Laatste concerten Brabants Orkest

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
DEN BOSCH (Novum) - Het Brabants Orkest is dit weekeinde voor het laatst te zien op het podium. Het orkest neemt zondag afscheid van het publiek op de plek waar bijna 63 jaar geleden het eerste concert plaatsvond. Vanaf september herrijst het ensemble samen met het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) als de Philharmonie Zuid-Nederland.

Na het laatste symfonische concert, dat plaatsvindt in Theater aan de Parade in Den Bosch, fungeert het Brabants Orkest de rest van het culturele seizoen als begeleidingsorkest van Opera Zuid. Het LSO heeft tot en met juni nog concerten gepland staan onder de huidige naam.

De twee zuidelijke orkesten moesten fuseren om allebei te kunnen blijven bestaan. In de bezuinigingsplannen van het eerste kabinet-Rutte werd geld uitgetrokken voor een zuidelijk orkest, dat op een subsidie van zeven miljoen kon rekenen.

Waar bij de twee gezelschappen nu nog 180 mensen werken, is in de nieuwe organisatie nog plek voor in totaal 136 voltijdbanen. Wat dit precies betekent voor het personeelsbestand van de Philharmonie Zuid-Nederland, moet nog blijken.

De zuidelijke orkesten zijn niet de enige die geraakt worden door de bezuinigingen. Het rijksbudget voor symfonieorkesten krimpt van 54,5 miljoen euro naar 47,7 miljoen euro per jaar, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten.

Ook het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), dat wordt betaald vanuit de mediabegroting, kreeg te kampen met rijksbezuinigingen. Waar de instelling eerst een budget had van dertig miljoen, is er nu nog veertien miljoen beschikbaar. Dat geld is bestemd voor Het Radio Filharmonisch Orkest en aan het Groot Omroepkoor, en niet voor de Radio Kamer Filharmonie en het Metropole Orkest.

Het kabinet wil dat orkesten en andere culturele instellingen ondernemender worden. Orkesten waarschuwen dat hun arbeidsintensieve structuur het onmogelijk maakt alle loonkosten door te berekenen aan concertgangers. Commerciƫle exploitatie zou het wegvallen van subsidie niet kunnen compenseren.