Logo_koningsspelen

ENSCHEDE (Novum) - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima geven vrijdagochtend het startsein voor de Koningsspelen. Voor de aftrap wordt op de ongeveer zesduizend aangemelde basisscholen een speciaal ontbijt geserveerd, voor zo'n 1,3 miljoen leerlingen.

Het kroonprinselijk paar verklaart de speciale sportdag om 09.30 uur voor geopend, op twee naast elkaar gelegen basisscholen in Enschede. Vervolgens is het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde nummer Bewegen Is Gezond van Kinderen voor Kinderen te horen. Het is de bedoeling dat daarop alle kinderen hun warming-up doen.


De Koningsspelen zijn een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging. Deelnemende scholen kunnen een ontmoeting winnen met de aanstaande koning, als hij na zijn inhuldiging op bezoek gaat in alle provincies. Daarvoor komen scholen die een originele invulling geven aan de spelen in aanmerking. Een kleine vijftienhonderd basisscholen laten de spelen aan zich voorbijgaan.

Het wordt waarschijnlijk een relatief koude en natte bedoening. Weeronline.nl meldt dat vrijdag een koudefront, met bewolking en regen, vanuit het noordwesten over het land trekt. Tijdens de passage van het front draait de wind naar het noordwesten, wat de aanvoer van koude lucht op gang brengt.