Normal_digitale_camera_fotografie

AMSTERDAM (Novum) - De foto waarmee Paul Hansen dit jaar de World Press Photo won, is vanaf vrijdag te zien in de Oude Kerk in Amsterdam. De Zweedse fotograaf had er niet op gerekend dat hij met zijn inzending, een foto van een uitvaart van twee kinderen en hun vader in Gaza-Stad, zou winnen. Dat zei hij donderdag tegen Novum Nieuws.

"Mijn inschatting was dat de winnende foto uit Syrië zou komen. Dat was het grootste nieuwsverhaal van het afgelopen jaar. De onlusten in Gaza duurden maar een week in november. Zo zie je maar dat een foto alles kan overstijgen."

Het werk van Hansen in de Palestijnse gebieden begon dertien jaar geleden, nadat hij bij zijn baas had aangedrongen op de noodzaak van een meer omvattende fotoverslaggeving van de Tweede Intifada. De drie bij een Israëlische raketaanval gedode familieleden die hij afgelopen november vastlegde, kende hij niet van eerdere reizen.

"Een arts vertelde ons in het hotel over een vrouw die zwaargewond was opgenomen in het ziekenhuis. Ze had haar man en twee van haar kinderen verloren. We hadden het over wie haar het slechte nieuws moest gaan vertellen, als ze eenmaal was ontwaakt."

De manier waarop de foto verder tot stand kwam, was vooral toeval, zei Hansen. Zo lijken de mensen vooraan bij de begrafenisprocessie verlicht vanaf de zijkanten, terwijl de foto in een smal onverlicht steegje is genomen. Dat komt door de luiken die net buiten het frame van de foto vallen, legde Hansen uit. "Die weerkaatsen het zonlicht op de gezichten."

De twee jonge slachtoffers, Suhaib (2), Muhammad Hijazi (4), en hun 45-jarige vader Fouad werden gedood toen een raketaanval hun woning vernietigde. "Muhammad was voetbal aan het kijken. Hij was eerder teruggekeerd van de moskee, en zou zijn gebeden thuis afmaken", vertelde de fotograaf. Ondanks de armoede waarin het gezin leefde, waren er twee televisies in huis, omdat Muhammad altijd voetbal wilde kijkenen de rest van de familie het nieuws.

Hansen is onlangs nog teruggeweest naar Gaza en de familie Hijazi. Het door de aanval vernietigde huis van het gezin, dat nu bestaat uit moeder Amina en haar zes kinderen, is inmiddels herbouwd. Aan de muur hangt de foto, zij het in slechte kwaliteit, waarmee de fotograaf de World Press Photo won.

De tentoonstelling met Hansens foto en alle andere bekroonde inzendingen, is tot en met 23 juni te zien in Amsterdam. Daarna reist de expositie de hele wereld over.