Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel grote festivals doen niet aan 'charity fee', maar oordelen niet

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Veel grote festivals doen niet aan 'charity fee', maar oordelen niet
De meeste grote Nederlandse muziekfestivals vragen geen 'charity fee' aan journalisten om toegang te krijgen, en zij zijn het ook niet van plan. Maar ze veroordelen Lowlands niet voor het verzoek dat het festival in Biddinghuizen nu aan journalisten en fotografen doet om een tientje te betalen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs diverse grote evenementen.

Pinkpop, dat afgelopen weekend plaatsvond, vraagt geen fee aan journalisten. Een woordvoerder laat weten "geen mening" te hebben over het initiatief van Lowlands. Ook Zwarte Cross laat aan het ANP weten "niet van plan te zijn" een toegangsheffing in te voeren.

De organisatie van Into The Great White Open laat weten zich "niet geroepen te voelen om te oordelen wat een ander doet", aldus een woordvoerder. "Wij doen dingen op onze eigen manier. Bij ons zijn journalisten met een goed plan en een scherpe pen altijd welkom. Daar hoeven ze niet voor te betalen." Ook bij Down The Rabbit Hole is een fee dit jaar niet aan de orde, laat concertorganisator MOJO weten.

Fee voor bij IFFR

Alleen het International Film Festival Rotterdam vraagt al wel een aantal jaren 50 euro aan journalisten voor een accreditatie. "Hiermee heeft de journalist toegang tot het volledige IFFR-filmprogramma, netwerkevenementen en een onlinevideotheek", meldt een woordvoerder. "De fee die IFFR hanteert is gelijk aan vergelijkbare festivals zoals IDFA en Locarno, maar minder dan de fee die journalisten betalen voor Berlinale." Volgens de woordvoerder zijn er de afgelopen jaren nog geen journalisten geweest die niet wilden komen vanwege deze heffing.

Het plan van MOJO om journalisten en fotografen te laten betalen om het festivalterrein op te mogen, stuitte de afgelopen dagen op veel boze reacties. Diverse media zeggen dat zij geen verslag van het evenement gaan doen als MOJO vasthoudt aan deze eis. De NOS, het AD, het ANP en Omroep Flevoland hebben dit aan MOJO laten weten. Zij vinden dat journalisten niet zouden moeten betalen om hun werk te doen.

NVJ over besluit MOJO

De NVJ noemt het besluit van MOJO "principieel onjuist" en "een slecht signaal". Gesprekken tussen de NVJ en MOJO hebben vooralsnog niets opgeleverd, laat de journalistenvakbond weten. Lowlands is 18, 19 en 20 augustus in Flevoland.

21 mei '24 ( 9:05)

Organisatie Freshtival blikt tevreden terug op 'geniale show' Joost Klein

De organisatie van Freshtival is tevreden over de manier waarop het optreden van Joost Klein op het festival in Enschede zondagavond is verlopen. Eric van Oosterbaan van organisator Absolutely Fresh Entertainment vond dat de 26-jarige Fries "een geniale show" heeft neergezet.

17 mei '24 (10:29)

Den Haag wil vervanger voor Tong Tong Fair

De gemeente Den Haag is vastberaden om een alternatief Indisch festival op touw te zetten. Daarbij is de gemeente bereidt om tot ‘het uiterste’ te gaan. De gemeente blijft daarentegen op de achtergrond: de gemeente wil partijen bij elkaar brengen maar niet zelf een festival organiseren, meldt Omroep West. 

17 mei '24 (10:22)

Extra concert van Ladies of Soul in Ziggo Dome

De formatie Ladies of Soul staat volgend jaar niet een, maar twee keer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam. De vraag naar kaarten is volgens de organisatie dusdanig groot dat er na het optreden op 4 april een extra concert is toegevoegd op 5 april.

17 mei '24 ( 9:36)

The Script treedt dit jaar twee keer op in Nederland

The Script komt eind dit jaar voor twee concerten naar Nederland. De Ierse band staat op 6 december in Rotterdam Ahoy en treedt een dag later op in de Amsterdamse Ziggo Dome, maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

16 mei '24 (12:33)

Hier vindt de landelijke intocht van Sinterklaas plaats

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Vijfheerenlanden. Dat maakte omroep NTR donderdag bekend. Op zaterdag 16 november zet Sinterklaas voet aan wal in Vianen, in de gemeente Vijfheerenlanden. De NTR doet vanaf 12.00 uur verslag op NPO 3.

16 mei '24 ( 9:19)

Gastoptreden van Dries Roelvink bij De Toppers

Dries Roelvink verzorgt gastoptredens tijdens de drie concerten die De Toppers op 24, 25 en 26 mei in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam geven. Voor de 65-jarige zanger is dat "een langgekoesterde wens" die nu in vervulling gaat, zei Roelvink in Shownieuws.

16 mei '24 ( 8:20)

Rammstein moet aan geluidsregels voldoen in Nijmegen

Rammstein moet zich bij de twee concerten in het Goffertpark in Nijmegen op 18 en 19 juni aan de geluidsregels houden. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten aan het ANP. De twee optredens maken deel uit van een Europese tour van de Duitse band.

16 mei '24 ( 8:15)

Organisatie Freshtival: optreden Joost Klein gaat naar verwachting door

Het optreden van Joost Klein bij het Freshtival Weekend in Enschede komende zondag gaat naar verwachting door. Dat laat een woordvoerder van het festival woensdag weten aan het ANP. Dit wordt het eerste optreden van de artiest sinds zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival, waarbij hij werd gediskwalificeerd.

15 mei '24 (12:02)

Dutch Comic Con voegt Harry Potter-ster toe aan line-up

Stanislav Yanevski is de nieuwste gast die is aangekondigd voor Heroes Dutch Comic Con. De Bulgaarse acteur, bekend van zijn rol als Viktor Krum in Harry Potter and the Goblet of Fire, komt op zaterdag 22 en zondag 23 juni naar de Jaarbeurs Utrecht.

14 mei '24 (14:41)

Chef'Special geeft dag na eerste concert in AFAS Live een tweede

Chef'Special geeft dit najaar een extra concert in AFAS Live in Amsterdam. De band speelt naast donderdag 10 oktober ook nog een show op vrijdag 11 oktober. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.