Willem Alexander

DEN HAAG (Novum) - De Tweede Kamer moet gaan praten over het salaris van koning Willem-Alexander, dat volgens republikeinen te hoog is. Het Nieuw Republikeins Genootschap start daartoe een burgerinitiatief. Als meer dan veertigduizend mensen de petitie tekenen moet de Kamer het onderwerp bespreken.

Koning Willem-Alexander gaat straks net als zijn moeder 825 duizend euro per jaar verdienen. Over dat bedrag hoeft hij geen belasting te betalen. Volgens het genootschap zijn de hoge kosten van het koningshuis voor veel Nederlanders een grote ergernis.

Met dat salaris verdient koning Willem-Alexander veel meer dan president van de Verenigde Staten Barack Obama, koning van Spanje Juan Carlos en de Duitse bondspresident Joachim Gauck, die alle drie bovendien wel belasting betalen. De republikeinen vinden een salaris van 150 duizend euro, rond de balkenendenorm, voldoende voor de koning.

Volgens het genootschap zijn de hoge kosten van het koningshuis voor veel Nederlanders een grote ergernis. De republikeinen gaan ervan uit dat Kamerleden 'het gevoel onder de bevolking goed aanvoelen' en daarom tot een salarisverlaging zullen besluiten. De petitie staat vanaf dinsdag online.

De republikeinen deden vorige maand al een oproep om op 30 april geen oranje maar witte kleding te dragen, om aan te geven 'dat het allemaal wel wat minder mag' met de monarchie.