Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Media verzetten zich tegen verplichte 'charity fee' journalisten op Lowlands

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Media verzetten zich tegen verplichte 'charity fee' journalisten op Lowlands
Meerdere media zijn niet te spreken over de 'charity fee' die journalisten moeten betalen als ze verslag willen doen van het festival Lowlands. De NOS, het AD en het ANP gaan helemaal geen verslag doen als een 'charity fee' moet worden betaald, laten ze weten. Concertorganisator MOJO vraagt media die zich accrediteren om 10 euro per persoon te betalen in ruil voor toegang tot het festivalterrein. Het geld gaat volgens MOJO naar goede doelen waar het festival mee samenwerkt. Wie niet betaalt, mag het terrein niet op.

"De NOS betaalt niet voor toegang tot bronnen, dus ook niet om verslag te kunnen doen van een evenement als Lowlands", stelt Giselle van Cann, hoofdredacteur NOS Nieuws. "Bij vrije nieuwsgaring hoort ook dat daar op geen enkele manier een tegenprestatie tegenover staat."

Hoofdredacteur Rennie Rijpma van het AD noemt de invoering "opmerkelijk" en "een onwenselijke ontwikkeling". Ze zegt geen journalisten te sturen als MOJO het besluit doorzet. "Het is een merkwaardig besluit van Lowlands. Dat een festival dat de laatste jaren heel groot is geworden, ook dankzij de media, ons op een afstand zet. Als journalist ben je daar om verslag te doen, eigenlijk voor een nog groter publiek dan alleen op het festival."

ANP en NRC

Het persbureau ANP wijst de betaling voor Lowlands ook van de hand. "Onze (foto)journalisten betalen niet voor bronnen of toegang tot evenementen", zegt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. Het ANP wil geen financiële relatie met organisaties waarvan verslag gedaan wordt, "ook niet als zij dat geld weer aan derden doorbetalen. Dat hebben we Lowlands ook laten weten."

De hoofdredactie van NRC liet eerder weten van mening te zijn "dat journalisten hun werk moeten kunnen doen zonder dat ze daarvoor zouden moeten betalen". Over een eventuele boycot spreekt NRC echter niet. Daarop zal de hoofdredactie zich opnieuw beraden, mocht de 'charity fee' definitief doorgevoerd worden. Ook de NVJ is niet blij met de 'charity fee' en noemt deze "principeel onjuist" en een "slecht signaal", aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning eerder.

Radiostations

Het verzoek de 'charity fee' te betalen geldt overigens niet alleen voor journalisten, maar ook voor andere gasten, zoals mensen van platenlabels, radiostations of partners van Lowlands die een gratis toegangspas krijgen. Mensen "die aan het werk zijn, zoals zangers, hoeven het geld niet te betalen", voegt de woordvoerder daaraan toe. In een verklaring op de website van Lowlands laat de organisatie vrijdagmiddag weten dat het "geenszins onze bedoeling is om persvrijheid of vrije nieuwsgaring te belemmeren".

Door: ANP

06 december '23 (13:18)

Pieten dit jaar minder geschminkt volgens KOZP

Bij sinterklaasvieringen worden pieten steeds minder geschminkt. Op scholen, in winkels en bij bedrijven komen bijna alleen nog roetveegpieten langs. Dat concludeert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) na een landelijke monitoring afgelopen sinterklaasperiode. Bij intochten valt volgens de groep nog de meeste vooruitgang te boeken.

06 december '23 ( 9:00)

Strengere handhaving geluidsoverlast Paradiso mogelijk einde van popzaal

Directeur Geert van Itallie vreest het einde van de Amsterdamse popzaal Paradiso als er door de gemeente strenger wordt gehandhaafd op geluidsoverlast rondom het pand. Dat bevestigt hij tegen het ANP nadat er dinsdag een rechtbankverslag was verschenen in Het Parool.

05 december '23 (13:31)

Film over Amy Winehouse april 2024 in Nederlandse bioscoop

De film Back to Black, over het leven van de overleden zangeres Amy Winehouse, is volgend jaar vanaf april in de bioscoop te zien. De première is in het Verenigd Koninkrijk en Polen op 12 april, vanaf 18 april draait de film ook in Nederland.

05 december '23 (10:35)

Brancheverenigingen klaar voor Dag van de Recreatie

Aankomende woensdag 6 december organiseert FNV Recreatie de Dag van de Recreatie. Dit jaar ni het Archeon in Alphen aan den Rijn. Daar wordt de dag gewijd aan de ontwikkeling van werknemers in de recreatiesector. Het is een vervolg op het congres ‘Recreatie terug op de kaart’ van afgelopen jaar, waarin werkgevers, onderwijs en medewerkers centraal stonden. Natuurlijk is iedereen welkom bij het middaggedeelte van de dag. Dat is van 12:30 tot 17:00 uur, meldt HISWA-RECRON. Onder andere zij staan er helemaal klaar voor. 

05 december '23 ( 9:02)

Marcel en Gijs solliciteren naar titel Mediapersoon van het Jaar

Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman zien zich volgende week wel uitgeroepen worden tot Mediapersoon van het Jaar. Het duo solliciteerde er maandagavond in hun NPO 3-talkshow Van Roosmalen & Groenteman nadrukkelijk naar.

04 december '23 (14:47)

Pinkpop maakt eerste namen bekend

De organisatie van Pinkpop heeft de eerste line-up bekendgemaakt. Het gaat om 27 namen, met als headliners onder andere Calvin Harris en Ed Sheeran, meldt Pinkpop.

04 december '23 (11:31)

Deel Zomercarnaval verdwijnt achter hekken en zonder sterke drank

De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

01 december '23 ( 9:30)

Peter Pannekoek en Ena Sendijarević bij uitblinkerslunch

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag weer een groep Nederlanders ontvangen die zich recent hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie te leveren of prijs te winnen voor een zogenoemde uitblinkerslunch. Onder de genodigden waren onder anderen cabaretier Peter Pannekoek, die een Poelifinario won, en filmmaker Ena Sendijarević. Zij won een Gouden Kalf voor beste regie.

01 december '23 ( 9:04)

Eerste Dutch Reality Awards uitgereikt in Amsterdam

De eerste uitreiking van de Dutch Reality Awards vindt vrijdag plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. De Dutch Reality Awards zijn een initiatief van diverse mediabedrijven.

01 december '23 ( 8:59)

Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.