Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste boten voor DelfSail 2024 zijn binnen: twee Spaanse Tall Ships

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Eerste boten voor DelfSail 2024 zijn binnen: twee Spaanse Tall Ships
Onlangs zijn de eerste contracten getekend met twee bijzondere deelnemers aan DelfSail 2024, beide afkomstig uit Spanje. Deze schepen waren nog niet eerder te zien in Delfzijl of elders in Nederland tijdens Sail-evenementen. Dit meldt DelfSail.

Het eerste schip is een replica van een Galjoen met de mooie naam ‘El Galeon’ en is gebouwd op ware grootte van dat type schepen, waarmee de Spanjaarden in de 17e eeuw hun zilvervloten konden realiseren. Daarmee vervoerden zij het goud en zilver vanuit de veroverde landen in Zuid-Amerika naar Spanje en brachten hun land daarmee veel voorspoed. De bouwstijl van deze schepen is opmerkelijk en vond plaats in de periode tussen de 16e en 18e eeuw. Behalve naar Latijns-Amerika voeren zij ook veel naar de Filippijnen en andere landen in Azië. Vaak bestonden de vloten uit wel 30 of meer van deze schepen, wanneer ze uit Spanje vertrokken. Maar er gingen ook veel schepen verloren door stormen of piraterij.

‘El Galeon’ heeft een lengte van bijna 50 meter en ligt hoog op het water. Inmiddels heeft het schip meer dan 48.000 nautische mijlen zeilend afgelegd tussen 2010 en 2016. Daarbij bevoer zij de grootste zeeën van de wereld, waaronder de Pacific, de Indische en Atlantische Oceaan, maar ook de Middellandse Zee, de Rode Zee en de Zuid-Chinese Zee. Zij is al op tournee geweest langs een aantal havens in de Verenigde Staten, waar ze vele duizenden bezoekers heeft ontvangen. De organisatie is dan ook zeer verheugd haar straks in Delfzijl te kunnen laten zien.

Authentieke schip

Het tweede schip, de ‘Pascual Flores’ is een totaal ander type schip: een authentieke witte driemast-schoener van 43 meter lengte, gebouwd in Spanje anno 1917. Dit is dus geen replica, maar een gerestaureerde schoener. Dit specifieke type schip was met name gespecialiseerd in het vervoer van zout, groenten en fruit begin jaren twintig van de vorige eeuw. Tijdens haar actieve dienst, bevoer zij met name de zeeën rond Afrika en de zuidelijke Europese landen. Zij maakt bij de entree van DelfSail 24 voor het eerst kennis met de Noord-Europese havens.

Behalve deze twee Tall Ships is de organisatie met veel andere scheepseigenaren wereldwijd in gesprek. Zowel in Nederland als ook in de verre continenten en Europa. Zodra er meer bekend is wordt die informatie gedeeld.

Door: Nationale Recreatiegids

28 mei '24 (15:02)

Neem voor de zekerheid een poncho mee naar Dauwpop en Amsterdam Open Air

Bezoekers van festival Dauwpop in Hellendoorn moeten komend weekend rekening houden met een nat en modderig terrein. Volgens Weeronline is er vrijdag en zaterdag geregeld zon, maar komt het ook tot buien.

28 mei '24 (10:21)

René van Meurs op tournee met nieuwe voorstelling

René van Meurs gaat op tournee met zijn nieuwe voorstelling genaamd Noodzakelijk kwaad. "Ik ga vanaf oktober bijna 100 keer op tour met mijn nieuwe show", schrijft Van Meurs in een bericht op Instagram. De première is op 23 januari volgend jaar in Theater Diligentia in Den Haag.

28 mei '24 ( 8:57)

Anouk heeft nieuw voorprogramma voor concerten na annulering sor

Een 'opwarm-dj' verzorgt vrijdag en zaterdag het voorprogramma bij de concerten van Anouk in de Ziggo Dome. Dat laat een woordvoerder van concertorganisator MOJO maandag weten aan het ANP. Eind april gaf artiest sor aan niet langer als voorprogramma te willen optreden, onder meer omdat Anouk in een discussie op sociale media meerdere keren het n-woord had gebruikt.

27 mei '24 (13:18)

Tweede show Nicki Minaj in Ziggo Dome vooralsnog ongewijzigd

De arrestatie van Nicki Minaj afgelopen weekend op luchthaven Schiphol lijkt geen gevolgen te hebben voor de rest van haar tour. Ook het optreden van de rapper aanstaande zondag in de Ziggo Dome gaat vooralsnog gewoon door. Een woordvoerder van concertorganisator MOJO laat aan het ANP weten dat "niks erop wijst" dat het tweede optreden van de zangeres in ons land geen doorgang kan vinden.

27 mei '24 (11:21)

London Grammar staat dit najaar in Ziggo Dome

De Britse band London Grammar komt op zondag 3 november naar Nederland voor een concert in de Ziggo Dome. Concertorganisator MOJO laat weten dat de kaarten voor het concert op vrijdag 31 mei in de verkoop gaan via Ticketmaster.

27 mei '24 (10:18)

Van Gogh Village Museum wint publieksprijs Beste gebouw van Nederland

Architectenbureau Diederendirrix heeft met het Van Gogh Village Museum de publieksprijs gewonnen voor ‘Beste gebouw van Nederland’ van de BNA Architectenprijs. De jury looft het eigentijdse ontwerp van het gebouw dat tegelijkertijd trouw is aan de unieke historie en omgeving. De Van Gogh Sites Foundation en het Van Gogh Village Museum zijn als opdrachtgever en gebruiker enorm vereerd met de prijs en beschouwen deze als een terechte architectonische hommage aan één van ’s werelds grootste kunstenaars. 

24 mei '24 (13:45)

Last minute toevoeging aan line-up Pinkpop: Joost

Joost Klein gaat een show geven op het festival Pinkpop in Landgraaf. In februari was de volledige line-up al bekend, maar de organisatie heeft vandaag de Songfestival-deelnemer toegevoegd aan de artiestenlijst, meldt Nu.nl.

24 mei '24 (12:25)

Ben Howard viert jubileum album met shows in Nederland

De Britse zanger Ben Howard komt naar Nederland. Op 6 november staat de zanger in AFAS Live in Amsterdam en op 10 november in 013 in Tilburg. Met de concerten viert hij het jubileum van zijn album I Forget Where We Where, dat in 2014 uitkwam.

24 mei '24 ( 9:01)

Fans Nicki Minaj niet blij: concert in Ziggo Dome start tweeënhalf uur later

Nicki Minaj heeft haar Nederlandse fans donderdag lang laten wachten. Haar concert in de Ziggo Dome begon pas rond 22.45 uur, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van de show. Op sociale media klagen verschillende bezoekers over de lange wachttijd.

24 mei '24 ( 8:40)

Mannen van De Toppers hebben zin in nieuwe concertreeks: 'We kunnen niet wachten'

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit staan vanaf vrijdag drie dagen op rij op de bühne met Toppers in Concert. Na een jaar waarin de concertreeks niet doorging omdat er geen geschikte locatie was gevonden, stappen de mannen dit jaar de Johan Cruijff ArenA weer binnen. Het viertal kijkt het meest uit naar het allereerste begin van de show, vertellen ze in gesprek met het ANP.