Gerestaureerde roofmonstrans eind mei weer te zien

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
UTRECHT (Novum) - De monstrans die eind januari werd gestolen uit het Museum Catharijneconvent in Utrecht, is weer in de originele staat terug te brengen. Dat verwacht de restaurateur die vanaf donderdag met het herstel aan de slag gaat, meldt een woordvoerder van het museum. Naar verwachting kan de monstrans eind mei weer worden tentoongesteld in het museum.

De monstrans, waarin in de katholieke kerk geconsacreerde hosties worden bewaard, raakte bij de roof beschadigd en is nu krom. "De verschillende onderdelen worden losgehaald en indien nodig teruggebogen en weer in elkaar gezet", meldt de zegsman. Ook moet het kunstwerk worden schoongemaakt en gepoetst.

De monstrans werd op 29 januari op klaarlichte dag gestolen. De overvallers sloegen een ruit stuk, renden naar binnen en namen de monstrans mee. Het kostbaarste deel van de hostiehouder bleef achter in het museum. De rovers vluchtten per scooter.

Twee weken later vond de politie de monstrans in plastic gewikkeld terug in een auto op de A27 richting Belgiƫ. Daarbij werden drie mannen uit Utrecht en Maarssen opgepakt. Later werden nog twee verdachten opgepakt. Een van hen zit nog vast.

Het liturgische kunstwerk was verzekerd voor een kwart miljoen euro. De monstrans was geleend van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.