Nieuwe Revu verrast door juridische stappen RVD

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
AMSTERDAM (Novum) - Hoofdredacteur van Nieuwe Revu Erik Noomen is verrast dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) naar de rechter stapt in verband met het publiceren van foto's van prinses Amalia. Hij had dat zo vlak voor de inhuldiging van Willem-Alexander niet verwacht, zegt hij in een reactie.

Noomen vindt het jammer dat het zover moet komen. Hij had liever alleen de discussie over de mediacode aangezwengeld. "Deze strijd voeren wij niet alleen. Heel veel andere journalistieke instanties zijn niet blij met de regels", zegt hij. Noomen vindt dat de leden van het Koninklijk Huis geen andere behandeling kunnen eisen dan andere BN'ers. Het getuigt volgens hem van 'arrogantie'.

In de mediacode uit 2005 staat dat de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis moet worden gerespecteerd. Als het aan de RVD ligt, worden zij met rust gelaten tijdens privémomenten. De code is niet juridisch bindend.

De publicatie is volgens de RVD 'een ontoelaatbare inbreuk op de privacy van leden van het Koninklijk Huis', zo staat in een mail aan Nieuwe Revu, bevestigt de RVD. Op de foto's is te zien hoe Amalia hockey speelt en hoe Willem-Alexander en Máxima op weg zijn naar een feestje. Noomen vindt dat het om onschuldige foto's gaat. Het koningshuis wordt helemaal geen schade berokkend, stelt hij.

Noomen zegt verder dat hij zich 'keurig' gaat voorbereiden 'om met opgeheven hoofd' de rechtszaal weer te verlaten. Wanneer de zaak dient, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van de RVD wilde geen toelichting geven op de kwestie.

Door het nieuws rondom het publiceren van de foto's ligt de site van Revu sinds woensdagochtend plat. Het tijdschrift benadrukt dat dat niet is gebeurd wegens waarschuwingen van de RVD. De server kan de bezoekersstroom niet aan. Noomen benadrukte eerder woensdag al dat de discussie niet is opgestart om de verkoop van het blad te stimuleren.