Amalia

HOOFDDORP (Novum) - Met het publiceren van een foto van een privéaangelegenheid van de 9-jarige prinses Amalia wordt het algemeen belang gediend. Dat zei hoofdredacteur van de Nieuwe Revu Erik Noomen woensdag op Radio 1. "Het is voor het volk belangrijk om haar te leren kennen. Ze gaat uiteindelijk de regering adviseren. Ik wil weten wie dit meisje is."

Het tijdschrift doorbreekt woensdag de mediacode die geldt voor de Oranjes. Daarin is afgesproken dat leden van het Koninklijk Huis in hun vrije tijd met rust moeten worden gelaten. De Nieuwe Revu heeft een artikel met drie foto's die eigenlijk niet zouden mogen worden gepubliceerd: een van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op weg naar een feestje en twee van prinses Amalia met een hockeystick op het veld.

Noomen zei dat hij zo de discussie over de mediacode wil aanzwengelen, 'met foto's die overigens heel onschuldig zijn'. Dalende oplagecijfers zouden niet hebben meegespeeld in dit besluit. "Nee, het gaat juist erg goed", stelde Noomen. Hij wees erop dat de hele markt daalt.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft woensdag nog niet op het artikel gereageerd. Noomen zei dat de dienst ook nog geen contact met hem heeft opgenomen.

In een verklaring van de Nieuwe Revu zei hoofdredacteur van roddelblad Story Matthieu Slee dinsdag al dat de Oranjes moeten leren leven met een gebrek aan privacy. Anders zouden ze maar afstand moeten doen van hun privileges.