober), naar het boek van Paul van Loon, een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg, meldt De Betovering.

20 september '23 ( 8:58)

Kim van Kooten en Robert de Hoog genomineerd voor Televizier-Ring

Acteurs Kim van Kooten, Robert de Hoog en Bertrie Wierenga zijn dit jaar genomineerd voor de Televizer-Ring Acteur. Dat heeft de organisatie achter de televisieprijzen dinsdag bekendgemaakt. De Televizier-Ring Acteur is een van de zeven prijzen die op 12 oktober tijdens een groot gala worden uitgereikt.

20 september '23 ( 8:52)

DeWolff winnaar van Gouden Notekraker 2023

De Limburgse band DeWolff is dit jaar de winnaar van de Gouden Notekraker, de prijs voor de artiest of band met de bijzonderste en invloedrijkste muzikale liveprestaties van het afgelopen seizoen. Zangeres Bente ontvangt de Zilveren Notekraker, de prijs voor de belangrijkste nieuwkomer van het afgelopen jaar. De prijzen werden dinsdagavond uitgereikt in de Melkweg in Amsterdam.

20 september '23 ( 8:46)

Nederlandse scenarist in finale van Hollywood scriptwedstrijd

De Nederlandse regisseur en scenarist Leon Golterman staat in de finale van de 20e Page International Screenwriting Awards, een jaarlijks scenariowedstrijd in Hollywood.

19 september '23 (11:53)

UB40 featuring Ali Campbell komt in april naar Ziggo Dome

UB40 featuring Ali Campbell geeft op dinsdag 2 april 2024 een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome, dat in het teken staat van The Hits Tour. Dit maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend.

19 september '23 (11:43)

Onverminderd grote vraag naar kaarten Dutch Grand Prix

De belangstelling voor de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort blijft onverminderd groot. Ook voor de edities van de Dutch Grand Prix in 2024 en 2025 is de vraag naar kaarten vele malen groter dan het aanbod, meldt de organisatie.