Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel grote festivals doen niet aan 'charity fee', maar oordelen niet

Door ANP
schedule 5 min
Veel grote festivals doen niet aan 'charity fee', maar oordelen niet
De meeste grote Nederlandse muziekfestivals vragen geen 'charity fee' aan journalisten om toegang te krijgen, en zij zijn het ook niet van plan. Maar ze veroordelen Lowlands niet voor het verzoek dat het festival in Biddinghuizen nu aan journalisten en fotografen doet om een tientje te betalen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs diverse grote evenementen.

Pinkpop, dat afgelopen weekend plaatsvond, vraagt geen fee aan journalisten. Een woordvoerder laat weten "geen mening" te hebben over het initiatief van Lowlands. Ook Zwarte Cross laat aan het ANP weten "niet van plan te zijn" een toegangsheffing in te voeren.

De organisatie van Into The Great White Open laat weten zich "niet geroepen te voelen om te oordelen wat een ander doet", aldus een woordvoerder. "Wij doen dingen op onze eigen manier. Bij ons zijn journalisten met een goed plan en een scherpe pen altijd welkom. Daar hoeven ze niet voor te betalen." Ook bij Down The Rabbit Hole is een fee dit jaar niet aan de orde, laat concertorganisator MOJO weten.

Fee voor bij IFFR

Alleen het International Film Festival Rotterdam vraagt al wel een aantal jaren 50 euro aan journalisten voor een accreditatie. "Hiermee heeft de journalist toegang tot het volledige IFFR-filmprogramma, netwerkevenementen en een onlinevideotheek", meldt een woordvoerder. "De fee die IFFR hanteert is gelijk aan vergelijkbare festivals zoals IDFA en Locarno, maar minder dan de fee die journalisten betalen voor Berlinale." Volgens de woordvoerder zijn er de afgelopen jaren nog geen journalisten geweest die niet wilden komen vanwege deze heffing.

Het plan van MOJO om journalisten en fotografen te laten betalen om het festivalterrein op te mogen, stuitte de afgelopen dagen op veel boze reacties. Diverse media zeggen dat zij geen verslag van het evenement gaan doen als MOJO vasthoudt aan deze eis. De NOS, het AD, het ANP en Omroep Flevoland hebben dit aan MOJO laten weten. Zij vinden dat journalisten niet zouden moeten betalen om hun werk te doen.

NVJ over besluit MOJO

De NVJ noemt het besluit van MOJO "principieel onjuist" en "een slecht signaal". Gesprekken tussen de NVJ en MOJO hebben vooralsnog niets opgeleverd, laat de journalistenvakbond weten. Lowlands is 18, 19 en 20 augustus in Flevoland.

25 september '23 ( 8:58)

Sweet Dreams is met acht nominaties grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

25 september '23 ( 8:49)

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Amsterdam

Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

22 september '23 (13:20)

Expositie over The Legend of Zelda in Forum Groningen

Cultureel centrum Forum Groningen komt dit najaar met een grote expositie over de game The Legend of Zelda. De tentoonstelling, die vanaf 4 november te zien is, belicht hoe de Japanse computerserie in de afgelopen drie decennia uitgroeide tot een van de meest invloedrijke games ter wereld. Het overzicht wordt samengesteld door curator en techjournalist Bastiaan Vroegop.

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.

20 september '23 (10:59)

Speciale voorstelling voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Haags Festival de Betovering

In de herfstvakantie kunnen kinderen naar het kinderfestival De Betovering in Den Haag komen. Dat geldt ook voor kinderen die slechtziend, doof, blind of slechthorend zijn. Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (13 oktober) en Meester Kikker (20 oktober), naar het boek van Paul van Loon, een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg, meldt De Betovering.

20 september '23 ( 8:58)

Kim van Kooten en Robert de Hoog genomineerd voor Televizier-Ring

Acteurs Kim van Kooten, Robert de Hoog en Bertrie Wierenga zijn dit jaar genomineerd voor de Televizer-Ring Acteur. Dat heeft de organisatie achter de televisieprijzen dinsdag bekendgemaakt. De Televizier-Ring Acteur is een van de zeven prijzen die op 12 oktober tijdens een groot gala worden uitgereikt.

20 september '23 ( 8:52)

DeWolff winnaar van Gouden Notekraker 2023

De Limburgse band DeWolff is dit jaar de winnaar van de Gouden Notekraker, de prijs voor de artiest of band met de bijzonderste en invloedrijkste muzikale liveprestaties van het afgelopen seizoen. Zangeres Bente ontvangt de Zilveren Notekraker, de prijs voor de belangrijkste nieuwkomer van het afgelopen jaar. De prijzen werden dinsdagavond uitgereikt in de Melkweg in Amsterdam.