Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verhalenpaviljoen reist langs kustplaatsen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km

Het Verhalenpaviljoen reist langs kustplaatsen en doet 30 juli Wijk aan Zee aan.
Jelle Bruineberg in het Verhalenpaviljoen: "Ik stond te zwaaien naar de Koningin"


Het Verhalenpaviljoen reist vanaf zaterdag 16 juli langs zes Noord-Hollandse kustplaatsen . In het paviljoen krijgen mensen de gelegenheid om over een bijzondere plek aan de Noord-Hollandse kust te vertellen of om naar verhalen te luisteren. Op 30 en 31 juli is het Verhalenpaviljoen in Wijk aan Zee. Het paviljoen staat dit weekend op het Julianaplein. Hoor de verhalen van anderen én vertel uw eigen verhaal tegen de professionele filmers. Kom naar het Verhalenpaviljoen in Wijk aan Zee. Alle leeftijden zijn van harte welkom.

Enkele mensen uit Wijk aan Zee als Bert Kisjes, Willy de Korte en Jelle Bruineberg zijn al gefilmd. Hun verhalen kunt u zien en beluisteren in het Verhalenpaviljoen. Jelle Bruineberg vertelt: " De hele omgeving hier straalt ruigheid uit. Ik zie ruigheid in de wind, in de zee en natuurlijk in het staal. Staal bewerken is een stoer vak. In dit gebied passen geen kleine stenen beeldjes. De beelden die in ‘Zee van Staal' staan zijn groot, stoer, ruig en passen hier perfect. Ze zijn gemaakt van Hoogoven staal. ‘Zee van Staal' is geopend door de Koningin. Ik was toen 11 jaar en herinner me nog goed dat ik langs de weg stond te zwaaien. Veel later hoorde ik in de cafe's de verhalen van de kunstenaars, zij vertelden bijvoorbeeld dat het flink wat stress had gegeven om in zes weken zoveel grote kunstwerken de grond uit te stampen."

In het Verhalenpaviljoen verzorgt Stichting Norbau het onderdeel 'Mapping the Coast.' Norbert Wille en Baukje Spaltro zullen tijdens het gehele project de bewoners en bezoekers van de kustplaatsen vragen hun visie op de kust en de ontwikkeling van deze te tekenen en begeleiden de deelnemers hierbij.

Kustplaatsen
Kustplaatsen vormen belangrijke trekpleisters. Hun eigen karakter en identiteit zorgen voor een gevarieerde kust met voor ieder wat wils. De verhalen van bewoners en bezoekers versterken het eigen karakter van de kustgemeenten en kunnen richting geven aan de ruimtelijke inrichting. Het Verhalenpaviljoen is een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland

Oneindig Noord-Holland
Aan de hand van de verhalen gaan professionele filmers met inwoners en bezoekers van Zandvoort in gesprek over de toekomst van de kustplaatsen. De eigentijdse troubadour Bert van Baar begeleidt de verhalenvertellers en zorgt voor muzikale ondersteuning. In het onderdeel Drawing the Coast kunnen bezoekers, onder begeleiding van beeldend kunstenaars, een tekening van een gedroomde kustlocatie maken. Interviews zijn op de website van Oneindig Noord-Holland te zien en te beluisteren, www.oneindignoordholland.nl.

Ooit gesloopt, nooit gebouwd
Het oorspronkelijke karakter van vissersdorpen en agrarische nederzettingen is in anderhalve eeuw veranderd door onder meer de komst van hotels, restaurants, badhuizen, vakantiewoningen en campings. De verwoestingen in de oorlog, de modernistische wederopbouw daarna en de vele verblijfsvoorzieningen hebben hun sporen achtergelaten. Rond het Verhalenpaviljoen ziet u afbeeldingen van voormalige gebouwen, pleinen en boulevards. En impressies van gebouwen die ooit bedacht, maar nooit gerealiseerd zijn. Deze afbeeldingen geven weer hoe de kustgemeenten er ooit uitzagen of hadden kunnen zien.

Programma
30 en 31 juli Wijk aan Zee, 10.00 uur tot 18.00 uur
20 en 21 augustus Castricum, 10.00 uur tot 18.00 uur
27 en 28 augustus Callantsoog, 10.00 uur tot 18.00 uur
10 en 11 september Den Helder, 10.00 uur tot 18.00 uur

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.